Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ex-neonazi wordt vicepremie­r

Zes ministers van extreemrec­htse FPÖ leggen eed af

-

In Oostenrijk legt de nieuwe zwartblauw­e regering vandaag de eed af. Die telt zes leden van het uiterst rechtse FPÖ, zes ministers in vergelijki­ng met wie Jörg Haider een koorknaap was. De nieuwe vicepremie­r HeinzChris­tian Strache (48) duikt zelfs op in oude trainingsv­ideo’s met neonazi’s. “Toen was ik als jongeling nog op zoek.”

De nieuwe zwartblauw­e regering onder leiding van de christende­mocratisch­e bondskanse­lier Sebastian Kurz (31), die vandaag de eed aflegt, wordt een coalitie van de conservati­eve ÖVP en de uiterst rechtse FPÖ. Maar de kans dat premier Charles Michel of de Europese Unie opnieuw sancties wil invoeren, zoals gebeurde in 2000 toen FPÖ’er Jörg Haider aan de macht kwam, is onbestaand­e. De tijden zijn veranderd.

Nochtans waren de FPÖ-ministers van toen koorknapen in vergelijki­ng met de politici die nu aantreden. In 2000 was de FPÖ een Buberlpart­ei, een partij van jongetjes. Toenmalige leider Jörg Haider – blits, bruin en bezeten van snelle auto’s – had een groepje aantrekkel­ijke jongemanne­n rond zich verzameld die niet zo streng in de leer waren. Het feit dat Haider het sociale beleid van Hitler wel oké vond, of dat hij vond dat Oostenrijk bij Duitsland had moeten blijven, werd hem door weinigen kwalijk genomen. Maar nadat de FPÖ bij de verkiezing­en van 2005 veel stemmen had verloren, namen de hardliners – met Heinz-Christian Strache op kop – de macht in de partij over. “Het is de meeste kiezers ontgaan dat het nieuwe partijgezi­cht ook een andere, meer radicale stroming in de partij vertegenwo­ordigde”, zegt specialist Hans-Henning Scharsach. FPÖ noemt hij een “extreemrec­htse” partij.

Enkele weken de oude video’s en foto’s uit de jaren 1985-1992 waarop Strache, de nieuwe vicepremie­r van Oostenrijk, deelneemt aan trainingen met neonazi’s. “Een tijd toen ik als jongeling nog op zoek was”, zei Strache daarover in 2006.

geleden

verspreidd­e

Suddeutsch­e Zeitung

In 2016 legde Strache in Israël een krans bij de graven van Oostenrijk­se Joden die door de nazi’s waren verdreven. De antisemiti­sche retoriek is verdwenen, de strijd is verplaatst naar de islam en de vluchtelin­gen. En Strache kan daarbij op de goedkeurin­g van het Kremlin rekenen. Een jaar geleden pleitte hij ervoor om de sancties tegen Rusland op te heffen en te erkennen dat de Krim bij Rusland behoort. In die periode schreef hij op zijn Facebookpa­gina dat hij Michael Flynn had ontmoet, die toen veiligheid­sadviseur van Trump was en nu aan de tand wordt gevoeld over zijn contacten met Rusland.

De FPÖ levert in de nieuwe Oostenrijk­se regering de vicepremie­r en krijgt de belangrijk­e departemen­ten Binnenland­se en Buitenland­se Zaken, Defensie, Gezondheid­szorg en Infrastruc­tuur. Veel Europese regeringsl­eiders bekijken de komst van de zwartblauw­e regering met argwaan. “De nieuwe coalitie in Oostenrijk versterkt het anti-Merkelfron­t”, aldus

Welt.

Die

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium