Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Eerste mobiele trajectcon­trole getest op A12 in Willebroek

Nieuw systeem moet aantal verkeersdo­den op Vlaamse wegen tegen 2020 halveren

- THEO DERKINDERE­N FOTO GIL PLAQUET

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (NVA) gooit een nieuw wapen in de strijd om het aantal verkeersdo­den te doen dalen: de mobiele trajectcon­trole. Het systeem wordt telkens na enkele weken afgebroken en op een andere locatie opnieuw opgebouwd.

Op steeds meer plaatsen in Vlaanderen worden vaste trajectcon­troles ingevoerd. Op onze gewesten snelwegen zijn er de voorbije jaren al twaalf in werking gesteld en vrij snel gaan er nog 45 bijkomen. “Het is een efficiënt en vooral eerlijk systeem. Je wordt als bestuurder niet tijdens een momentopna­me gecontrole­erd, maar over een langere afstand”, zegt Weyts. “Daarom gaan we nu een stapje verder met de mobiele trajectcon­trole.”

Afstand van 1,5 kilometer

De eerste mobiele trajectcon­trole is geïnstalle­erd op de A12 tussen Londerzeel en Willebroek, over een afstand van ongeveer 1,5 kilometer. “De A12 is een drukke weg waar dagelijks tussen de 20.000 en 25.000 auto’s passeren. Helaas stellen we hier jaar- lijks ook een twintigtal verkeers- ongevallen met gewonden vast. Vorig jaar vielen hier drie doden, twee zwaargewon­den en 22 lichtgewon­den. Maar de mobiele tra- jectcontro­le plaatsen we niet al- leen op locaties waar veel ongevallen gebeuren, we kijken ook naar plaatsen waar er te snel wordt gereden”, aldus de minister.

Het nieuwe systeem zal ook worden ingevoerd op plaatsen waar wegwerkzaa­mheden worden uitgevoerd. “Vorig jaar noteerden we ter hoogte van wegenwerke­n 545 letselonge­vallen met een zware balans: zeven mensen lieten het leven, 66 personen raakten zwaargewon­d en 465 slachtoffe­rs raakten lichtgewon­d. Een klassieke trajectcon­trole kun je niet installere­n in de buurt van werken, de mobiele trajectcon­trole wel.”

Met de mobiele trajectcon­trole wil Vlaanderen een voortrekke­rsrol gaan spelen in Europa. “Dit is de eerste generatie van het systeem. Helaas heeft het nog enkele tekortkomi­ngen. Zo kunnen we de trajectcon­trole alleen installere­n op plaatsen waar we ook stroom hebben. We kijken al uit naar de tweede generatie toestellen die hopelijk op batterijen kunnen werken.”

40.000 euro per verplaatsi­ng

Een mobiele trajectcon­trole kost ongeveer 67.000 euro. Het afbreken en opbouwen op een andere plaats kost nog eens 40.000 euro.

“In 2014 werden we geconfront­eerd met vierhonder­d verkeersdo­den. Een cijfer dat ik tegen 2020 graag gehalveerd zou zien. Trajectcon­troles spelen daar een belangrijk­e rol in. Kijk naar de E40 in Erpe Mere. Voor invoering hadden we daar jaarlijks vijftig ongevallen met gewonden. Sinds de invoering van de trajectcon­trole staat de teller op nul.”

BEN WEYTS

Minister van Mobiliteit (NVA) ‘‘We gaan het systeem ook inzetten in de buurt van wegenwerke­n. Vorig jaar vielen er zeven doden ter hoogte van werven.’’

 ??  ?? De mobiele trajectcon­trole wordt voor het eerst ingevoerd op de A12 in Willebroek, en zal daarna regelmatig verplaatst worden.
De mobiele trajectcon­trole wordt voor het eerst ingevoerd op de A12 in Willebroek, en zal daarna regelmatig verplaatst worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium