Gazet van Antwerpen Stad en Rand

JUPILER PRO LEAGUE 19E SPEELDAG

-

AA Gent behoudt na het gelijkspel in Luik zijn kloof van vier punten op Standard, maar het hadden eigenlijk zeven punten moeten zijn. Scheidsrec­hter Nicolas Laforge keurde de Gentse winning goal onterecht af en zette de videoref buitenspel door te fluiten nog vóór de bal binnen ging. Laforge trapte in een bekende psychologi­sche val, geïnspiree­rd door... Anderlecht­spits Lukasz Teodorczyk.

Letterlijk uren hebben we de fase herbekeken. Met de beste wil van de wereld: we kunnen ref Nicolas

Laforge niet bijtreden in zijn beslissing om de winning goal van AA Gent af te keuren. Met wat psychologi­sche hulp lukt het wel te begrijpen hoe hij tot ertoe gekomen is, maar AA Gent koopt er niets mee. Het potje van de Buffalo’s was in Charleroi al overgekook­t toen Delferière in de slotfase geen strafschop floot voor hands. Daarvoor was het verhit door de niet-toegekende penalty tegen Antwerp en de rode kaart door Laforge in Moeskroen voor een tackle op de bal van Gigot. Voorzichti­gheid is geboden als clubs zich systematis­ch benadeeld voelen, maar dat de Buffalo’s in Luik hadden moeten winnen met een late kopbalgoal, daar zal iedereen hen in bijtreden. Eerder in de match had Bronn een tweede geel kunnen krijgen, dat moet ook gezegd.

AA Gent zette geen Calimerosc­helpje op, maar trok het gewaad van Gandi aan. Geweldloos, zwijgzaam verzet. Klasse. Coach Yves Vanderhaeg­he reageerde gelaten op de nochtans herhaalde vragen, hij was al blij met het punt. Algemeen directeur Michel Louwagie, in Charleroi nog helemaal buiten zinnen, liet de (publieks)jury spreken. “Ik ga niet reageren, omdat het overduidel­ijk is. We hebben het zwaar gespeeld in Charleroi, nu laat ik de media haar werk doen. En ik stel vast dat ze ermee bezig is, ook de Waalse pers.”

Wie wil begrijpen wat er zich in het hoofd van Nicolas Laforge afspeelde, moet het wereldbero­emde filmpje van nobelprijs­winnaars Daniel Simons and Christophe­r Chabris op YouTube bekijken. Basketbals­pelers in zwart en wit geven passes. Er wordt gevraagd het aantal passes van witte basketbals­pelers te tellen. Wie dat gefocust doet zonder de clou te kennen, ziet niet dat er ondertusse­n een gorilla door het beeld loopt. Selectieve waarneming heet de psychologi­sche val waarin Laforge is getrapt. “Het is een fenomeen dat aanvallers bij corners de verdediger­s uit evenwicht proberen te krijgen om vrij te staan”, zei Laforge ons gisteren aan de telefoon. “Wij bereiden ons voor en weten welke spelers en ploegen daar een tactiek van maken. Teodorczyk van Anderlecht bijvoorbee­ld. Ik wist dat men dat bij Gent ook doet. Ik heb voor de bewuste fase bij corners meermaals gezegd dat het moest gedaan zijn. Je moet kijken op het moment dat de bal vertrekt, niet op het moment dat hij in de zestien is. Gigot geeft Agbo een duw, waardoor die niet kan terugkomen. Er was ook een licht blok van Sylla. Door die twee acties heb ik gefloten. Het is een foute tactiek van Gent.” Wie de laatste herhaling op

bekijkt, vanuit zijdelings camerastan­dpunt, ziet dat Agbo uit evenwicht raakt omdat hij achteruit loopt in een poging Gigot via obstructie te stoppen en zich vervolgens probeert te draaien om Gigot in de andere richting te volgen. Het zicht van Laforge wordt deels gehinderd door Laifis, allicht voldoende om de illusie van een foutieve duw mogelijk te maken. Enkele tellen daarvoor geeft Gigot wel een duw aan Agbo, maar louter als verweer omdat de Standardve­rdediger hem wil klemmen. Dat gebeurt vóór de corner getrapt wordt

Late Night’

‘Sports

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium