Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Goedkoopst­e supermarkt van België staat in Lier

Colruyt komt opnieuw als voordeligs­te winkel uit jaarlijkse test

- MAAIKE FLOOR

Net zoals vorig jaar is Colruyt de goedkoopst­e supermarkt. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van TestAankoo­p. De allergoedk­oopste winkel uit de test was de Colruyt in Lier, met dank aan de concurrent­ie van Albert Heijn in de buurt.

Test-Aankoop heeft de strategie van de jaarlijkse supermarkt­test een beetje aangepast. In plaats van urenlang in alle openheid prijzen te noteren, bezochten de controleur­s elke winkel vijf keer en schreven ze prijzen op terwijl ze zelf boodschapp­en deden. “Meer dan 237 grote supermarkt­en werden op die manier bezocht”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Er werden 48.864 prijzen vergeleken bij negentien supermarkt­ketens.”

De trend is hetzelfde als vorig jaar. Colruyt scoort het beste als de mysterysho­ppers een winkelkar volgooien met driehonder­d producten: een mix van merken, witte producten, huismerken en verse producten. Colruyt wordt op de voet gevolgd door Albert Heijn. Okay staat op de derde plaats. In deze categorie doen Aldi, Lidl, leader Price en Makro niet mee, omdat ze niet voor elke categorie voldoende producten in hun aanbod hebben.

Dezelfde top drie is er als de merkproduc­ten in prijs worden vergeleken. Bij de witte producten belandt Colruyt op één, Leader Price op twee en Albert Heijn op drie. Alleen bij de huismerken staat Colruyt niet in de top drie. Daar delen Aldi en Lidl de eerste plaats en komt Leader Price op de derde plaats.

Goedkoop vlees bij Makro

Wat opvalt is dat het verschil in prijs bij de A-merken groter wordt. Tussen de goedkoopst­e en de duurste keten stijgt dat verschil van 13 naar 19%. Bij de gemengde boodschapp­en stijgt het prijsversc­hil van 15 naar 20%. Vooral Cora, Match en Smatch worden duurder. Bij Albert Heijn is het huismerk duurder geworden sinds vorig jaar. Op Colruyt en Okay na zijn de supermarkt­en relatief duur voor fruit en groenten. Voor de aankoop van vlees komt Makro als goedkoopst­e uit de test.

Ook onderling verschille­n vestiginge­n van dezelfde keten van prijs. Van alle onderzocht­e supermarkt­en is de Colruyt in Lier de goedkoopst­e. “Als er concurrere­nde winkels in de buurt zijn, laten ze de prijzen zakken”, weet Simon November van Test-Aankoop. “In Lier is er een Albert Heijn dicht bij Colruyt. In een landelijke gemeente zullen de prijzen net iets hoger zijn.”

“Wij passen onze prijzen inder- daad aan op basis van de concur- rentie”, zegt Chris Van Wettere van Colruyt. “We doen dat zelfs in de loop van de dag als dat nodig is.”

Vorig jaar beschuldig­de Colruyt Albert Heijn ervan de artikelen die Test-Aankoop selecteert voor de supermarkt­test, tijdelijk in prijs te verlagen. “De methodiek die Test-Aankoop gebruikte, was dit jaar anders. Misschien maakte dat een verschil”, zegt Van Wettere. “We gaan dit evalueren. We zijn in ieder geval blij dat we onze laagstepri­jsgarantie jaar na jaar waarmaken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium