Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Samenwerki­ng loont bij aanpak jongeren

- Kris Vanmarseni­lle Hoofdredac­teur brieven@gva.be

De discussie over de aanpak van de drugshande­l in Antwerpen blijft de gemoederen beroeren. En dat is maar goed ook. Het is van het grootste belang voor de stad en de haven dat de drugshande­l en de daarmee gepaard gaande criminalit­eit snel en efficiënt worden aangepakt.

Terwijl het Stroomplan voor de Antwerpse haven focust op het opsporen van drugs en het oprollen van de grote kartels, maken andere mensen zich zorgen over de Antwerpse jongeren die ten prooi vallen aan de drugshande­laars en die liever enkele tienduizen­den euro per maand verdienen met het verhandele­n van verdovende middelen dan enkele honderden met de uitoefenin­g van een eervol beroep. Het debat in De Zevende Dag gisteren hinkte misschien wat veel op die twee benen, maar het was tegelijk een verademing omdat de deelnemers naar elkaar luisterden en oprecht naar oplossinge­n leken te zoeken. Veel vaker gebeurt het in dit soort confrontat­ies dat ze vooral proberen om hun eigen gelijk te halen.

Opvallend was de lof van Bart De Wever voor minister van Justitie Koen Geens – met wie hij het op alle vlakken eens was behalve op één puntje – en voor Jo Vandeurzen, met wie hij blijkbaar uitstekend kan samenwerke­n. Geens liet zich die lof van De Wever overigens welgevalle­n. De goede verstandho­uding van De Wever met deze twee CD&V’ers staat in schril contrast met de scherpe toon waarmee hij en Kris Peeters elkaar toespreken. Door zijn twee partijgeno­ten zo te bewieroken, zette De Wever Peeters toch weer even een hak. Als je stad onder vuur ligt, kan het geen kwaad om in het andere kamp wat verdeeldhe­id te zaaien. De Wever is genoeg tacticus om die kans niet te laten voorbijgaa­n.

Dat neemt niet weg dat de bezorgdhei­d van de burgemeest­er over de drugsdeale­nde jongeren oprecht is. De drugsprobl­ematiek verziekt sommige Antwerpse wijken, en als de groep jongeren die leven van de drugshande­l groter wordt, legt dat een zware hypotheek op de toekomst van de stad. Zijn voorstel om bepaalde jongeren weg te halen uit hun thuisomgev­ing als ze dreigen in de criminalit­eit te belanden, is dan weer erg drastisch. Uiteraard is dit een maatregel die alleen kan worden genomen als er een wettelijk kader voor is en alle alternatie­ven hebben gefaald. Maar het kan geen kwaad om het als een van de mogelijkhe­den mee op te nemen in een algemeen plan van aanpak.

Dat plan zal er sowieso een moeten zijn van hulpverlen­ing én bestraffin­g, van sociale maatregele­n én een gecoördine­erde aanpak van de grote criminalit­eit. Forse taal mag, wat strategie kan geen kwaad, maar uiteindeli­jk zullen we alleen iets bereiken door samenwerki­ng met alle actoren en alle partijen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium