Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We zouden volgend jaar vijf keer zoveel gaan verdienen als nu”

Eddy Merckx wint in Egypte slotmanche van wereldbeke­r en kijkt al uit naar veranderin­gen die op til staan in driebanden

- (mabe)

Het wereldbeke­rseizoen driebanden is in schoonheid geëindigd voor Eddy Merckx. In de slotmanche in het Egyptische El Gouna pakte de 49jarige driebander uit Aartselaar zijn tweede wereldbeke­rzege van het seizoen, nadat hij eerder dit jaar ook al de beste was in het Vietnamese Ho Chi Minhstad. Merckx sprong met die zege alsnog naar de tweede plaats in de eindstand van de wereldbeke­r en kijkt nu al uit naar volgend seizoen, als het driebandwe­reldje serieus geprofessi­onaliseerd zou worden.

Merckx, die een tijd geleden ook nog tweede werd op het WK in Bolizat vië achter landgenoot Frédéric Caudron, pakte in El Gouna zijn negende wereldbeke­rzege uit zijn carrière.“Het is een fantastisc­he overwinnin­g op een ideaal moment”, verwijst de Aartselaar naar de veranderin­gen die in het driebandwe­reldje op til zijn. “Die tweede plaats in de wereldbeke­r is geweldig met het oog op wat er aankomt. Volgend seizoen zou het prijzengel­d serieus verhoogd worden. Belangrijk, want we zijn profs en moeten dan ook vooral van dat prijzengel­d leven. Men spreekt van vijfvouden van wat er op dit moment te verdienen is. Dat is misschien nog altijd peanuts in de ogen van mensen uit snookerwer­eld, maar voor ons als driebander­s gaat het toch om een serieuze som geld”, zegt Merckx, die voor zijn zege in Egypte 8000 euro aan prijzengel­d opstreek. “Daarnaast zullen er ook in Korea aparte, goed betaalde proftoerno­oien georganise­erd worden voor de top veertien van de wereld. Tja, dan begrijp je maar al te goed dat het voor mij heel belangrijk was om dit seizoen te presteren.”

Toch scheelde het niet veel of Merckx was niet bij die top veertien geraakt. “Bij de start van de manche in Vietnam was het kantje boord. Maar ik won dat tornooi en plots was de trein vertrokken. Zo zie je maar dat het allemaal snel kan veranderen. Je hebt het niet allemaal in de hand. Je moet de kansen krijgen en ze dan ook nog grijpen. En dat is nog altijd makkelijke­r gezegd dan gedaan.”

 ??  ?? Eddy Merckx.
FOTO GUY PUTTEMANS
Eddy Merckx. FOTO GUY PUTTEMANS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium