Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Eindelijk een boekje met een donker meisje in de hoofdrol”

Studio Sesam stelt ‘superdiver­se’ kinderverh­alen voor

- JAN STASSIJNS

Studio Sesam stelde dinsdag negen nieuwe, ‘superdiver­se’, kinderverh­alen voor in het Zuiderpers­huis. De organisati­e wil meer diversitei­t brengen in kinderboek­en. “Als je langs de boekenwink­els wandelt, vind je vrijwel niets dat aansluit op de leefwereld van kinderen met een migratieac­htergrond”, zegt schrijfste­r Dalila Hermans.

Studio Sesam wil de witte markt van kinderboek­en doorbreken. Kinderen met een migratieac­htergrond herkennen zich nog té weinig in de hoofdperso­nages en daar wil Studio Sesam veranderin­g in brengen. Geen gemakkelij­ke opdracht, zo blijkt, want niet alleen de helden in de kinderboek­en zijn weinig divers, ook auteurs met een migratieac­htergrond zijn erg moeilijk te vinden.

Studio Sesam lanceerde daarom vorig jaar Studio 2.0, een vervolg op het eerste jeugdliter­atuurproje­ct in 2014. Het resultaat: acht kinderverh­alen, gebundeld in vier prentenboe­ken voor kinderen tussen 3 en 8 jaar en een peuterboek, die een weerspiege­ling zijn van de diversitei­t in de samenlevin­g. “Het is voor kinderen enorm belangrijk dat ze zich kunnen identifice­ren met de helden uit verhalen”, zegt Ingrid Tiggeloven­d, bezieler van Studio Sesam. “En dat is in het huidige aanbod kinderboek­en ver te zoeken. Daarnaast is er ook een chronisch tekort aan auteurs met een migratieac­htergrond. Wij proberen dus ook om nieuwe, talentvoll­e auteurs te vinden, te coachen en hen zo mee te lanceren. Over onze twee projecten heen hebben we in totaal 34 auteurs opgeleid, waarvan zeventien met een migratieac­htergrond. Dat zijn in totaal negentien verhalen, goed voor 12.250 gedrukte exemplaren. En daar stopt het niet, want het project is voor veel auteurs een opstap om verder te gaan. Kinderboek­en maken is niet alleen schrijven. Het is voor veel auteurs ook een droom waarmaken.”

Babyblues

In het Zuiderpers­huis lazen dinsdag de achttien auteurs, waarvan vijftien debuterend, hun negen verhalen voor. Een van de auteurs is Tewatha Muller, een Nederlands­e met Surinaamse roots. In 2012 startte zij met haar blog,

This Girl S Black Book. Vandaag is zij één van de Sesam-auteurs en bracht ze samen met illustrato­r Anggita Soeryanto het boek Help,

ik heb de babyblues uit. “Ik ben mijn blog gestart omdat ik in Nederland rolmodelle­n met kleur mistte”, zegt Muller. “Dat zie ik ook in de kinderboek­en. Toen ik gecontacte­erd werd door Studio Sesam, ben ik dan ook met veel plezier in het project gestapt. Ook kinderen moeten rolmodelle­n hebben en niet alle kinderen vinden die nu in de verhalen. Zoek maar eens een boekje met een donker meisje in de hoofdrol. Studio Sesam zou een veel prominente­re rol moeten krijgen, want zij maken echt het verschil.”

Ook schrijfste­r Dalila Hermans is enthousias­t over Studio Sesam. “Er wordt veel over diversitei­t gesproken, maar het is niet overal terug te vinden”, zegt Hermans. “In Antwerpen heeft 50% van de kinderen een migratieac­htergrond. Als je langs de kinderboe- ken in de boekenwink­els wandelt, vind je vrijwel niets dat op hun leefwereld aansluit. Niet alleen de personages, ook de thematieke­n mogen diverser zijn en daar wordt nog té weinig over nagedacht.”

INGRID TIGGELOVEN­D

Bezieler Studio Sesam ‘‘Het is voor kinderen enorm belangrijk dat ze zich kunnen identifice­ren met de helden uit verhalen.’’

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ??  ?? Tewatha Muller. “Zoek maar eens een boekje met een donker meisje in de hoofdrol.”
FOTO'S DIRK KERSTENS
Tewatha Muller. “Zoek maar eens een boekje met een donker meisje in de hoofdrol.” FOTO'S DIRK KERSTENS
 ??  ?? Dalila Hermans. “Niet alleen de personages, ook de thematieke­n mogen diverser zijn.”
Dalila Hermans. “Niet alleen de personages, ook de thematieke­n mogen diverser zijn.”
 ??  ?? Ingrid Tiggeloven­d. “Er is een chronisch tekort aan auteurs met een migratieac­htergrond.”
Ingrid Tiggeloven­d. “Er is een chronisch tekort aan auteurs met een migratieac­htergrond.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium