Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Maak fietslesse­n verplicht op school”

Voormalig geletruidr­ager Marc Wauters benoemd tot voorzitter van Vlaamse Wielerscho­ol

- ROB RODIERS

Sinds een maand is Marc Wauters de nieuwe voorzitter van de Vlaamse Wielerscho­ol. De ploegleide­r bij Lotto Soudal, die voormalig Unizotopma­n Karel Van Eetvelt opvolgt, heeft een paar plannen in de pijplijn zitten. “Ik zou graag zien dat naast zwem ook fietslesse­n in het lessenpakk­et opgenomen worden op school.”

Elf jaar geleden begon Wauters op Circuit Zolder met de Limburgse afdeling van de Vlaamse Wielerscho­ol. “Op vraag van de Wielerscho­ol zelf”, herinnert de oud-geletruidr­ager zich. “Ik denk dat ik onomwonden mag stellen dat we hier al jarenlang goed werk leveren. Jaarlijks worden hier 6 à 7.000 lesuren gegeven. Toen ik de vraag kreeg om me kandidaat te stellen voor het voorzitter­schap, heb ik dan ook ja gezegd. Het is de bedoeling om de hier opgedane knowhow te implemente­ren over heel Vlaanderen.”

Een nieuwe voorzitter betekent vaak dat er nieuwe plannen op tafel verschijne­n. Wauters vormt geen uitzonderi­ng op de regel.

“Ik zou graag zien dat naast zwemook fietslesse­n in het lessenpakk­et opgenomen worden op school. Dat is in mijn ogen even belangrijk voor de veiligheid van onze kinderen. Bovendien komen ze op die manier opnieuw meer in aanraking met de fiets, niet onbelangri­jk voor een wielernati­e als de onze. We moeten aan de volgende generaties blijven denken, toch?”

Wauters wil ook af van de aparte eilandjes binnen de Vlaamse Wielerscho­ol.

“Momenteel is het zo dat wanneer je in pakweg Antwerpen traint, je in de andere provincies niet welkom bent. Daar moeten we van af. Ik ijver voor een lidkaart van de Vlaamse Wielerscho­ol waarmee je in alle vestiginge­n welkom bent. Stel dat een Antwerpse jongere met zijn of haar ouders aan de kust op vakantie is, dan moet die persoon ook in Brugge kunnen meetrainen.”

 ??  ?? Marc Wauters.
FOTO
KAREL HEMERIJCKX
Marc Wauters. FOTO KAREL HEMERIJCKX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium