Gazet van Antwerpen Stad en Rand

CD&V VANGT BOT Minister Weyts weigert subsidies voor Vlaamse dierenasie­len

CD&V vindt dat dierenopva­ngcentra subsidies moeten krijgen, maar minister Weyts zegt nee

- ELS DE BELDER Beheerder dierenasie­l Kontich “Met veel vrijwillig­ers werken, is niet efficiënt.” SYLVIA MARIËN

CD&V vindt dat Vlaanderen de dierenasie­len geld moet geven, maar die lijken daar niet per se op te wachten. “Subsidies hebben voordelen, maar zeker ook nadelen. Onze autonomie is ons veel waard.”

Vlaanderen telt 120 erkende dierenasie­len, in de provincie Antwerpen zijn het er zo’n dertig. Ze krijgen voornameli­jk geld binnen via giften en via de gemeenten waar ze mee samenwerke­n. Maar er zijn grote regionale verschille­n. De provincie VlaamsBrab­ant bijvoorbee­ld heeft 40.000 euro vrijgemaak­t. Van de provincie Antwerpen krijgen de dierenasie­len geen subsidie. CD&V vindt nu dat Vlaanderen over de brug moet komen. “De provincies zijn teruggesch­roefd en Vlaanderen heeft hun middelen overgenome­n. Het lijkt me dan ook logisch dat de engagement­en mee verhuizen naar Vlaanderen”, zegt Vlaams Parlements­lid Bart Dochy. Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) ziet dat niet zitten. “Als ik de dierenasie­len financier, moet ik ze ook laten inspectere­n”, zegt hij in De Stan- daard. “Dan gebruik ik het budget liever voor het opsporen van die- renmishand­eling. (Asielen krijgen wel controle op dierenwelz­ijn, red.) Ik zie niet waarom de provincies hen niet meer zouden steunen.”

Giften en sponsoring

“Maar de provincie Antwerpen subsidieer­t de asielen al heel lang niet meer”, weet Els De Belder, dierenarts en beheerder van het dierenasie­l in Kontich sinds 1992. Van wanneer het afschaffen van de subsidie precies dateert, weet men bij de provincie ook niet. “Als dat al ooit zo is geweest.” “Alleszins bedragen onze werkingsko­sten zo’n 600.000 euro per jaar”, zegt De Belder. “Wat we van de gemeenten krijgen, dekt daar misschien zo’n 10% van. We moeten het voornameli­jk hebben van giften, sponsoring en legaten, én voor ons blijkt het runnen van een dierenpens­ion winstgeven­d voor het asiel. Een dierenasie­l leid je het best zoals een ander bedrijf. Wij hebben zeven personeels­leden en maar een paar vaste vrijwillig­ers, in tegenstell­ing tot andere asielen. Mijn ervaring is dat je aan vrijwillig­ers altijd dankuwel moet zeggen, ook als ze iets fout doen. Je kunt ook niet altijd op hen rekenen. Voor mij is het niet efficiënt genoeg.”

Krabben en bedelen

Sabine Slaets, beheerder van de Dierenbesc­herming Mechelen, rekent wel op een 150-tal vrijwillig­ers, voornameli­jk om met de honden te gaan wandelen. Er zijn daarnaast vijf voltijdse mensen in dienst. “Ik heb het hier twee jaar geleden overgenome­n”, zegt Slaets. “En ik moet eerlijk zijn: het is krabben en bedelen. We hebben geen erfenissen meer binnengekr­egen, en dat scheelt.” Dit jaar heeft het asiel 40.000 euro aan gemeenteli­jke subsidies ontvangen, omdat gemeenten wettelijk verplicht zijn om zwervende honden, katten en eventueel andere dieren op hun grondgebie­d op te vangen. “Volgend jaar zal het 50.000 euro zijn, omdat we met een paar andere gemeenten contracten hebben afgesloten”, zegt Slaets. “Maar daar halen we het lang niet mee. De grootste kostenpost is de dierenarts.” Die ontwormt, behandelt, sterilisee­rt, castreert, chipt… “Een Vlaamse subsidie zou dus wel welkom zijn”, vindt Slaets.

Autonomie primeert

“Voor mij geldt dat niet”, zegt De Belder. “Subsidies hebben voordelen, maar ook nadelen. Onze autonomie is ook veel waard.”

 ??  ??
 ?? FOTO PATRICK HATTORI ?? Sabine Slaets, beheerder van de Dierenbesc­herming Mechelen: “De dierenarts vormt onze grootste kostenpost.”
FOTO PATRICK HATTORI Sabine Slaets, beheerder van de Dierenbesc­herming Mechelen: “De dierenarts vormt onze grootste kostenpost.”
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium