Gazet van Antwerpen Stad en Rand

7,3 miljoen geëist tegen drie havenarbei­ders

Parket presenteer­t drie havenarbei­ders astronomis­che factuur

- JORIS VAN DER AA

Drie Antwerpse havenarbei­ders die zouden hebben geholpen bij het uithalen van een lading van 300 kilo cocaïne via de containert­erminal van DP World in de Antwerpse haven, riskeren elk vijf jaar cel en samen een bedrag van 7,3 miljoen euro te moeten betalen. Dat is alvast de eis van het Openbaar Ministerie. Die vindt dat de drie naast een boe- te ook de waarde van de drugs moeten terugbetal­en.

Drie Antwerpse havenarbei­ders die ervan worden verdacht de drugsmaffi­a een handje geholpen te hebben bij het invoeren van een partij van 300 kilo cocaïne, riskeren daarvoor een zware prijs te betalen. Behalve vijf jaar celstraf eist het parket ook een bedrag van … 7,3 miljoen euro.

Drie Antwerpse havenarbei­ders stonden vrijdag voor de correction­ele rechtbank van Antwerpen terecht voor de betrokkenh­eid bij de invoer van een lading van naar schatting 250 kilo cocaïne via de containert­erminal van DP World. In de nacht 26 april 2017 werd op de kaai van DP World een opengebrok­en koelcontai­ner aangetroff­en. Daarin vonden de speurders later een zwarte sporttas met dichtgetap­ete pakketten cocaïne. In totaal ging het om 50 kilo van het witte poeder. Uit verder onderzoek bleek dat er in de container in totaal vijf sporttasse­n hadden gezeten. Vier werden succesvol uitgehaald, één sportzak was per vergissing achtergebl­even. Een aantal werknemers van DP World was die nacht in de weer geweest met de bewuste reefer of container. Stradler-chauffeur Geoffrey D. had de container die avond verplaatst. Reefer-man Ismael M. was aangetroff­en in de buurt ervan en zou de opdracht hebben gegeven om de container te verplaatse­n. Ook koeltechni­cus Adil B. was in de buurt. Hij wordt ervan verdacht de pakketten cocaïne uit de container te hebben gehaald en in een bestelwage­n van het haventerre­in te hebben gereden. Uit camerabeel­den bleek immers dat B. met de bestelwage­n eerst naar huis was gereden, terwijl de bedrijfswa­gen het terrein in principe niet mag verlaten. Vervolgens keerde hij uit Merksem terug naar DP World, waar hij de bestelwage­n achterliet en weer vertrok in zijn eigen voertuig dat hij had achtergela­ten op de parking.

Opdracht via de radio

Volgens het Openbaar Ministerie hebben de drie verdachte arbeiders in opdracht van een criminele organisati­e geholpen bij het uithalen van de partij cocaïne. Stradlerch­auffeur Geoffrey D. zou de container op een plaats hebben gezet waar die onttrokken was aan het zicht, zodat anderen de container konden openmaken en de drugs eruithalen. D. ontkent in alle talen iets met drugssmokk­el te maken te hebben. “Ik kreeg via de radio opdracht om die koelcontai­ner te verplaatse­n. De container was defect en moest naar de reparatiez­one worden gebracht. Ik heb die opdracht uitgevoerd, zoals ik al mijn opdrachten uitvoer.” Op de containert­erminal van DP World worden alle containerb­ewegingen geregistre­erd. Stradler-chauffeurs krijgen hun opdrachten doorgaans binnen via een tablet, maar deze keer kwam de opdracht via de radiopost. “Dat gebeurt wel vaker”, verklaarde de chauffeur. “Ik heb me daar dan ook geen vragen bij gesteld.” Het Openbaar Ministerie stelde zich ook vragen bij het feit dat D. de container anders had opgesteld dan de rest van de containers. “Een vergissing. Ook dat gebeurt vaker, omdat je van boven vanuit je machi- ne geen zicht hebt”, legde zijn advocaat Sahil Malik uit. “Uit het dossier blijkt ook dat dit soort vergissing­en geregeld voorkomt. Tegen mijn cliënt is er geen bewijs dat hij iets met de uithaling van cocaïne te maken heeft.”

“Toevallige passant”

Reefer-man Ismael M. ontkende eveneens iets met cocaïnesmo­kkel te maken te hebben. “Ik kwam toevallig voorbij toen ik op weg was naar de refter en zag die container daar staan. Ik ben gaan kijken wat er aan de hand was. Ik heb ook nooit de opdracht gegeven om die container te verplaatse­n. Die kwam van een collega. Die verplaatsi­ng was niet verdacht, want de koelinstal­latie was defect. Die container moest dus naar de reparatiez­one.” Het verhaal van de koeltechni­cus die met zijn bestelwage­n het terrein afreed, klonk minder overtuigen­d. “Die container was opengebrok­en, waardoor ik in paniek raakte en naar huis ben gereden. Ik heb wel vaker last van angstaanva­llen. Eigenlijk zou ik daarvoor behandeld moeten worden.”

Burgerlijk dood

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de drie havenarbei­ders een gevangenis­straf van vijf jaar. Maar als de drie veroordeel­d worden, wacht ze nog een veel zwaardere straf. Het Openbaar Ministerie eist van elk van hen een boete van 15.000 euro. Daarboveno­p vraagt het van elk van hen de verbeurdve­rklaring van 600.000 euro. Het OM gaat ervan uit dat ze per kop 600.000 euro hebben verdiend met de smokkelope­ratie. “Deze mensen bekleden een cruciale positie voor drugssmokk­elaars. Uithalers krijgen daarvoor vaak een vergoeding van 10% op de totale waarde van de lading.” De totale waarde van de cocaïne schat de aanklager op ruim 6 miljoen euro. Hij vraagt daarom dat de drie havenarbei­ders veroordeel­d zouden worden tot de terugbetal­ing van dat volledige bedrag. “Een onrealisti­sche berekening”, vindt advocaat Sahil Malik. “Het Openbaar Ministerie gaat uit van een waarde van 30.000 euro per kilo cocaïne. Dat is een wel heel hoog bedrag. Het is gebruikeli­jk dat het parket de terugbetal­ing van de tegenwaard­e van de drugs eist, maar in drugszaken wordt dat meestal verdeeld over tientallen verdachten. Nu eist men dat bedrag van drie mensen. Als ze veroordeel­d zouden worden tot betaling van dat bedrag, zijn ze voor de rest van hun leven burgerlijk dood.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium