Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V botst met N-VA over fietsveili­gheid

- (svw)

CD&Vlijsttrek­ker Kris Peeters verwijt NVA de raadscommi­ssie over fietsveili­gheid in de districten te boycotten. “Peeters heeft de finesses van de stad te besturen nog niet in de vingers”, reageert schepen Koen Kennis droogjes.

Naar aanleiding van de drie fietsdoden in oktober vroegen de CD&V-fracties in de districtsr­aden om een bijzondere raadscommi­ssie rond fietsveili­gheid. Die vraag werd goedgekeur­d in Borgerhout, Antwerpen en Merksem. Opzet is om met experten de knelpunten te bespreken en te zoeken naar oplossinge­n. De eerste commissie vond in Merksem plaats. Maar die liep uit op een sisser.

“De beloofde experten waren niet aanwezig”, zegt Pieter De Cock van Jong CD&V Merksem. “Zo is een echt debat onthoofd.”

Ook Antwerps CD&V-districtsr­aadslid Jan Braeckmans heeft er geen goed oog op voor de commissie in het district Antwerpen. “Twee maanden na de toezegging staan we nog steeds nergens”, zegt Braeckmans. “We hebben een mail in handen gekregen van burgemeest­er Bart De Wever en schepen van Mobiliteit Koen Kennis. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat de stedelijke administra­tie en het bestuur niet zullen meewerken aan het informeren van raadsleden, maar enkel de districtsc­olleges worden geïnformee­rd. Een objectieve en constructi­eve samenwerki­ng over meerderhei­d en oppositie heen wordt onmogelijk gemaakt. Verkeersve­iligheid is nochtans te belangrijk om politieke spelletjes mee te spelen.”

“Boycot”

CD&V-lijsttrekk­er Kris Peeters spreekt zelfs van een boycot door N-VA van deze raadscommi­ssies. “Nadat de raadscommi­ssie fietsveili­gheid op het niveau van de stad door schepen Koen Kennis negatief werd onthaald, wordt nu ook de goede werking van de raadscommi­ssies in de districten onvoldoend­e ondersteun­d”, zegt Kris Peeters. “CD&V vraagt een krachtig actieplan, dat in de commissies fietsveili­gheid met experten tot stand kan komen. Het recente tienpunten­plan van Koen Kennis beantwoord­t hier onvoldoend­e aan.”

Schepen Koen Kennis reageert rustig op de kritiek. De districtsc­olleges krijgen jaarlijks een toelichtin­g door de politie over de verkeersve­iligheid in hun district. Het staat de collegeled­en dan vrij om dat te bespreken in de commissies. De politie wil niet telkens een toelichtin­g geven in de districtsr­aden.

“De politie is liever op het terrein bezig dan telkens een uitleg te geven aan 37 raadsleden”, zegt Kennis. “Bovendien is verkeersve­iligheid geen bevoegdhei­d van de districten. Als CD&V hierover vragen heeft, dan kunnen ze die steeds stellen via hun raadsleden in de gemeentera­ad. Kris Peeters heeft de finesses van een stad te besturen duidelijk nog niet in de vingers. Ik merk dat ook met het fietsplan van Jong CD&V. Wat daar in staat, daar zijn wij al lang mee bezig. Peeters zou zich beter goed informeren. Hij mag mij daar altijd over bellen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Kris Peeters is niet te spreken over het standpunt van NVA over fietsveili­gheid.
FOTO PHOTO NEWS Kris Peeters is niet te spreken over het standpunt van NVA over fietsveili­gheid.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium