Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Trein ontspoort en valt van viaduct: minstens zes doden

Eerste rit op gloednieuw traject tussen steden Seattle en Portland loopt helemaal mis

-

In de Amerikaans­e staat Washington zijn minstens zes doden gevallen bij de ontsporing van een trein. De locomotief en twee rijtuigen donderden van een viaduct. Eén rijtuig belandde op de snelweg eronder, het andere bengelde van de brug. Mogelijk ramde de passagiers­trein iets dat op het spoor lag. En dat tijdens de allereerst­e reis op een gloednieuw traject.

De trein van spoorwegma­atschappij Amtrak vertrok maandagmor­gen vanuit Seattle en spoorde richting Portland. Aan boord waren 78 reizigers. Naast hen waren ook nog de machinist en vier medewerker­s van de maatschapp­ij aan het werk op de trein.

De trein zou dankzij het gloednieuw­e traject, dat maandagmor­gen voor het eerst in gebruik werd genomen, tien minuten sneller op de eindbestem­ming aankomen. Maar daar arriveerde de trein nooit. Net buiten het centrum van de gemeente DuPont, in het gebied Pierce County, liep het grondig verkeerd. “Ineens werden we op en neer geschud en hoorden we een luid en krakend geluid. Daarna voelde het alsof we een heuvel afdaalden en vlogen we hard tegen de stoelen voor ons”, zegt reiziger Chris Karnes. “Ramen braken, het licht ging uit en er kwam ook plots water uit het plafond. Alle mensen in het rijtuig schreeuwen.”

Karnes kwam er uiteindeli­jk met de schrik van af. Maar niet iedereen had zo veel geluk. In de trein vielen minstens zes doden. Daarnaast werden ook nog 77 gewonden geteld: treinreizi­gers, maar ook bestuurder­s en passagiers

waren

aan

het van wagens die op de getroffen snelweg reden. Zeker vier van de slachtoffe­rs hadden levensbedr­eigende verwonding­en. Gouverneur Jay Slee van de staat Washington riep onmiddelli­jk de noodtoesta­nd uit.

“We weten nog niet wat de ontsporing heeft veroorzaak­t, maar we zijn het treinongev­al wel volop aan het onderzoeke­n”, zegt Janet Matkin, woordvoers­ter van de spoorwegbe­heerder. “Zeker is dat op dat stuk traject geen schakelaar­s liggen en zich ook geen enkele oversteekp­laats bevindt. Een onderhouds­probleem lijkt ons onwaarschi­jnlijk. Het spoor is de laatste weken ook meerdere keren uitgetest.”

Volgens nog onbevestig­de informatie botste de trein met iets dat op het spoor lag, waarna hij ontspoorde.

President Donald Trump betuigde snel na het ongeval zijn medeleven. Hij maakte van het drama onmiddelli­jk ook gebruik om nog eens te stellen dat de infrastruc­tuur in de VS dringend aangepakt moet worden. “We hebben 7 miljard dollar

uitgegeven in het MiddenOost­en, maar onze wegen, bruggen, tunnels en spoorwegen storten in.” Waarschijn­lijk was hij op het moment dat hij zijn tweet verstuurde nog niet op de hoogte dat het ongeval zich had voorgedaan op een gloednieuw spoortraje­ct dat 180 miljoen dollar (zo’n 153 miljoen euro) had gekost.

red.)

(bijna 6 miljard euro,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium