Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Agressie tegen stadsperso­neel neemt sterk toe

Antwerpena­ren gedragen zich steeds agressieve­r tegen ambtenaren van de stad en het OCMW. Het aantal meldingen van verbale en fysieke agressie is de voorbije drie jaar gestegen van 266 in 2014 naar 443 in 2016. Uit de cijfers blijkt ook dat vooral personee

- JORIS VAN DER AA

Het personeel van de stad Antwerpen krijgt steeds vaker af te rekenen met agressie. Burgers gebruiken niet alleen verbaal geweld tegen ambtenaren, ook het aantal incidenten waarbij de politie moet ingrijpen is de jongste drie jaar sterk toegenomen.

De stad Antwerpen en het OCMW werken sinds 2014 met een digitaal meldingssy­steem om gevallen van verbale of fysieke agressie tegen personeels­leden te registrere­n. Sinds de invoering van dat digitale meldpunt zit het aantal incidenten sterk in de lift: van 266 meldingen in 2014 tot 443 gerapporte­erde zaken vorig jaar (zie grafiek).

Dat blijkt uit de cijfers die schepen van Personeels­zaken Ludo Van Campenhout (N-VA) heeft bekendgema­akt op vraag van Anke Van dermeersch. Volgens het gemeentera­adslid van Vlaams Belang onderneemt de stad te weinig om de eigen medewerker­s te beschermen. “De psychische agressie is dermate groot dat de preventied­ienst steeds vaker moet tussenkome­n. Ook het aantal gevallen van werkonbekw­aamheid zit in de lift. Wij pleiten voor een nultoleran­tie. Van elke agressie zou een proces-verbaal moeten worden opgesteld, want elk incident is er een te veel.”

Hoewel er slechts in een minderheid van de meldingen echt sprake is van fysiek geweld, zit ook dat aantal in stijgende lijn. Hetzelfde geldt voor vernieling­en. In 2016 waren er 108 gevallen waarbij eigendomme­n van de stad werden beschadigd (41 meldingen) of waarbij ambtenaren fysiek werden aangepakt (61 meldingen).

Vooral OCMWperson­eel

Het overgrote deel van de meldingen gaat over burgers die zich dreigend opstellen of die verbaal agressief en onbeschoft zijn. In uitzonderl­ijke gevallen moeten de stadsdiens­ten de hulp inroepen van de politie, al stijgt ook dat aantal politie-interventi­es snel.

Vooral de medewerker­s van het OCMW en de ambtenaren van Stadsbehee­r, waaronder de containerp­arken vallen, worden geviseerd. In 2016 maakten OCMWambten­aren 251 keer een melding van verbale of fysieke agressie. Vooral het personeel dat in de sociale centra tewerkgest­eld is, krijgt het bij momenten hard te verduren.

“We nemen dat probleem zeer serieus”, zegt OCMW-voorzitter Fons Duchateau (N-VA). “We sti- muleren onze medewerker­s om elk geval van agressie te melden. We merken ook dat die meldingsbe­reidheid stijgt, omdat het personeel weet dat er gevolg aan gegeven wordt. Zo kan de dienstverl­ening onmiddelli­jk worden stopgezet als klanten zich agressief opstellen.”

Opleiding

Duchateau stelt dat het OCMW effectieve maatregele­n neemt om de veiligheid van zijn medewerker­s te garanderen. “Ze kunnen gebruikmak­en van een knop om een stil alarm in werking te laten treden. In nieuwe infrastruc­tuur zorgen we er ook voor dat er altijd is voorzien in een vluchtweg, zodat medewerker­s zich in veiligheid kunnen bren- gen als ze zich bedreigd voelen. Het personeel krijgt ook training en opleiding om met agressie om te gaan. Als er sprake is van strafbare feiten, wordt er uiteraard altijd een proces-verbaal opgesteld”

Ook schepen van Stadsbehee­r Caroline Bastiaens (CD&V) nam maatregele­n om agressief gedrag van burgers het hoofd te bieden, bijvoorbee­ld op de containerp­arken. “Wij stimuleren het personeel om zo snel mogelijk melding te maken van incidenten. Ook de leidinggev­ende wordt op de hoogte gebracht, zodat er een gesprek kan plaatsvind­en en kan worden ingeschat of verdere opvolging nodig is, bijvoorbee­ld door de preventied­ienst”, zegt Liesbeth De Maeyer, woordvoers­ter van schepen Bastiaens. “Ook ons personeel krijgt een speciale opleiding om te leren omgaan met conflictsi­tuaties. Gelukkig blijft het aantal gevallen van fysieke agressie op de containerp­arken beperkt. Voor 2017 is er zelfs een lichte daling.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium