Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Met dank aan Patrick Lefevere

Christel Herremans bouwt nieuw team Experza Footlogix met dertien rensters en 600.000 euro budget

- GUY FRANSEN GEERT STEVENS

Patrick Lefevere mag zich vanaf 1 januari peetvader van een vrouwenplo­eg noemen. De manager van Quick.Step Floors zette Christel Herremans op weg voor het bouwen van een compleet nieuw team. Het resultaat: ExperzaFoo­tlogix, een ploeg met dertien

rensters en een budget van 600.000 euro.

Meer dan twintig jaar was manager Christel Herremans de leading lady van het vrouwentea­m van Sport Vlaanderen, maar toen de Vlaamse overheid dit jaar besliste om te stoppen met het team, moest Herremans op zoek naar een nieuw team.

“Ik droomde altijd al van een crossploeg”, zegt Herremans. “In de Giro sprak ik daarover Patrick Lefevere aan en hij bracht me in contact met sponsors. Patrick is medeoprich­ter van interimbur­eau Experza en hij bracht me in contact met de huidige zaakvoerst­er Syvlie Anraed. Daarnaast vond ik nog geld bij Footlogix, een bedrijf met producten voor voetverzor­ging.”

Experza engageerde zich voor drie jaar, Footlogix voor één jaar. Het nieuwe team heeft een budget van 600.000 euro. Met dat geld moeten de lonen van dertien rensters, een trainer, kinesist, sportdirec­teur, mecanicien en buschauffe­ur betaald worden, plus alle reis- en materiaalk­osten. Toch maakt Herremans zich sterk dat haar profrenste­rs – zeven van de dertien – een loon verdienen dat hoger is dan dat van een bediende. De andere zes studeren nog, of worden per koers betaald. Een van hen, de Italiaanse Zorzi, is halftijds politieage­nte.

Het team heeft ook een rennersbus met drie douches én keuken, belangrijk volgens Herremans.

“Niet alleen voor de rensters, maar ook voor de sponsor. Als je op de koers verschijnt met een autocar als etalage, is dat mooi meegenomen.’’

Debuut in Omloop

In het vrouwenwie­lrennen blijken de teams die ook een mannenafde­ling hebben de meest solide. Lotto Soudal, Movistar, Sunweb, Mitchelton - Scott en La Française des Jeux zijn daarvan de beste voorbeelde­n. Wordt Experza - Footlogix straks een onderdeel van Quick.Step Floors?

“Nu zeker nog niet”, zegt Herremans. “In de toekomst zou dat misschien kunnen. Het zullen mijn rensters zijn die de deur naar een samenwerki­ng moeten openen.’’

De profteams die in het veldrijden actief zijn, zijn verplicht ook een vrouwelijk­e crosser te hebben.

“Dat is inderdaad een reglement, maar bij wegteams zie ik dat nog niet gebeuren. Die hebben nu al veel moeite om budgetten rond te krijgen, als ze er ook nog een vrouwentea­m moeten bij nemen...”

Het team van Experza - Footlogix verschijnt per 1 januari voor het eerst in de cross van Baal. Op de weg is de Omloop Het Nieuwsblad de eerste wedstrijd.

 ??  ?? De Antwerpse Jessy Druyts tekent haat contract bij het nieuwe team.
FOTO RR
De Antwerpse Jessy Druyts tekent haat contract bij het nieuwe team. FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium