Gazet van Antwerpen Stad en Rand

25 jaar achter tralies voor moord zonder lijk

Rubens Mens uit Mol dumpt lichaam in Ardennen Hij haalt in totaal 24.000 euro af van rekening slachtoffe­r Aanklager: “Hij is dus niet alleen moordenaar, ook manipulato­r”

- IVO MEULEMANS

Rubens Mens (29) uit Mol heeft zijn vriend Youness Bizrane (31) vermoord en het lichaam verstopt. Dat staat volgens het hof van beroep “boven elke twijfel” vast. De strafmaat is navenant: 25 jaar cel. “Zijn enige doel was de maandelijk­se storting van 3.500 euro opstrijken.”

Tijdens zijn proces had Rubens Mens nog alle schuld ontkend. “Youness zit in het buitenland. Mogelijk verblijft hij met een sugardaddy in Londen”, beweerde Mens. “Of misschien heeft hij wel zelfmoord gepleegd.”

Maar het kwaad was toen al geschied. Mens, die de mysterieuz­e verdwijnin­g van zijn homovriend nooit aangaf, had eerder zichzelf al aan de galg gepraat. In januari 2014 vertelde hij aan zijn halfbroer hoe hij twee Zolpidemsl­aappillen van zijn moeder in Youness’ alcoholisc­he drank had gemengd en wachtte tot hij in slaap was gevallen, zodat hij hem op zijn matras in hun appartemen­t in Schaarbeek kon wurgen.

“Ik werd door Youness verkracht. Ik heb hem begraven in een park nabij de Belgisch-Duitse grens”, deed hij later de bekentenis nog eens over tegenover zijn moeder, zijn zus en twee vrienden. Intussen was ook de politie het verhaal ter ore gekomen. Mens werd in juni 2015 opgepakt in zijn appartemen­tje op de Turnhoutse­baan in Mol. Aan de speurders beweerde hij dat de bekentenis­sen als een grap moesten worden beschouwd.

Op zijn proces kwam hij met een nieuwe versie. “Nadat de relatie met mijn zwangere vriendin was afgesprong­en, raakte ik zwaar depressief. Ik weet nog altijd niet of ik de vader van het kind ben. Ik wilde zelfmoord plegen. Maar ik wilde niet dat mijn familie verdrietig was. Daarom verzon ik de moord, zodat ze me zou haten.”

Bizrane, die sinds 2003 illegaal in ons land verbleef, kreeg maandelijk­s 3.500 euro gestort van een rijke Zwitser met wie hij nog in Marokko had samengewoo­nd. Maar nadat Bizrane op 22 november 2013 spoorloos was verdwenen, werd het geld nog steeds van de rekening gehaald.

Grafdelver en manipulato­r

“Rubens Mens is niet alleen een moordenaar, maar ook een grafdelver en een manipulato­r”, zei advocaat-generaal Patrick Boyen. “Mens stuurde via het Facebookpr­ofiel van Youness berichtjes uit. Terwijl hij het geld verbraste, liet hij uitschijne­n dat zijn kameraad nog leefde. In april 2014 stuurde hij nog een berichtje naar de vader van Youness met diens gsm. Papa, ik heb geen geld op de rekening. Dringend.”

Tussen augustus 2013 en januari 2014 haalde Mens 24.000 euro af. “Op het ogenblik dat hij de moord opbiechtte, was er van een depressie nog geen sprake. Zijn uitleg is totaal ongeloofwa­ardig”, oordeelde de voorzitter. “Zijn enige doel was op frauduleuz­e wijze de rekening te plunderen en te doen uitschijne­n dat Youness nog leefde. Pas toen de geldbron opdroogde, werd hij depressief. Bovendien moest hij verder met de dood van zijn kameraad op zijn geweten.”

Eerste correction­ele moordzaak

Mens had de twijfelach­tige eer om als eerste te worden veroordeel­d in een moordproce­s voor de correction­ele rechtbank in Turnhout. Op 28 september vorig jaar kreeg hij 25 jaar cel. Het hof bevestigde die straf. “Youness komt hiermee niet terug, maar de familie is tevreden. Het gaat niet om wraak, maar om gerechtigh­eid”, zei meester Bart D’Haene namens de nabestaand­en. “De familie had wel gehoopt dat Mens tijdens zijn proces iets zou vertellen over de plaats waar het lijk ligt, maar die moed had hij niet.”

Mens, met zijn jeanshemd wagenwijd open, aanhoorde zijn straf emotieloos. “Hij is teleurgest­eld”, zei meester Kris Luyckx. “Hij is ervan overtuigd dat Youness, die allesbehal­ve gelukkig was, zelf uit het leven is gestapt. Mogelijk gaan we in cassatie.”

 ??  ?? Rubens Mens (links met jeanshemd) betaalt de tol voor zijn leugens.
Rubens Mens (links met jeanshemd) betaalt de tol voor zijn leugens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium