Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerps koppel overleeft steniging in Malawi

Woedende meute vermoordt negen mensen ‘omdat ze vampiers zijn’

- PIETER HUYBERECHT­S CEDRIC LAGAST

Tweehonder­d woesteling­en stenigden een koppel uit Ekeren op reis in Malawi omdat ze dachten dat de twee vampiers waren. De Vlamingen kwamen er vanaf met ‘slechts’ een oogkasbreu­k. In de weken nadien werden negen mensen vermoord omwille van het absurde bijgeloof.

Mount Mulanje in Malawi, Zuidelijk Afrika. Een bergketen die geliefd is bij toeristen. Ook Caitlin Van Herzele (28) en Harald Horions (35), spoedverpl­eegkundige­n en ervaren reizigers, wilden die schitteren­de plek zien. Wist het koppel uit Ekeren veel dat er een dag eerder bij twee mensen in de regio bloedarmoe­de was vastgestel­d. En dus dook na vijftien jaar het oude spookverha­al over vampiers op.

Het koppel klapte hun tent open en ging vroeg slapen. Buiten aan een kampvuur zaten zes sherpa’s te keuvelen. Om middernach­t begon iets wat de Antwerpena­ren omschrijve­n als “de intrede van een bende luidruchti­ge voetbalhoo­ligans”.

“We schoten wakker omdat er veertig jongeren opdoken”, zegt Caitlin. “Een uur lang stonden ze naar ons te roepen, terwijl wij ons verscholen in onze tent. Een uur later brak de hel los. Plots waren er meer dan tweehonder­d opgehitste dorpsbewon­ers. De sherpa’s probeerden te bemiddelen, maar konden niets doen. De dorpelinge­n waren gewapend met machetes en stokken en gooiden met stenen naar onze tent. Ik was doodsbang.”

Oogkasbreu­k

Toen een brokstuk “groter dan een voetbal” pal op hun tent belandde, vreesden ze dat hun einde nabij was. “We dachten al die tijd aan een roofoverva­l”, zegt Harald. Rond 4u ’s nachts sprong hij uit zijn tent, twee meter naar beneden, in de hoop te ontsnappen. De ruiten van hun 4x4 bleken stukgeslag­en, maar er was niets gestolen. De woesteling­en waren niet gekomen om te roven, maar om te doden. Toen ook Caitlin uit de tent sprong, kreeg ze een steen pal op het voorhoofd met een oogkasbreu­k als resultaat. “Op mijn blote voeten door het glas en met een flauwgeval­len vrouw kon ik uiteindeli­jk al rijdend ontsnappen”, vertelt Harald.

Hij kon het politiecom­missariaat bereiken, en wat later een lokaal ziekenhuis. De volgende ochtend hoorden ze dat diezelfde nacht twee andere ‘vampiers’ vermoord werden. “Pas dan besef je waaraan je ontsnapt bent. Het was wel opvallend dat de woesteling­en ons fysiek niet hebben aangeraakt. Ze durfden niet. Wisten wij veel dat ze ons voor vampiers aanzagen.”

Enkele dagen later zat het koppel op het vliegtuig huiswaarts. In de weken nadien vielen in het zuiden van Malawi maar liefst negen doden als gevolg van massahyste­rie en absurd bijgeloof.

Volgens de Belgische ereconsul in Malawi is de situatie na negen doden en 250 arrestatie­s intussen genormalis­eerd. Door de aanval op het Antwerpse koppel paste Buitenland­se Zaken, op hun vraag, zijn reisadvies aan. “Wegens het risico op aanvallen tegen buitenland­ers: vermijd de streek rond Mount Mulanje, net als het zuidoosten.”

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Caitlin en Harald uit Ekeren werden gestenigd tijdens hun reis in Malawi.
FOTO KRIS VAN EXEL Caitlin en Harald uit Ekeren werden gestenigd tijdens hun reis in Malawi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium