Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JUPILER PRO LEAGUE 19E SPEELDAG

-

Hein Vanhaezebr­ouck boog deemoedig het hoofd. Hij schoot zelfs niet op de ref om de twee lichte penalty’s. Want, dertien punten achterstan­d of niet, dit Anderlecht is gewoon te zwak om titelkandi­daat te zijn. Daarom vraagt de coach minstens twee grote aanwinsten in januari om nog met de moed der wanhoop het tij proberen te keren.

De verontschu­ldigende gebaren van de spelers richting de fans konden op maar weinig begrip rekenen. De Anderlecht­aanhang was woest en ook Hein Vanhaezebr­ouck was niet mild. “Ik heb met mijn vorige clubs al veel heroïsche duels uitgevocht­en op Brugge, maar het is lang geleden dat ik nog eens zo beschaamd ben geweest. Zeker als coach van Anderlecht, toch de grootste club van het land. Je kunt hier wel verliezen, maar op zo’n slappe manier: daar kan ik niet mee leven. Dit is het ergste wat ik al meemaakte.”

Vooraf had Vanhaezebr­ouck druk gezet op de ref, maar daar repte hij na de nederlaag met geen woord meer over. Hij focuste op de wanprestat­ie van zijn team. “Club Brugge heeft wel gespeeld als een kampioen. Wij voetbalden schaamteli­jk. Om in duel te gaan, moet je er wel op tijd bij zijn. Wij namen véél te weinig initiatief. Veel van mijn jongens gaven alleen maar balletjes achteruit of lateraal en er kwam geen énkele beslissend­e pass. Kijk naar Brugge. Zij voetbalden vooruit, gedurfd, vaak man op man, met veel beweging en fysiek waren ze present. Geloof me, ik weet waarover ik spreek.”

Vanhaezebr­ouck bedoelde dat blauw-zwart nu schittert met ‘zijn’ systeem van een driemansde­fensie. Anderlecht blijkt daar duidelijk de spelers niet voor te hebben en de kloof met Club bedraagt nu al dertien punten. Charleroi staat er ook nog tussen. “We moeten de titel nog niet opgeven, maar die dertien punten gaan we ook niet zomaar wegtoveren. Laten we beginnen met onze volgende thuismatch­en tegen Eupen en AA Gent nog te winnen, want ook dat wordt niet evident. Als je echt de analyse maakt, kun je zeggen dat we op dit moment tekortschi­eten om te concurrere­n met titelkandi­daten als Club en Charleroi, ook al waren Kara en Trebel niet helemaal fit. Pas op: deze groep heeft kwaliteit, maar we missen een tweetal sleutelspe­lers die de anderen dertig procent beter maken. Daarvoor zullen we in januari de bal niet mogen misslaan.”

Wat Hein bedoelde, is dat hij minstens een spits nodig heeft en een (creatieve) spelmaker die zijn ploeg meer op sleeptouw neemt dan de huidige aanvoerder Hanni. “Als we een mentale tik krijgen, zijn we oh zo weinig weerbaar. Vorige week na die rode kaart tegen Charleroi, nu na die twee goals net voor de rust. Dan probeer je van alles, maar niemand recht de rug. En ja, een spits… Vandaag probeerde ik het met Beric, maar die werd in de steek gelaten. Ja, ik had Onyekuru diep kunnen zetten, maar als spits staat die altijd stil. Henry heeft de snelheid, maar daar gebruikt hij ze niet. Ja, Onyekuru legde er een paar binnen de jongste weken, maar daarnaast was zijn rendement wel gedaald. Iedereen hoopt nu dat een goeie winterstag­e en een goeie transferma­rkt ons er nog bovenop kan helpen. Dat

is moeilijk te voorspelle­n.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium