Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tom Waes wint met lengtes voorsprong de slag om de kijker

Verhouding­en tussen drie grote zenders bleven in 2017 grotendeel­s

- BENJAMIN PRAET, TOM DE LEUR

Vlaamse fictie en humor en entertainm­ent blijven scoren. Dat blijkt uit de top twintig van de kijkcijfer­s van 2017. Met een groeiende rol voor realitytv, die met formats als Het Gezin steeds dichter bij de mensen staat. Maar hoewel Eén almachtig is in de lijst, is het tvlandscha­p dit jaar niet hertekend.

De absolute toppers zijn niet zaligmaken­d om in te schatten hoe goed een zender boert. De almacht van Eén betekent dus niet dat de andere grote spelers, VTM en Vier, murw worden geslagen. Globaal bekeken veranderde het tv-landschap – of toch de verhouding­en tussen de drie koplopers – dit jaar zelfs weinig.

Het marktaande­el van Eén daalde met een zucht, van 35,2 procent in 2016 naar 33,5 procent dit jaar. De VRT noemt die daling “verwacht” en verklaart ze vooral door de impact van het WK voetbal en de Rode Duivels vorig jaar. “Die trokken met hun recordmatc­hen het jaargemidd­elde naar boven”, klinkt het. Tegenover 2015 – 34,4 procent – is de daling van dit jaar dan ook kleiner. Bovendien kende 2016 een onwaarschi­jnlijk sterk najaar, terwijl er de voorbije maanden enkele programma’s waren die het minder deden. Om pakweg Voor de Leeuwen niet te noemen.

“We worden wel onze eigen grootste concurrent”, klinkt het voorts bij de openbare omroep. “Naar Thuis kijken elke dag tussen de 200.000 en de 300.000 mensen licht uitgesteld. Later op de avond dus, en dat is ook concurrent­ie voor onszelf.”

Het marktaande­el van VTM steeg licht tegenover 2016: van 24,54 procent naar 24,77 procent. Vier wacht voor zijn ‘indicatief marktaande­el’ nog tot eind volgende week – “Want Gert Last

Year moet volgende maandag nog starten” – maar verwacht net als vorig jaar rond de 12 procent te eindigen.

Klassiek kijken

Vier en VTM kenden dus buiten de top twintig nog een pak sterkhoude­rs. Op Vier deden ook Topdokters (gemiddeld 657.294 kijkers), Chaussée d’Amour (641.592), De Rechtbank (631.698) en Camping Karen &

James (613.676) het goed. VTM

haalde nog gemiddelde­s met Groeten straffe Uit… (1.087.530), Liefde The Voice (1.025.019) en

voor Muziek (895.523). Uit de cijfers blijkt dat je nog steeds volk kunt lukken met ‘grote momenten’ op tv, ook al is het aantal mensen dat live kijkt in Vlaanderen de voorbije zeven jaar gezakt van 91 naar 72 procent. En daardoor kunnen tv-makers lineair programmer­en niet loslaten. Want als de puzzel niet klopt, ondervindt hun hele avond daar last van. Denk bijvoorbee­ld aan datzelfde dat als sputterend­e Voor de gangmaker Van Leeuwen, Gils en Gasten. een invloed had op

Marktaande­len lijken ook al eens op het betere gegoochel met cijfers. Zo meten Vier en VTM hun bereik op de commerciee­l interessan­te doelgroep van 18- tot 54-jarigen, terwijl de VRT rekening houdt met iedereen die ouder is dan 4.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Reizen Waes.
Reizen Waes.
 ??  ?? Blokken.
Blokken.
 ??  ?? Thuis.
Thuis.
 ??  ?? De 3 Wijzen.
De 3 Wijzen.
 ??  ?? Beau Séjour.
Beau Séjour.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium