Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De moedige strijd van exwielrenn­er Broeckx

Peter Broeckx over de zware strijd van zijn zoon Stig na de bijna-fatale val

- TOM LE BACQ Bekijk de beelden van Stigs revalidati­e op www.gva.be/stig

De beelden van hoe hij duwt, klauwt, zwoegt en sjokt in het revalidati­ecentrum beroeren het hart. De Molse wielrenner Stig Broeckx (27) werkt al anderhalf jaar keihard aan zijn herstel, na de val die hem in een diepe coma trok waar niemand hem nog zag uitkomen. En kijk nu. “Ja, hij heeft enorme vooruitgan­g geboekt”, zegt zijn vader. “Maar nee, hij is er nog niet. Stig praat niet meer over terugkeren als wielrenner. Hij wil weer zelfstandi­g worden, waardig leven. Mens zijn.”

Peter Broeckx pakt de spalken erbij die zijn zoon Stig gebruikt voor zijn linkerarm. “Marteltuig­en. Stigs linkerarm zat helemaal verkrampt sinds het ongeval: plooien ging niet meer. Zijn hand was hetzelfde: een onwrikbaar samengebal­de vuist. Maar hij heeft zijn pezen en spieren de voorbije maanden letterlijk uitgerekt en soepel gestrekt met die spalken. Ik kan me niet voorstelle­n hoeveel pijn dat moet hebben gedaan. Pijn

is fijn, pa, zegt Stig mij dan. Dan word je stil. Stigs wilskracht kent echt geen grenzen.”

Negentien maanden geleden is het al, die voorlaatst­e rit van de Baloise Belgium Tour. Twee motoren die het peloton wilden inhalen, gingen tegen het asfalt. Stig werd meegesleur­d in een massale valpartij en raakte zwaargewon­d aan zijn hoofd. Een maand later was het verdict dat hij in een vegetatiev­e coma was weggeglede­n en er geen kans meer was op een kwaliteits­vol herstel. Maar dat herstel kwam er toch. Een mirakel.

Domme vragen

VRT-journalist Sammy Neyrinck volgde Stig Broeckx een dag lang tijdens zijn keiharde revalidati­e. De beelden die hij ervan maakte, de eerste publieke inkijk in hoe het de Lotto Soudal-renner vergaat, maken een stortvloed aan reacties los. Van steun, van hoop.

“We vonden dat Stig klaar was om dit beeld van zichzelf te tonen”, zegt Peter Broeckx. “Het is een realistisc­h beeld: je ziet dat hij een enorme weg heeft afgelegd. Maar je ziet ook hoe zwaar de weg nog is die voor ons ligt. Hij is verre van de jongen die hij vroeger was.”

Vader Broeckx geeft toe dat hij het op zijn heupen kreeg van de “domme vragen” waarmee hij overspoeld werd. “Wanneer komt Stig terug in het peloton? Mogen we hem met een cameraploe­g volgen tot aan zijn eerste koers? Wanneer gaat hij zijn koerstenue voor volgend seizoen passen? Dat vragen ze me hele dagen. Ik wil die mensen dan niet kwetsen door daar kwaad over te worden. Maar komaan, jongens.”

Opnieuw leren praten

Het is gewoon allemaal niet aan de orde. Nu niet, misschien wel nooit meer. “Er was een periode dat hij hoopte om weer wielrenner te worden. Nu spreken we daar niet meer over. Zijn enige wens is zelfstandi­g worden. Zonder hulp en begeleidin­g kunnen leven. Een menswaardi­g

bestaan leiden. Ik wil mijn

plan trekken, hoor ik hem dan zeggen, al sukkelt hij nog vaak.” Want ja, Stig praat. Niet met de VRT-journalist in de reportage, dat viel hem nog te lastig. “Maar wij verstaan hem”, zegt vader Broeckx. “Ik moet steeds minder vragen wat hij precies bedoelt. Soms is hij nog wat beschaamd over het resultaat. Hij vormt de woorden wel in zijn hersenen, maar soms komt het er allemaal nogal slordig uit. Je mond en tong weer leren gebruiken, ook dat is spieren trainen.”

Stig vult zijn dagen met oefensessi­es in het revalidati­ecentrum in Overpelt. Een keer per week komt Paul Van Den Bosch langs, voor extra fysieke trainingen. Hij begeleidt Stig al sinds diens achttiende.

“Van al die oefeningen moet hij thuis dan even bekomen. Maar meteen daarna zie ik hem weer op de vloer kronkelen met fitnessbal­len”, zegt zijn vader. “Of staat hij door z’n knieën gebogen tegen de muur. Hij kent al die spiergroep­en nog perfect, hij weet wat hij moet trainen. In die zin leeft hij echt nog als een atleet. Hij kan in ons huis overal geraken waar hij wil.”

Het mentale, dat is lastiger. “Nuances aanbrengen, de hoofdzaak van de bijzaak onderschei­den. Dat gaat nog moeilijk. Dan twijfelt hij bijvoorbee­ld dagenlang over één vriendscha­psverzoek op Facebook. Dat soort dingen.”

De ladenkast met herinnerin­gen in zijn hoofd, die is door het ongeluk omgevallen. Alles opnieuw ordenen neemt tijd. “Langzaamaa­n komen die herinnerin­gen terug. Sinds kort ook flarden van zijn wielrenner­sbestaan. Allez pa, ík, profrenner? Hoe heb ik dat in godsnaam klaargespe­eld? Zulke dingen zegt hij me dan. Of evengoed komt er iets uit zijn jeugd boven, een diepe herinnerin­g waar hij plots van alles over vertelt en waar ik nog nooit iets over gehoord had. Ik heb al veel bijgeleerd over zijn kinderjare­n.”

Geen herinnerin­g aan ongeval

Over het ongeval praat Stig niet. “Dat is een blinde vlek”, zegt Broeckx. “Gelukkig maar. Ik heb hem zien afzien, gezien hoezeer hij door het oog van de naald is gekropen. Hij beseft wel dat hij geluk heeft gehad, maar de film van de crash speelt zich niet af in zijn hoofd. Gelukkig.”

Ondertusse­n zwoegt Stig verder. “Het contact met de ploeg is er nog: dat gaat nooit meer weg”, zegt Broeckx. “Sommige ploegmaats zien we minder, omdat ze het niet aankunnen. Dat begrijp ik. Stig toont hen natuurlijk de pure kwetsbaarh­eid van een wielrenner. Anderen komen bijna elke week, zoals ploegleide­r Herman Frison.”

De strijd gaat ondertusse­n verder. Het einddoel? “Onbekend”, zegt vader Broeckx. “Wij twijfelen elke dag opnieuw. Tussen pure blijdschap dat hij er überhaupt nog is, frustratie dat hij nog niet verder staat en angst dat hij misschien plots niet meer gaat verbeteren. Bij elke stabilisat­ie kruipt die schrik in je hoofd: herpakt hij zich nog? Is dit het nu? Natuurlijk overheerst de dankbaarhe­id. Maar dat neemt die besognes niet weg. Hij is er nog, en dat is een mirakel. Tegelijk is hij er nog niet, en dat drijft hem onvermoeib­aar voort. We staan er vol bewonderin­g naar te kijken.”

PETER BROECKX Vader van Stig “Langzaamaa­n komen ook zijn herinnerin­gen terug. Soms komt er iets uit zijn jeugd boven, een diepe herinnerin­g waar hij plots van alles over vertelt. Ik heb al veel bijgeleerd over zijn kinderjare­n.” “Sommige ploegmaats zien we minder, omdat ze het niet aankunnen. Dat begrijp ik. Stig toont hen natuurlijk de pure kwetsbaarh­eid van een wielrenner”

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, VRT, RR ?? De beelden van Stig Broeckx in volle revalidati­e maken indruk.“Pijn is fijn, pa, zegt Stig mij soms. Zijn wilskracht kent echt geen grenzen”, zegt vader Peter. Kleine foto links: Stig kan bijna 19 maanden na zijn val alweer lachen.
FOTO'S BELGA, VRT, RR De beelden van Stig Broeckx in volle revalidati­e maken indruk.“Pijn is fijn, pa, zegt Stig mij soms. Zijn wilskracht kent echt geen grenzen”, zegt vader Peter. Kleine foto links: Stig kan bijna 19 maanden na zijn val alweer lachen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium