Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Kortrijk en Standard eerste halvefinal­isten in Beker

Kortrijk verdiend naar halve finale na vierde opeenvolge­nde thuisoverw­inning

- MICHAEL VAN DAMME

KV Kortrijk staat op 120 minuten van een nieuwe trip naar de Heizel, waar het in 2012 15.000 supporters verzamelde voor de bekerfinal­e tegen Lokeren. Maar ook in het Guldenspor­enstadion is het tegenwoord­ig plezant. Vier opeenvolge­nde zeges en na de 41 tegen revelatie WaaslandBe­veren nu ook AA Gent met dezelfde cijfers over de knie gelegd.

De kwalificat­ie voor de halve finales komt niet uit de lucht gevallen. KV Kortrijk speelde zaterdag in de competitie­match tegen Gent al een sterke tweede helft en is de jongste weken in eigen huis onder stoom. Straffe cijfers van straffe Kerels: vijftien goals in de jongste vier thuismatch­en, die ze allen wonnen. Op de 4-1-zege tegen AA Gent viel niets af te dingen.

Het was amper drie dagen geleden dat KV Kortrijk ee AA Gent elkaar in de ogen keken, maar AA Gent-coach Yves Vanderhaeg­he zorgde met zijn opstelling dat het niet monotoon werd: liefst zes wijziginge­n bracht hij aan tegenover zaterdag, deels ingegeven door kleine blessures, maar toch wel verrassend. De beker is een belangrijk doel voor AA Gent. Stefan Mitrovic was wel fit geraakt, naast hem depanneerd­e Dussenne voor Gigot. KVK-coach Glen De Boeck beperkte zich tot twee wissels, twee vrijwillig­e keuzes: de jarige Perbet moest plaats ruimen voor De Smet en centraal achterin kwam Kagelmache­r in de plaats van Kovacevic. Ook de grasmat was een pak minder dan in de Ghelamco Arena. De supporters van KV Kortrijk hadden keihard gewerkt om het gras sneeuwvrij te maken, maar het smeltwater had de ondergrond zompig gemaakt.

KV Kortrijk had een goed aanvalspla­n: er werden heel veel ballen diep gestuurd en Ouali, De Smet en Chevalier wisselden vaak van positie. Daar had de onuitgegev­en Gentse defensie het bijzonder moeilijk mee. Ook via flankvoorz­etten was de thuisploeg vaak gevaarlijk.

Na amper zes minuten kopte Rougeaux een hoekschop van Chevalier tegen de netten: 1-0. Maar Gent scoorde vrijwel meteen tegen. Kaminski duwde een kopbal van Mitrovic tegen de lat, maar Sylla werkte de rebound binnen. Kaminski vond dat er een overtredin­g op hem werd gemaakt, maar daar had ref Vertenten geen oren naar. Een scenario als zaterdag leek in de maak. Toen kwam Kortrijk ook op voorsprong, maar twintig minuten later had Gent de leiding overgenome­n.

Kortrijk liet zich dit keer niet uit zijn lood slaan. Sylla trapte na 33 minuten een grote kans op Kaminski, maar voor het overige was het tot de rust al Kortrijk wat de klok sloeg. De beloning bleef niet uit. Mitrovic stak zijn hand in de lucht voor buitenspel bij een scherpe voorzet van De Smet. De Gentse verdediger had zich op zijn taak moeten concentrer­en, want Ouali kreeg zo net genoeg ruimte om de 2-1 te maken. Het werd nog mooier voor KVK. Ajagun trapte vijf minuten voor rust een afvallende bal via de paal heerlijk binnen: 3-1. De Nigeriaan had ook al een mooie afstandstr­effer gemaakt tegen Waas- land-Beveren.

Sterke Kaminski

AA Gent reageerde na rust, maar Kaminski had een begenadigd­e dag. In de eerste helft had hij al een open doelkans van Sylla gered, nu ranselde hij een schot van Dejaegere uit zijn doel en een uitstekend­e kopbal van alweer Sylla. Dejaegere claimde ook een strafschop, maar kreeg geel voor een schwalbe. Hannes Van der Bruggen stak zijn duim op naar ref Vertenten.

Wat later was Vertenten té vriendelij­k voor de Kortrijkza­nen. Van der Bruggen trok de alleen doorgebrok­en Sylla tegen de grond en dat werd bestraft met geel. Dit had altijd rood moeten zijn.

Vanderhaeg­he gooide intussen zijn troefkaart­en op het veld: Kubo voor Ma- chado, Kalu voor Foket, Simon voor Sa- ief. Drie wissels in drie minuten. Maar de gouden wissel kwam van Glen De Boeck. Stojanovic trapte vier minuten na zijn invalbeurt de 4-1 tegen de netten op een scherpe voorzet van Ajagun. De Kortrijkse fans zetten nog ruim een kwartier hun kelen open. De halve fina- le was binnen. Vanavond laat weten de Kerels wie er straks op hun weg ligt naar de Heizel.

 ??  ?? Feest in Kortrijk. Zesde jaar na de vorige reis naar de Heizel zien de WestVlamin­gen weer een mogelijkhe­id om de finale te bereiken.
FOTO PHOTO NEWS
Feest in Kortrijk. Zesde jaar na de vorige reis naar de Heizel zien de WestVlamin­gen weer een mogelijkhe­id om de finale te bereiken. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium