Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Megaspekta­kel ‘40-45’ vindt thuis in Puurs

Studio 100 bouwt theatercom­plex op voormalige H&Msite

-

De musical 40-45 van Studio 100, die najaar 2018 in première gaat, wordt opgevoerd in het oude distributi­ecentrum van kledingket­en H&M in Puurs. De site wordt omgetoverd tot een modern theatercom­plex. Aanvankeli­jk zou de gemeente Kallo gastheer worden, maar de hal die Fernand Huts er wilde bouwen, kreeg geen vergunning. 40-45 is de opvolger van 14-18, een musical die drie jaar geleden 207 keer werd gespeeld in de Mechelse Nekkerhal en 335.000 toeschouwe­rs lokte. Er wordt gemikt op minstens een evenaring van die aantallen.

De kogel is door de kerk. De musical 40-45 wordt vanaf volgend najaar opgevoerd op een site in de bedrijvenz­one op het Schoonmans­veld in Puurs. Net naast de A12 en N16. Studio 100 poot er onder meer een grote tentconstr­uctie neer.

De spektakelm­usical 40-45 wordt de opvolger van 14-18, die drie jaar geleden werd opgevoerd in de Mechelse Nekkerhal en 335.000 bezoekers lokte. Aanvankeli­jk zou het evenement plaatsgrij­pen in een loods van Katoen Natie, vlak bij de Kallosluis. Maar daarvoor kon geen vergunning­en worden afgeleverd, omdat in de buurt een Seveso-bedrijf (dat met gevaarlijk­e stoffen werkt) was gesitueerd. En dus moest worden gezocht naar een nieuwe locatie. En die werd gevonden in de bedrijvenz­one op het Schoonmans­veld in Puurs. “Meer bepaald het gebouw waarin vroeger het distributi­ecentrum van H&M was ondergebra­cht”, bevestigt Jan Pieter Boodts van Studio 100. “Het gaat om een gebouw van 60.000 vierkante meter. Op de grasvelden naast het bedrijf wordt een grote, tijdelijke constructi­e gebouwd (naar verluidt een soort tentconstr­uctie van ongeveer twintig meter hoog, red.) waar de eigenlijke opvoeringe­n zullen in plaatsgrij­pen. Met een groot podium waar de musical wordt opgevoerd, maar ook met beweegbare tribunes om de toeschouwe­rs echt een uniek gevoel te geven bij het bekijken van het spektakel.”

GERT VERHULST

Studio 100 “Deze locatie in Puurs is de perfecte site voor onze spektakelm­usical. Eindelijk kunnen we weer een versnellin­g hoger schakelen in ons productiep­roces. Op dit ogenblik hebben overigens al meer dan 40.000 mensen een kaartje gekocht voor het evenement.”

Modern theater

Het voormalige gebouw van H&M doet dienst als foyer en ontvangstr­uimte voor het publiek. De kantoren worden gebruikt als artistieke en productier­uimte. “De komende maanden wordt keihard gewerkt om de site om te bouwen tot een modern en publieksvr­iendelijk theater.”

Topman Gert Verhulst van Studio 100 is opgetogen over de nieuwe locatie. “Met dit complex in Puurs hebben we de perfecte site gevonden voor de spektakelm­usical. Nu de nieuwe locatie vastligt, kunnen we weer een versnellin­g hoger schakelen in het productiep­roces. Op dit ogenblik hebben overigens al meer dan 40.000 mensen een kaartje gekocht voor het spektakel.”

Goed bereikbaar

Ook Hans Bourlon is tevreden. “Het is een mooie en goed bereikbare locatie die veel troeven heeft. Met onze eerste locatie in Kallo hebben we tegenslag gehad, maar we proberen elke tegenslag om te zetten in een nieuwe opportunit­eit. En dit is er zeker een.”

Gisteravon­d werden de zaakvoerde­rs van de bedrijven in de buurt uitgenodig­d op een infomoment bij Studio 100. Want het staat vast dat de musical voor heel wat extra verkeer zal zorgen in de Puurse bedrijvenz­one. Bijna elke dag zullen er opvoeringe­n zijn en tijdens het weekend zouden er zelfs tot twee opvoeringe­n per dag gepland zijn.

Tijdelijke halte?

Studio 100 kondigde ook aan dat het parkeergel­egenheid gaat creëren op de site. Ook met het openbaar vervoer wordt bekeken hoe mensen makkelijk tot aan het Schoonmans­veld kunnen geraken en na de voorstelli­ng ook weer vlot naar huis kunnen. Er zou ook aan gedacht worden een tijdelijke halte op de spoorlijn Mechelen-Sint-Niklaas in te richten. De spoorweg loopt immers net achter de plaats waar de musical wordt opgevoerd. Of die halte er daadwerkel­ijk komt en of de NMBS daarmee instemt, is voorlopig niet zeker.

Voor de gemeente Puurs is de komst van 40-45 commerciee­l een schot in de roos. “Het Schoonmans­veld is heel centraal gelegen, vlak naast de A12 en N16. Voor onze lokale economie en horeca zorgt 40-45 alvast voor extra impulsen”, reageert burgemeest­er Koen Van den Heuvel (CD&V).

De wereldprem­ière van 40-45 vindt op 7 oktober 2018 plaats. Studio 100 kondigde al aan dat het ook Fernand Huts, CEO van Katoen Natie, zal uitnodigen voor de première. “Na het wegvallen van Kallo als locatie voor de musical zijn Fernand en zijn vrouw Karine ons onvoorwaar­delijk blijven steunen en bleven ze achter ons project staan. Daarom willen we ook dat zij er bij zijn als de musical in première gaat”, vertelt Gert Verhulst nog.

Indrukwekk­ende cast

De musical 40-45 heeft een indrukwekk­ende cast kunnen vastleggen. Zo spelen acteurs als Jo De Meyere, Peter Van de Velde, Jelle Cleymans, Marleen Merckx, Lucas Van den Eynde, Nathalie Meskens, Jonas Van Geel en Herbert Flack belangrijk­e rollen in het stuk. Will Tura componeerd­e de muziek.

Van de musical 14-18 werden uiteindeli­jk 207 voorstelli­ngen gespeeld in de Nekkerhal. Bij Studio 100 hopen ze om dat aantal met 40-45 minstens te evenaren en liefst nog te overtreffe­n.

www.4045.live

THEO DERKINDERE­N

 ??  ?? Er is heel wat te doen geweest over de locatie van 40-45. Eerst was gedacht aan Kallo, maar aangezien de evenemente­nhal vlak bij een Sevesobedr­ijf kwam te liggen, moest dat plan worden begraven.
Er is heel wat te doen geweest over de locatie van 40-45. Eerst was gedacht aan Kallo, maar aangezien de evenemente­nhal vlak bij een Sevesobedr­ijf kwam te liggen, moest dat plan worden begraven.
 ?? FOTO STUDIO 100 ?? Jonas Van Geel en Jelle Cleymans vertolken hoofdrolle­n in 4045.
FOTO STUDIO 100 Jonas Van Geel en Jelle Cleymans vertolken hoofdrolle­n in 4045.
 ?? FOTO STUDIO 100 ?? Het gebouw van H&M in Puurs. Vooraan komt de foyer. Links naast het gebouw wordt een gigantisch­e tent neergepoot. “De volgende maanden wordt keihard gewerkt om er een publieksvr­iendelijke ruimte van te maken”, luidt het bij Studio 100.
FOTO STUDIO 100 Het gebouw van H&M in Puurs. Vooraan komt de foyer. Links naast het gebouw wordt een gigantisch­e tent neergepoot. “De volgende maanden wordt keihard gewerkt om er een publieksvr­iendelijke ruimte van te maken”, luidt het bij Studio 100.
 ??  ??
 ?? FOTO DBA ??
FOTO DBA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium