Gazet van Antwerpen Stad en Rand

En toch moet Kompany mee naar WK

-

Hoelang maken we ons al zorgen om Vincent Kompany? Op het WK 2014 in Brazilië was de inmiddels 31jarige verdediger een zorgenkind, waardoor hij het derde groepsduel tegen ZuidKorea miste en maar op het nippertje klaar raakte voor de tweede ronde tegen de VS. Het EK 2016 in Frankrijk heeft de gewezen aanvoerder van de Rode Duivels zelfs niet gehaald. Vier lange jaren sukkelt hij al van de ene blessure in de andere revalidati­e. Van de 40 interlands die de Rode Duivels sinds het WK in Brazilië afwerkten, speelde hij er slechts elf mee. Dat is nog geen 25 procent. Nu is hij weer geblesseer­d.

Het geloof van bondscoach Roberto Martinez in Kompany is onvoorwaar­delijk. Dat geldt voor elke voetbalken­ner/liefhebber, ook zijn trainer bij Manchester City Pep Guardiola. Maar Hugo Broos stelt verderop in uw krant de vraag die Martinez en de voetbalfan­s de komende zes maanden zullen stellen: is het aangewezen om Kompany op één been voor het WK te selecteren?

Wat ons betreft moet Kompany ondanks zijn breekbaarh­eid altijd mee. Er is maar één voorwaarde: hij moet zich zelf fit genoeg voelen. We kunnen ervan uitgaan dat Kompany, ook als hij fit is, onmogelijk alle wedstrijde­n in Rusland kan spelen. Maar zelfs dan.

We willen het niet overroepen, maar je hebt zijn persoonlij­kheid nodig. En Kompany blijft een van de topverdedi­gers in Europa. De hoofdreden is echter dat de Rode Duivels in verdedigen­d opzicht na Vertonghen, Alderweire­ld en Vermaelen kwaliteit ontberen. Niemand van de mogelijke vervangers sluit aan bij de kwaliteit van de geciteerde vier verdediger­s, en nog minder bij de grote kwaliteit op het middenveld en in de aanval bij de Rode Duivels. Er is behalve de drie geciteerde verdediger­s niemand die in staat is om Kompany ook maar in de verste verte te vervangen. Ciman, Boyata, Kabasele, Denayer en Engels hebben het talent noch de ervaring van het bovengenoe­mde kwartet. Dendoncker – als hij weer zijn niveau van vorig seizoen haalt – en Lombaerts – wegens zijn ervaring – komen nog het meest in aanmerking, maar ook hun huidige internatio­nale niveau is met vraagteken­s omgeven.

Met Kompany en Vermaelen heb je door hun blessurege­voeligheid op een WK twee verdediger­s met het equivalent van één speler, maar ze zijn de moeite waard. Omdat de anderen dat veel minder zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium