Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Forse premie voor werkloze 45-plusser die eigen zaak start

Eerste kwartaal 1.000 euro per maand, daarna om de drie maanden 100 euro minder

-

Werkloze 45plussers die een eigen zaak beginnen in hoofdberoe­p, krijgen vanaf maart 2018 twee jaar lang een maandelijk­se premie van de Vlaamse regering. In het eerste kwartaal is dat duizend euro per maand. Daarna daalt de premie geleidelij­k aan.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) heeft een premiestel­sel bedacht om werkloze 45-plussers aan de slag te helpen. “Als ze een eigen zaak in hoofdberoe­p opstarten, krijgen ze twee jaar lang een premie”, zegt Muyters. “Want vooral oudere mensen durven de stap naar een eigen zaak nog veel te weinig te zetten, bijvoorbee­ld omdat ze dan hun uitkering verliezen.”

“Wij geven ze daarom een premie, die hun uitkering vervangt. In de eerste drie maanden krijgen werkloze 45-plussers die een zaak beginnen een premie van duizend euro per maand. Daarna daalt het bedrag elke drie maanden met honderd euro. Na twee jaar krijgt de zelfstandi­ge niets meer.”

Het voorstel van Muyters wordt donderdag in een decreet gegoten. De Raad van State moet de regeling daarna nog goedkeuren, waardoor het systeem wellicht vanaf maart volgend jaar in werking treedt.

Elke werkloze 45-plusser die in Vlaanderen woont, kan de premie krijgen. Maar de werkloze moet wel eerst een uitgewerkt zakenplan voorleggen én een opleiding tot ondernemer volgen van maximaal zes maanden. Dat kan onder meer bij de VDAB.

“Het is spijtig dat die premie voor mij te laat komt”, zegt Hilde Ysebaert (51) uit Lokeren. “Ik ben in juli ontslagen door het bedrijf Foods Internatio­nal in Antwerpen. Omdat mijn man wel nog vast werk heeft en ik niet meer voor een baas wou werken, durfde ik de stap te zetten naar een eigen ondernemin­g. Ik heb nu in Lokeren een praktijk in de voetreflex­ologie, waarbij ik via drukpunten op de voeten alle organen van het lichaam weer in evenwicht wil brengen.”

“Ik kan nog niet van mijn job als ondernemer leven. Want sinds ik zelfstandi­ge in hoofdberoe­p ben, krijg ik geen werklooshe­idsuitkeri­ng meer. Die premie zou voor mij dus een goede hulp zijn geweest.”

Ook voor Elke Torfs, die volgend jaar 45 wordt, komt het premiestel­sel te laat. “Ik was negen maanden werkloos. Toen mijn vader overleed en ik het ouderlijke huis moest leegmaken, kreeg ik ineens het idee om een winkel in tweedehand­smateriaal te beginnen. Met mijn winkel Het Snuisterhu­is in Averbode verkoop ik nu vooral tweedehand­skleding en -interieura­rtikelen zoals potten en pannen.”

“Voor mij komt de premie te laat, maar ik zoek wel nog ondernemer­s die een terras willen uitbaten in de tuin van mijn winkel. Misschien kunnen zij er wel gebruik van maken.”

De toekomstig­e premies van Muyters aan werklozen die een eigen zaak opstarten, gelden alleen voor mensen die zelfstandi­ge worden in hoofdberoe­p.

De federale regering geeft sinds oktober 2016 ook steun aan werklozen die zelfstandi­ge worden in bijberoep, ongeacht de leeftijd van de werkloze. Dat gebeurt via de regeling ‘Springplan­k naar zelfstandi­ge’, die wordt gecoördine­erd door de RVA.

Werklozen die een zaak in bijberoep beginnen, mogen hun werklooshe­idsuitkeri­ng voor één jaar behouden, maar moeten wel beschikbaa­r blijven voor de arbeidsmar­kt. In oktober 2016 maakten 22 Vlamingen van deze regeling gebruik. In oktober 2017 waren dat al 2.460 Vlamingen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium