Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1,1 miljoen euro subsidies voor sociale infrastruc­tuur

-

huis voor meisjes (Huis Sofia), maar nog niet voor jongens. Met het Huis Archimedes wil het OCMW met de expertise en ervaring, die ze uit haar jongerenwe­rking heeft, aan de slag gaan. De jongens die er zullen opgevangen worden, krijgen ondersteun­ing en begeleidin­g in hun weg naar zelfstandi­g wonen, studeren, tewerkstel­ling, uitbouw van sociale netwerken... Het Huis Archimedes voorziet zo in residentië­le opvang voor jongens en een intensieve en integrale begeleidin­g naar zelfstandi­gheid op maat van de jongeren. De Stad Antwerpen legt zelf 500.000 euro bij. “Deze investerin­gen moeten bijdragen aan het terugdring­en van armoede in de stad en het verhogen van de zelfredzaa­mheid van mensen in armoede”, zegt Homans.

De minister introducee­rde dit jaar ook een nieuwe stadsverni­euwingsubs­idie. Daarvoor gaat 210.000 euro naar de groengevel op bibliothee­k Permeke. De stad bevestigt een voedingsbo­dem voor planten aan, waarin al dan niet volgroeide planten worden geplant en een ingebouwd irrigaties­ysteem de planten van voeding voorziet. Het is een pilootproj­ect voor de stad om verticaal groen te realiseren in het stedelijk weefsel als aanvulling op ander groen. De bibliothee­k ligt in een groenarme omgeving. In deze en soortgelij­ke zones wil de stad een waardevol alternatie­f creëren voor straatgroe­n en bomen.

“Het project brengt op een unieke en innovatiev­e wijze meer groen in de stad”, zegt Homans. “Een mooi voorbeeld van hoe we op een slimme manier onze steden kunnen vergroenen.” Daarnaast gaat er nog een subsidie van 180.000 euro naar twee stadsverni­euwingspro­jecten. 90.000 euro voor de nieuwe invulling van de Scheldekaa­ien en nog eens 90.000 euro voor de herontwikk­eling van de Stuivenber­gsite.

De verhuis van de meeste componente­n van ZNA Stuivenber­g naar Spoor Noord in 2020 bieden kansen om de wijk op te waarderen. “Wat deze stadsproje­cten uitzonderl­ijk maakt, is dat ze een ingrijpend­e vernieuwin­g van een stadsdeel beogen”, zegt Homans. “Ze passen in een brede stedelijke visie en vormen een hefboom voor een geïntegree­rde stadsontwi­kkeling.”

JAN STASSIJNS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium