Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Wever wil boefjes sneller weghalen bij gezinnen

-

Jonge criminelen die ontsporen, missen vaak een stabiel gezin om hen weer op het rechte pad te brengen. Daarom wil De Wever hen sneller uit dat gezin weghalen en hun opvoeding toevertrou­wen “aan de gemeenscha­p.”

Kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns ziet ze regelmatig langskomen: de veelpleger­s, de jongeren die “heel ver van de samenlevin­g staan”. Over die groep had Bart De Wever het gisteren in

De Zevende Dag. Voor hen heeft het Antwerps stadsbestu­ur een project opgezet, een “ketenonder­steuning” om hen zowel vanuit de hulpverlen­ing, onderwijs als justitie dichter op de huid te zitten. De Wever ging gisteren zelfs nog een stap verder. “Voor sommigen is de enige oplossing om de opvoeding over te nemen”, zei hij. Met andere woorden: naar een instelling.

“Dit werkt niet”

“Het doet denken aan de tijd dat arme kinderen uit hun gezin werden weggehaald om heropgevoe­d te worden”, zegt kinderpsyc­hiater Peter Adriaensse­ns (KU Leuven). “Intussen hebben we geleerd dat dit niet werkt. Er komt altijd een moment dat ze naar hun buurt, hun vrienden en hun ouders terugkeren.”

Adriaensse­ns verwijst naar de Multi Systeem Therapie (MST), die nu internatio­naal opgang maakt om zulke jongeren aan te pakken.

Het uitgangspu­nt is om die jongeren intensief in hun thuissitua­tie te begeleiden. “Elke dag komt er iemand langs, minstens gedurende een halfjaar”, zegt hij. “De hele omgeving wordt daarin betrokken. De ouders, de vrienden en als het nodig is de hele buurt.”

Ook kinderrech­tencommiss­aris Bruno Vanobberge­n ziet meer heil in zo’n aanpak. “Een pleidooi om veelpleger­s buiten het gezin op te voeden, is eigenlijk een belediging voor de mensen die aan gezinsonde­rsteuning doen”, zegt hij.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ?? De Wever: “Op een mesthoop groeien niet veel bloemen.”
FOTO ISOPIX De Wever: “Op een mesthoop groeien niet veel bloemen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium