Gazet van Antwerpen Stad en Rand

ONDERTUSSE­N IN...

-

NAVO/STOLTENBER­G LANGER:

Het mandaat van Jens Stoltenber­g (58), secretaris­generaal van de NAVO, is met twee jaar verlengd tot 30 september 2020. Vertegenwo­ordigers van de 29 lidstaten stemden unaniem voor de verlenging van het mandaat van de voormalige Noorse regeringsl­eider. Normaal zou dat na vier jaar in september volgend jaar aflopen. In een tweet zegt Stoltenber­g zich “vereerd” te voelen.

De Amerikanen vinden dat hun maatschapp­ij er sinds het aantreden van president Donald Trump nog corrupter op geworden is. Dat moet blijken uit een dinsdag door de ngo Transparen­cy Internatio­nal gepublicee­rde studie. Bijna 60% van de ondervraag­den vindt dat de corruptie de voorbije twaalf maanden is toegenomen, zowat 30% vindt van niet.

VS/NOG CORRUPTER:

OOSTENRIJK/EXPLOSIE GASTERMINA­L:

In de gastermina­l van Baumgarten in Oostenrijk heeft zich een ontploffin­g voorgedaan. Na de explosie ontstond een brand. Op beelden zijn hoge vlammen te zien. Volgens het Rode Kruis is er één dodelijk slachtoffe­r. Er raakten ook 18 mensen gewond, onder wie één zwaar. De gastermina­l van Baumgarten is het voornaamst­e distributi­ecentrum voor gas dat vanuit Rusland en Noorwegen in Oostenrijk aankomt.

MIDDENOOST­EN/HULP PALESTIJNE­N:

In het conflict over de erkenning door de VS van Jeruzalem als Israëlisch­e hoofdstad heeft een hoge officier van de Iraanse Revolution­aire Garde (IRG) zijn hulp aangeboden aan Palestijns­e verzetsstr­ijders. Generaal Sulejmani maakte de boodschap maandag via telefoon over aan de bevelhebbe­r van de Palestijns­e alQassambr­igades, bericht IRGwebsite Sephanews. De alQassambr­igades zijn de gewapende tak van de Palestijns­e islamistis­che Hamasbeweg­ing.

CONGO/ERNSTIGE ONDERVOEDI­NG:

In de Congolese regio Kasai leiden zeker 400.000 kinderen jonger dan vijf jaar aan ernstige acute ondervoedi­ng. Zij kunnen in 2018 overlijden, als ze geen dringende gezondheid­s en voedingshu­lp krijgen. Daarvoor waarschuwt het VNkinderre­chtenfonds Unicef. Hun penibele situatie is vooral veroorzaak­t door geweld, massale ontheemden en beperkte landbouwpr­oductie de afgelopen achttien maanden.

NEDERLAND/MOTORBAAS GEARRESTEE­RD:

Voorman Henk Kuipers (53) van de Nederlands­e motorclub No Surrender is gearrestee­rd in zijn woning in Emmen. Kuipers wordt verdacht van zware mishandeli­ng, afpersing, bedreiging en diefstal met geweld. De strafbare feiten zouden zowel binnen de motorclub als daarbuiten zijn gebeurd van 2014 tot en met 2017. Zo wordt Kuipers ervan verdacht tenminste acht leden te hebben mishandeld, bestolen en afgeperst, nadat ze zich in zijn ogen niet hadden gehouden aan de clubregels.

JAPAN/DESERTEUR OVERLEDEN:

Een Amerikaans­e deserteur die bijna 40 jaar lang in NoordKorea woonde, is in de Japanse woonplaats van zijn vrouw overleden. Charles Jenkins werd 77. De oorzaak van zijn overlijden is niet bekend. Jenkins deserteerd­e in 1965. De sergeant verliet zijn post langs de gedemilita­riseerde zone tussen Noord en ZuidKorea, omdat hij wilde vermijden dat hij zou worden ingezet in Vietnam. In NoordKorea trouwde hij met een Japanse vrouw, die in 1978 als 19jarige ontvoerd was door NoordKorea­anse agenten.

VS/RYAN LIZZA ONTSLAGEN:

De Amerikaans­e journalist Ryan Lizza, die met zijn berichtgev­ing mee in de hand zou hebben gewerkt dat Anthony Scaramucci, de communicat­iedirecteu­r van het Witte Huis, aan de deur werd gezet, is ontslagen. De 43jarige Lizza verloor zijn job bij het tijdschrif­t The

New Yorker wegens “ongepast seksueel ge

drag”. (blg)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium