Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Standard smoort bekerdroom Oostende

Verdiende zege voor Rouches, thuisploeg is kwaad om niet gefloten penalty

- BART LAGAE

Standard mag net als twee jaar geleden dromen van bekerwinst. Na weken klagen over de arbiter had het deze keer meeval toen Pocognoli de bal in de box met de arm raakte. De Rouches toonden zich efficiënte­r dan Oostende en gaan verdiend naar de halve finale.

“Hij heet nochtans Visser. Dan zou hij Oostende toch beter gezind moeten zijn?” Er kon nog een grap af bij voorzitter Marc Coucke, toen hij tijdens de rust op Canvas zijn mening mocht geven over een niet gefloten penalty voor zijn ploeg. Bij een 1-0stand voor Oostende zette Capon voor en hield Sébastien Pocognoli met de linkerarm de bal tegen. Lawrence Visser stond er als vijfde scheidsrec­hter met zijn neus op te kijken. Maar de ref die zondag een bewogen Anderlecht Charleroi leidde, gebaarde van krommenaas.

Scheidsrec­hter Wim Smet volgde zijn collega en legde de bal niet op de stip. De geschorste Standardtr­ainer Sa Pinto, die wel was meegereisd naar Oostende maar naar verluidt de match op hotel volgde, had deze keer geen reden om verongelij­kt te zijn.

“De bal was van te dichtbij geschoten”, verantwoor­dde Smet zijn beslissing. “Dat Pocognoli’s arm niet langs zijn lichaam was, kwam door de kracht van de bal. Ik heb de beelden herbekeken en blijf bij mijn beslissing.”

Pocognoli was na afloop eerlijk. “De ref had de fase ook anders kunnen interprete­ren. Maar de assistent stond goed opgesteld en heeft mijns inziens de juiste keuze gemaakt. Het was van erg dichtbij en ik kan mijn armen moeilijk achter mijn rug houden.”

Aangenaam

In plaats van 2-0 voor Oostende werd het 1-1 voor Standard toen Sa hoger klom dan Bjelica en een voorzet van Agbo kon binnenkopp­en. Die gelijkmake­r was niet onverdiend want de eerste helft was een aangenaam kijkstuk met wisselende kansen. Fai redde een kopbal van Zivkovic van de lijn, Vanhamel bracht redding nadat Emond Lombaerts had overtroefd. En na een voorzet van Fai besloot Emond naast.

Zivkovic had Oostende op voorsprong gebracht na een gemeten pass van Siani, getrapt vanop de eigen helft. Maar na de 1-1 was het vooral Standard dat zijn wetten oplegde.

Vroeg in de tweede helft achtte Razvan Marin zijn moment gekomen. Hij kreeg de bal aangespeel­d op dik twintig meter voor doel en verraste Vanhamel met een juweel van een trap.

Oostendeco­ach Adnan Custovic moest het over een andere boeg gooien en bracht achtereenv­olgens Canesin, Gano en Conte in. Maar Standard gaf geen krimp en Marin kreeg te veel ruimte en kon Emond aan de 1-3 helpen. De tegengoal van Gano viel te laat om de spanning in de partij terug te brengen.

“Standard heeft nood aan een positief verhaal en de kwalificat­ie voor de halve finales van de beker is iets waar we ons aan kunnen optrekken”, zei Pocognoli. “We hebben vandaag laten zien dat we een van de topclubs in België zijn en moeten nu zowel in de beker als in de competitie voor het hoogste gaan. De beker is voor ons een hoofddoel, net als Play-off 1.”

 ??  ?? Marin heeft met een fraaie treffer voor de 12 gezorgd.
FOTO PHOTO NEWS
Marin heeft met een fraaie treffer voor de 12 gezorgd. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium