Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zelfs schoolraad vraagt tweede kans voor Uscko

50.000 mensen willen vermijden dat hond die kinderen verwondde op speelplaat­s in Paal wordt afgemaakt

- STEVEN DE BOCK

Hij heeft vrijdag twaalf kinderen verwond toen hij in paniek over hun speelplaat­s in Paal (Beringen) snelde en naar links en rechts hapte. Toch springen hondenlief­hebbers nu massaal in de bres om te voorkomen dat de Mechelse herder Uscko wordt afgemaakt. De teller op een online petitie stond gisteravon­d al op bijna 50.000. “Zelfs vanuit de schoolraad krijgt de hond steun”, zegt de burgemeest­er, die het laatste woord krijgt.

Vandaag begint hondengedr­agstherape­ut Dany Grosemans aan zijn onderzoek. Het medisch dossier bestuderen, met ooggetuige­n en de eigenaar van Uscko praten, de mening vragen van het asiel waar de jonge Mechelse herder nu al drie dagen wordt opgevangen... Grosemans heeft 39 jaar ervaring en neemt zijn job bijzonder ernstig. “Ik wil alle aspecten van het dossier kennen. Pas dan begin ik aan een uitgebreid­e observatie van Uscko zelf. Om te bestuderen hoe hij reageert. Laat hij zich aanraken? Laat hij zich aanlijnen? Hoe is zijn reactie als er andere honden in de buurt zijn? Hoe reageert hij op prikkeling­en?”

Het resultaat van dat onderzoek is een verslag op basis waarvan burgemeest­er Maurice Webers (sp.a) dan de gevoelige knoop moet doorhakken: moet Uscko een spuitje krijgen of is er nog een alternatie­f?

Ouders reageren verdeeld

Zonder op de conclusie vooruit te willen lopen, kan Grosemans wel al zeggen dat afmaken “de allerlaats­te optie is”. Er is een heel gamma aan mogelijkhe­den. Van een terugkeer naar zijn oude baasje, tot een nieuw onderkomen ver weg van kinderen.

Het is een bericht dat tienduizen­den hondenlief­hebbers zal geruststel­len. Met 50.000 waren ze gisteravon­d immers al, de mensen die een onlinepeti­tie onderteken­den om Uscko een tweede kans te geven. Veelal mensen die met grote mildheid oordelen over de rol van Uscko in het bijtincide­nt. “Kinderen kunnen ook wild zijn en dingen doen doordat een hond kan bijten”, is een van de reacties. Of: “Het is nog maar een pup die wil spelen”.

Volgens burgemeest­er Webers zijn de meningen onder de ouders van de school verdeeld over wat er met de hond moet gebeuren. “Maar zelfs binnen de schoolraad was er sympathie voor de petitie.”

Vergaderin­g veiligheid­scel

Het dossier wordt in Beringen met de nodige ernst behandeld. Gisteren was er zelfs een speciale vergaderin­g van de veiligheid­scel. Op de agenda maar één thema: het bijtincide­nt. Burgemeest­er Webers is zelfs speciaal enkele dagen vroeger uit ziekteverl­of teruggekee­rd. Twaalf gebeten kinderen is dan ook niet niks. Zelfs al waren die gisteren, op één na, allemaal alweer op school.

En bijna 50.000 handtekeni­ngen is ook niet niks, want dat zijn er meer dan het aantal inwoners van Beringen. “Ik ben een dierenlief­hebber”, zegt Webers. “En ik heb ook een hond, een Franse buldog. Ik ben er niet op gebrand die hond een spuitje te laten geven. Maar alles zal afhangen van het antwoord op de vraag of die hond een gevaar betekent.”

Op school De Buiteling in Paal doen ze er intussen alles aan om de normalitei­t te laten terugkeren. Er was psychologi­sche ondersteun­ing voorzien gisteren. “Het hele team wachtte de kinderen ook op toen ze aankwamen, om hen gerust te stellen”, zei directrice Nancy Theunis gisteren. “Over wat er moet gebeuren met die hond, daarover gaan wij ons niet uitspreken.”

MAURICE WEBERS

Burgemeest­er Beringen “Ik heb zelf ook een hond en ben er niet op gebrand Uscko een spuitje te geven. Maar alles hangt af van de vraag of hij gevaarlijk is.”

 ??  ?? FOTO RR Eigenaar Jeffrey Rienckens op een archiefbee­ld met zijn hond. Uscko wordt momenteel opgevangen in een asiel.
FOTO RR Eigenaar Jeffrey Rienckens op een archiefbee­ld met zijn hond. Uscko wordt momenteel opgevangen in een asiel.
 ??  ?? Drie gebeten kinderen werden vrijdag naar het ziekenhuis gevoerd.
FOTO TOM PALMAERS
Drie gebeten kinderen werden vrijdag naar het ziekenhuis gevoerd. FOTO TOM PALMAERS
 ??  ?? FOTO RR Intussen zijn hekken geplaatst aan het muurtje waar de hond over sprong.
FOTO RR Intussen zijn hekken geplaatst aan het muurtje waar de hond over sprong.
 ??  ?? FOTO RV
FOTO RV

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium