Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“De twijfels zijn verdwenen”

... terwijl THOMAS VERMAELEN lof oogst in Spanje

- GUILLAUME MAEBE

La Remontada kenden ze er al, maar Barcelona heeft met Thomas Vermaelen (32) voortaan ook een Resurrecci­on. De verdediger is wedergebor­en, opgestaan uit de voetbaldod­en, door blessures van anderen deze keer gekatapult­eerd naar de basis van de Catalaanse grootmacht. Voor het eerst sinds zijn komst naar Barcelona oogt Vermaelen lof.

Ernesto Valverde is een gelukkig

b man. Barcelona is nog steeds ongeslagen in La Liga, Lionel Messi vond na een doelpunten­loze november deze maand zijn torinstinc­t terug en achterin hebben de blessure- en schorsings­problemen in de persoon van Thomas Vermaelen een oplossing gevonden. The Verminator is bezig aan zijn sterkste periode ooit bij Barcelona, de club waar hij Arsenal in 2014 voor inruilde. Afgelopen weekend tegen Villarreal was Vermaelen outstandig: hoogste percentage gewonnen duels, op een na meest veroverde ballen. Perfecte statistiek­en voor een verdediger, iets wat ook Valverde zag. “Thomas is voor ons op een bepalend moment in de ploeg gekomen en heeft zich getoond. Ik heb geen twijfels meer over hem.” Volwaardig lid.

Van vier naar drie

Vermaelen is een betrouwbar­e speler geworden. Het seizoen begonnen als centrale verdediger nummer vier profiteert hij momenteel optimaal van de blessures van Javier Mascherano – nummer drie –, Samuel Umtiti – nummer twee – en die ene keer dat hij de geschorste Gerard Piqué – nummer één – mocht vervangen. Vermaelen werd eind oktober in de beker tegen Real Murcia klaargesto­omd en speelde mee in de laatste vijf wedstrijde­n van Barcelona, iets wat hij al niet meer meegemaakt had sinds 2014 toen hij negen keer op rij in actie kwam voor Arsenal. En die reeks zal normaal niet meteen stoppen. Umtiti is nog een tijdje out, Mascherano kijkt deze winter mogelijk tegen een vertrek aan, waardoor Vermaelen zich een stapje hoger kan hijsen in de hiërarchie. Op 23 december, in Santiago Bernabeu, staat Vermaelen tegen Real Madrid gewoon in de basis.

Zeven matchen in één maand

Tenzij blessures roet in het eten gooien. Vermaelen speelde – de dubbele oefenparti­j met de Rode Duivels incluis – zeven wedstrijde­n tussen 10 november en 10 december. Best pittig voor een blessurege­voelige speler, maar angst dat de Belg hervalt, hebben ze bij Barcelona niet. De Catalanen hebben volgens de Spaanse pers hun plannen om een extra centrale verdediger te halen in de wintermerc­ato zelfs gewoon opgedoekt. De reden: de meer dan meevallend­e prestaties van Vermaelen. Resurrecci­on.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium