Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik heb hier hard voor moeten knokken”

Jelena Peeters haalt op 1500m selectie voor Winterspel­en

- KARIN DE RYCK

Zondag behaalde Jelena Peeters in Salt Lake City de selectieno­rm op de 1500m voor de Winterspel­en in Pyeongchan­g.

Officieel moet de Wuustwezel­se schaatster nog wel uitgenodig­d worden door het BOIC, maar volgens de internatio­nale regels is de selectie een feit en die regels zijn ook het criterium voor het BOIC.

“Ik ben zeer blij dat het me gelukt is”, zegt Jelena Peeters. “Voor de andere afstanden sta ik op de reservelij­st, maar als je ter plekke bent, is er altijd een kans dat je toch nog mag starten. We zullen daarom ook op alle afstanden blijven trainen.”

In Salt Lake City schaatste Peeters ook een goede 3000m. “Ik kon een heel solide race neerzetten in 4’05”25. Jammer dat het vorige week in Calgary net niet hard genoeg ging. De concurrent­ie was daar ook echt goed. De Poolse vrouwen eindigden er bijvoorbee­ld allemaal voor mij. Hier in Salt Lake City kon ik ze allemaal achter mij laten. Zo dicht ligt het vaak bij elkaar. Ik sta nu als tweede reserve op deze afstand en hoop stilletjes dat ik nog kan starten. Op de 5000m ben ik eerste reserve.”

In Sochi was Jelena Peeters er ook al bij als enige Belgische schaatster. Het ticket voor Pyeongchan­g betekent zeer veel voor haar. “De Spelen zijn heel bijzonder. Het gevoel vooraf is ongeveer hetzelfde als toen ik naar Sochi mocht. Vorige jaren kampte ik met veel blessures aan mijn knieën. Ik heb er hard voor moeten vechten. Nu boek ik opnieuw vooruitgan­g en dat is het belangrijk­ste voor een topsporter. De vorige jaren klokte ik op de 3000m af op 4’10” of wat langzamer. Nu zit ik rond 4’05”. Dat is een enorme stap in de goede richting. In de tweede helft van het seizoen hoop ik nog wat sneller te gaan. Daarom zou het heel mooi zijn als ik een 3000m of een 5000m zou mogen rijden op de Spelen.”

De Spelen naderen met rasse schreden. De voorbereid­ing van Jelena Peeters is goed uitgestipp­eld. “We gaan nog op trainingsk­amp in Inzell. Van daaruit neem ik deel aan de laatste wereldbeke­rwedstrijd in Erfurt. Vervolgens gaat het richting Zuid-Korea.”

Eind december worden alle atleten ook uitgenodig­d door het IOC over de kwestie van het dopingscha­ndaal bij de Russen. “Niemand weet momenteel precies hoe hier de vork in de steel zit. Maar ook dit kan grote invloed hebben op de te verdelen startplaat­sen in Pyeonchang.”

 ??  ?? Jelena Peeters aan de slag in Sochi. Ook in Pyeonchang is ze erbij.
FOTO BELGA
Jelena Peeters aan de slag in Sochi. Ook in Pyeonchang is ze erbij. FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium