Gazet van Antwerpen Stad en Rand

WEDEROPSTA­NDING

-

2,5 kilogram minder op de weegschaal, dat was na de wederopsta­nding van Wout van Aert in Antwerpen en zijn demonstrat­ie in Namen plots ‘veldrittal­k of the town’. De wereldkamp­ioen volgde op stage in Calpe voor het eerst de schema’s van de in het peloton bekende diëtiste Stephanie Scheirlync­k. Al dankt hij zijn gewichtsve­rlies vooral aan de lange duurtraini­ngen.

Zijn coiffure is wat bij gesnoeid, maar dat volstond uiteraard niet om van 78 naar 76 kilogram te zakken. Wout van Aert werkt sinds afgelopen zomer samen met diëtiste Stephanie Scheirlync­k, heel bekend in het peloton door haar samenwerki­ng met Greg Van Avermaet, Oliver Naesen en andere toppers.

“In het begin vroeg ik haar louter om advies. Maar tijdens de voorbije stage vroeg ik haar om wat schema’s voor mij te maken. Mijn menu veranderde nauwelijks. Ik at al heel gezond. De porties werden wel kleiner. Het is gemakkelij­ker om minder te eten wanneer dat zwart op wit in een schema staat dan wanneer je dat doet uit de losse pols”, zegt de wereldkamp­ioen.

De kleinere porties en de samenwerki­ng met Scheirlync­k hebben een aandeel in die 2,5 kilogram gewichtsve­rlies, maar zijn niet allesbepal­end.

“Ook voor de stage had ik al hetzelfde vetpercent­age van 6,3. Ik sta altijd mager. Dat ligt in mijn aard. Het probleem is dat ik altijd gemakkelij­k spieren aanmaak. Toen ik vorig jaar revalideer­de van een knieblessu­re en veel oefeningen deed met de kinesist, won ik plots veel spieren in mijn bovenlicha­am. Dat is niet onhandig in het veldrijden, maar misschien werd dat bij mij iets te veel van het goede.”

Op stage kon Van Aert die overtollig­e spiermassa in zijn bovenlicha­am wegwerken door eindelijk lange duurtraini­ngen te doen. Arbeid die volgens zijn trainer Marc Lamberts al in augustus was gepland. Omdat hij anders dan de voorbije jaren in augustus nog volop op de weg – BinckBank Tour – koerste, was er toen geen tijd voor het kweken van een degelijke basiscondi­tie.

“Na zijn wegseizoen had hij amper rust en moest hij al meteen naar

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium