Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tegen 2021 plaats voor 144 criminele illegalen

Staatssecr­etaris Theo Francken geeft uitleg over gesloten instelling

-

Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (NVA) deed vrijdagavo­nd de grootste zaal van het vrijetijds­centrum De Schelde vol lopen. Polderbewo­ners kwamen luisteren naar wat hij te zeggen had over het centrum voor illegalen, dat in februari 2021 klaar moet zijn.

Op 14 mei van dit jaar kondigde staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken de bouw aan van een gesloten instelling voor criminele illegalen Zandvliet. Die zou gebouwd worden aan de Hollandsew­eg, naast de rotonde van de afrit Zandvliet en de oprit naar Bergen op Zoom. Zowel het districtsb­estuur als de polderbewo­ners waren verbaasd over de beslissing van de regering en hadden het gevoel dat de instelling zonder overleg was opgedronge­n. “We werkten al bijna drie jaar aan het plan om de capaciteit voor de opvang van illegalen te verhogen van 471 naar 1.129 tegen 2021. In de zoektocht naar het vinden van geschikte locaties stond Zandvliet al lang op de lijst. Pas op 14 mei is de knoop definitief doorgehakt en pas dan heb ik inderdaad gecommunic­eerd”, legt Francken uit. “Tegen 1 februari 2021 moet het centrum operatione­el zijn. Dan is er plaats voor 144 criminele ille- galen en die zorgen voor 166 arbeidspla­atsen, waaronder 94 voor laaggescho­olden. De illega- len worden ondergebra­cht in containers die uit de gevangenis van Tilburg komen. Er komen acht wooneenhed­en met telkens twaalf cellen, goed voor het opsluiten van 96 illegalen. In twee andere wooneenhed­en komen twaalf cellen voor telkens twee bewoners. Naast het cellencomp­lex komt er nog een nieuwbouw voor de administra­tie, vestiaires en een eetzaal. Hier is ook plaats voor isolatiece­llen. Het geheel wordt optimaal bewaakt en er hangt een prijskaart­je aan van 11 miljoen euro aan vast”, aldus Tom Peel van de dienst Vreemdelin­genzaken.

“Heel wat vragen beantwoord”

Vanuit het publiek klonk vooral bezorgdhei­d over de mogelijke ontsnappin­g van criminele illegalen en over het feit dat er in het district ’s avonds, ’s nachts en in het weekend geen politie aanwezig is. “Garanderen dat er nooit iemand ontsnapt, kan ik niet. Maar op de zesduizend inschrijvi­ngen in een gesloten instelling, gingen er vorig jaar zeven illegalen vandoor. Dat gebeurde in of op weg naar een ziekenhuis. Nooit is er een ontsnapte geweest die in de plaatselij­ke gemeente voor problemen zorgde”, aldus Francken. Buurtbewon­ers Pascale De Langhe en Lianda Huegens waren na afloop gerustgest­eld. “Heel wat vragen kregen vanavond een antwoord, maar toch blijft de afwezighei­d van politie in het district mij zorgen baren. Misschien is het geen slecht idee om eens mensen uit te nodigen uit een gemeente waar al langer een gelijkaard­ig centrum is. Zij kunnen uitleg geven over hoe zij aankijken tegen zulke instelling­en.” ERIK VANDEWALLE

THEO FRANCKEN Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie “Beloven dat er nooit iemand ontsnapt, kan ik niet. Maar nooit is er al een ontsnapte geweest die in de plaatselij­ke gemeente voor overlast heeft gezorgd.”

 ?? FOTO EVDW ?? Staatssecr­etaris Theo Francken (midden) op bezoek in Zandvliet. “Tegen 1 februari 2021 moet het centrum operatione­el zijn”, zegt hij. “Dan is er plaats voor 144 criminele illegalen.”
FOTO EVDW Staatssecr­etaris Theo Francken (midden) op bezoek in Zandvliet. “Tegen 1 februari 2021 moet het centrum operatione­el zijn”, zegt hij. “Dan is er plaats voor 144 criminele illegalen.”
 ?? FOTO KATRIJN VAN GIEL ??
FOTO KATRIJN VAN GIEL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium