Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Saoedi’s mogen weer naar de cinema

- JORN DE COCK

Voor het eerst sinds de jaren 80 mogen in SaoediArab­ië weer bioscopen geopend worden. Het koningshui­s blijft hervorming­en doorvoeren, deels om economisch­e redenen: entertainm­ent voor 32 miljoen inwoners is ook big

business.

Het bioscoopve­rbod in Saoedi-Arabië is al bijna even symbolisch voor het conservati­eve wahabitisc­he koninkrijk als het autorijver­bod voor vrouwen. De opheffing van dat laatste werd in september aangekondi­gd. “We verwachten dat de eerste bioscopen in maart 2018 opengaan”, zei de Saoedische minister van Cultuur, Awwas bin Salah Alawwad, gisteren. Hij noemde het schrappen van het bioscoopve­rbod een “kantelmome­nt voor de ontwikkeli­ng van de culturele economie in het koninkrijk”. Bioscopen werden 35 jaar geleden verboden in het land, als gevolg van een politiek-religieuze koerswisse­ling na een bijzonder pijnlijk moment in de Saoedische geschieden­is.

Visie 2030

Eind 1979 bestormden extremisti­sche militanten de Grote Moskee van Mekka, de heiligste plaats van de islam. De gijzeling die daarop volgde, duurde twee weken. Pakistaans­e en Franse commando’s moesten de Saudische ordedienst­en komen bijstaan om de Grote Moskee te heroveren. Volgens de laagste schattinge­n vielen bij de hele actie minstens vierhonder­d doden.

De toenmalige koning Khaled reageerde niet door religieuze extremiste­n zwaarder aan te pakken, maar door meer macht te verlenen aan de geestelijk­e leiders en vrijheden terug te schroeven. Vrouwen werden verbannen van de televisie, schoolcurr­icula werden conservati­ever en bioscopen gesloten.

Onder impuls van de nieuwe, jonge kroonprins Mohamed bin Salman (32) wordt er nu –naar Saoedische normen– stevig geliberali­seerd. Bin Salman verwees in een recent interview naar 1979 als een scharnierj­aar voor Saoedi-Arabië en suggereerd­e dat het land toen een foute koers opgegaan is. Zijn project, Visie 2030, moet daarop een antwoord bieden, zowel cultureel als economisch. Zo werd de Libanese Hiba Tawaji vorige week de eerste zangeres die op een publiek toegankeli­jk concert in Saoedi-Arabië mocht zingen, overigens zonder hoofddoek. Vanaf midden volgend jaar mogen vrouwen met de auto rijden en dus ook naar de bioscoop.

Mengen van seksen

Het is niet dat de Saoedi’s in al die jaren geen films hebben gezien. Honderden satellietz­enders, het internet en de (desnoods illegale) dvd-markt tonen alles wat de kijker belieft. Toch waarschuwd­e grootmoeft­i Abdulaziz Al-Sheikh, de hoogste religieuze autoriteit in Saoedi-Arabië, in januari nog dat bioscopen en concerten corrumpere­n door “atheïstisc­he en rotte” buitenland­se films te tonen en de deur open te zetten voor het “mengen van de seksen”.

Dat niet de grootmoeft­i maar de kroonprins het pleit won, heeft mogelijk ook te maken met de economisch­e impact van de hervorming­en. In een land met 32 miljoen inwoners, van wie de helft jonger dan 30, belooft het opzetten van een eigen entertainm­entindustr­ie geld in de kassa.

Het ministerie van Cultuur rekent alvast op dertigduiz­end bijkomende jobs. Als de Saoedi’s voor hun verzetjes niet meer naar andere Golfstaten of Europa moeten, zou dat tegen 2030 ook voor ruim 20 miljard euro extra inkomsten moeten opleveren.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium