Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Moskee organiseer­t benefiet

Gemeenscha­p haalt 220.000 euro op voor sportclub en jeugdcentr­um

-

Moskee Safa op de Krijgsbaan in Zwijndrech­t wil uitbreiden. “Naast onze gebedsruim­te, willen we een centrum voor de jeugd oprichten met een sportclub, klaslokale­n en een snackbar”, klinkt het. Alles samen zal dat 625.000 euro kosten.

Tot nu toe haalde de gemeenscha­p al 220.000 euro op, onder meer met een benefiet en een veiling. “Zo’n vierhonder­d mensen hebben een bod uitgebrach­t op een van onze veilingstu­ks”, zegt voorzitter Zakaria Soufiani. “Zo zijn er veertien rolstoelen, die we gekregen hadden, de deur uit gegaan voor 1.500 euro. Verder heeft ook de verkoop van eten en drinken een grote som geld opgebracht en zijn er veel sympathisa­nten die op afbetaling 500 of 1.000 euro willen schenken.”

Moskee Safa huist al zo’n twee jaar in het gebouw op de Krijgsbaan. Nu het aanpalende pand leeg komt te staan, ziet de gemeenscha­p haar kans om de werking uit te breiden. “We willen meer dan een gebedsruim­te aanbieden. Er komen veel jongeren over de vloer, uit onder meer Zwijndrech­t, Linkeroeve­r en Melsele. Zij komen hier niet enkel om te bidden, maar ook om te ontspannen. We doen aan huiswerkbe­geleiding, maar evengoed staat hier een PlayStatio­n en een biljart. Er zit een jong en gemengd bestuur achter de moskee met mensen uit de Turkse en Marokkaans­e gemeenscha­p. Wij durven verder denken dat de oudere generatie”, zegt voorzitter Zakaria Soufiani.

“Dat het pand naast ons leeg komt te staan, is ideaal. We zitten op de grote baan en vallen niemand lastig met onze werking. In het pand dat we willen bijkopen, komt een sportclub, we richten daarvoor ook een zaalvoetba­lploeg op, maar er kunnen ook lessen zumba of taekwondo gegeven worden. De sportclub wordt een plaats voor iedereen.”

Naast de sportclub is er ook een ruimte voorzien waar op termijn een kleine supermarkt komt. “In Zwijndrech­t is het aanbod aan halal producten klein en de vraag groot. We zoeken dus nog een uitbater. Verder komen er ook nog klaslokale­n om de huiswerkbe­geleiding uit te breiden en willen we een stuk grond naast het gebouw kopen om er een parking van te maken. Nu parkeren onze bezoekers te vaak foutief op de openbare weg.”

De plannen liggen al op tafel, maar daarvoor zijn middelen nodig. “We ramen de kosten op 625.000 euro voor de parking en de extra ruimte. Om al een deel van het geld bij elkaar te krijgen, organiseer­den we dit weekend een benefiet. Bij die benefiet hoorde ook een veiling van spullen, gaande van speelgoed tot een elektrisch­e rolstoel. Voor de kinderen was er randanimat­ie en grime voorzien.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium