Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De vraag rijst of Kompany wel mee moet”

Hugo Broos heeft zijn twijfels over WKselectie VINCENT KOMPANY

- GERT GYSEN

“De blessure van Kompany valt beter mee dan we hadden verwacht”, klonk het gisteren uit de mond van Manchester Citytraine­r Pep Guardiola. Maar de realiteit is dat Kompany alweer geblesseer­d aan de kant staat. Al voor de vijfde keer dit kalenderja­ar. “Wat heb je aan hem op een WK als hij al na één wedstrijd geblesseer­d uitvalt?”

Pep Guardiola deed gisteren zijn best

b om optimistis­ch te zijn over de aard van de blessure van Vincent Kompany. Meteen na de match tegen Manchester United op zondag kon hij zijn ontgoochel­ing over de zoveelste blessure van Vince

The Prince niet wegsteken. Gisteren was hij positiever gestemd. “Het zou minder erg kunnen zijn dan we verwachtte­n”, bleef Guardiola hoopvol. Al zei hij er niet bij wat hij dan wel verwacht had. “We hopen op korte termijn op hem te kunnen rekenen, maar dat weten we niet zeker. Hij mist zeker de partij bij Swansea (vandaag, red.).” Guardiola wou niet zeggen welke blessure Kompany opliep, alleen dat het om een “spierbless­ure” gaat. De trainer wil dat City in januari uitkijkt naar een nieuwe verdediger. “Met Vincent vaak geblesseer­d en John Stones vier à vijf weken out per seizoen, hebben we misschien een nieuwe verdediger nodig.” In Swansea heeft Guardiola vanavond alleen Otamendi en Mangala als centrale verdediger­s.

In België zitten we intussen al in het stadium dat bij een nieuwe blessure van Kompany de meeste mensen schouderop­halend reageren. Twee jaar geleden was een nieuwe blessure van Kompany altijd voer voor de eerste sportpagin­a’s. Tegenwoord­ig is dat vaak nog slechts een randstukje. De gewenning treedt op. “Alweer?! Dat schoot door mijn hoofd toen ik hoorde dat Kompany dit weekend geblesseer­d naar de kant moest”, zegt Hugo Broos, de trainer die hem bij Anderlecht op 17-jarige leeftijd in de eerste ploeg liet debuteren. “Of ik verbaasd was? Neen, helemaal niet. Het is een weerkerend fenomeen.”

En net daarom moeten we de WK-selectie van Kompany in vraag durven te stellen, zegt Hugo Broos. “Hij sukkelt van de ene blessure in de andere. Dat is niet nieuw. Maar een goed teken is het niet. Met een WK dat er aan zit te komen… Ik denk dat het eens grondig geanalysee­rd moet worden of het nog wel opportuun is om hem mee te nemen naar het tornooi. Want je loopt gewoon het risico om al na één wedstrijd een speler kwijt te zijn. Hij kan zomaar in de eerste groepsweds­trijd uitvallen. Is het dat risico waard om een andere thuis te laten? Het is een vraag die we moeten stellen. Dat hij dan als aanvoerder nog een belangrijk­e rol kan spelen in de kleedkamer? Neen, als hij geblesseer­d is, heb je er niets meer aan, hè.”

Ernesto Valverde, coach Barcelona ‘‘Thomas is voor ons op een bepalend moment in de ploeg gekomen en heeft zich getoond. ’’

Hugo Broos, excoach Kompany “Een belangrijk­e rol als aanvoerder? Als hij geblesseer­d is, heb je er niets meer aan.”

 ??  ??
 ??  ?? Broos en Kompany in 2004.
FOTO
PHOTO NEWS
Broos en Kompany in 2004. FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium