Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Online aanmelding­ssysteem secundair onderwijs gelanceerd

In 46 van de 66 scholen is kamperen verleden tijd

-

Het online aanmelding­ssysteem voor het secundair onderwijs is maandag officieel gelanceerd. Hoewel het systeem niet verplicht is, tekenden toch 46 van de 66 secundaire scholen al in. Bij twintig scholen moeten ouders dus nog fysiek naar de school gaan om hun kind in te schrijven.

Deze week krijgen alle ouders van leerlingen van het zesde leerjaar van de Antwerpse basisschol­en een brochure en een scholenlij­st met info over ‘Meld Je Aan Secundair’ (MJA). Het is een aangepaste versie van het systeem dat ouders gebruiken om hun kind in het basisonder­wijs aan te melden. Het systeem werkt daar al vijf jaar met succes en wordt dus nu uitgebreid naar het eerste jaar van het secundair onderwijs. In tegenstell­ing tot in het basisonder­wijs is MJA niet verplicht. Elke school kiest zelf of ze meedoet of niet.

Toch tekenden 46 van de 66 secundaire scholen in Antwerpen in voor de eerste editie. Een kind inschrijve­n bij één van de twintig andere secundaire scholen zal dus zoals vanouds rechtstree­ks in de school gebeuren volgens het ‘wie het eerst komt, het eerst maalt’-principe.

Over de noodzaak van het online aanmelding­ssysteem is al veel inkt gevloeid, maar lange wachtrijen en kamperende ouders voor de schoolpoor­t behoren vanaf deze inschrijvi­ngsperiode tot het verleden. “We zagen een stijgend aantal scholen waar gekampeerd werd”, zegt Eric Boels, voorzitter van het Lokaal Overlegpla­tform Secundair (LOP). “Het is dus zeker een goede zaak dat we nu naar één aanmelding­ssysteem gaan, waarbij scholen kunnen kiezen of ze instappen of niet. Nu is Vlaanderen aan zet om werk te maken van een systeem over heel het grondgebie­d.”

‘Meld je Aan Secundair’ is geen willekeuri­ge loterij, maar houdt rekening met de voorkeur van ouders. Elke ouder kan meerdere voorkeursc­holen opgeven. Voor elk van die scholen maken zij kans op een plek voor hun kind. Een kind kan dus nooit een school toegewezen krijgen waarvoor de ouders niet gekozen hebben. Het systeem houdt zo veel mogelijk rekening met de hoogste voorkeur van ouders. In tegenstell­ing tot het basisonder­wijs is de afstand tot de school geen criterium.

Schepen van Onderwijs, Claude Marinower (Open Vld), benadrukt de voordelen van het online aanmelding­ssysteem. “Het is eerlijk en transparan­t en houdt rekening met de voorkeur van de ouders”, zegt Marinower. “Wij zijn zeer tevreden dat zoveel scholen hebben ingetekend voor deze eerste editie. Dat zegt wel wat over de noodzaak van het systeem. Het maakt de middeleeuw­se kampeertoe­standen, zoals we die vorig jaar weer zagen in tal van Antwerpse scholen, compleet overbodig. Toch kijk ik uit naar de dag dat alle scholen deelnemen. Pas dan kunnen we met zekerheid weten dat wachtrijen tot het verleden behoren.”

De periode waarbinnen ouders hun kind online zullen kunnen aanmelden, loopt van 8 tot 27 februari 2018. Fysiek inschrijve­n in de scholen die niet mee in MJA stappen, is mogelijk vanaf 21 april.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium