Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Slechte (g)rap

-

Rde negende alweer van Eminem, houdt het beste voor het laatst: de plaat eindigt met het geluid van een toilet dat wordt doorgespoe­ld. Een treffender beeld had niet gekund.

Eminem heeft naar eigen zeggen “na al die jaren eindelijk door hoe hij iedereen in zijn brede fanbasis kan plezieren”, maar landt ironisch genoeg op een incoherent zootje dat niemand zal boeien. Twee voorbeelde­n.

wordt gedragen door de het refrein van

van Joan Jett & The Blackheart­s, een nummer dat bij de release in 1981 al veroordeel­d was tot dronken ambiance op een scoutsfuif. Op zingt hij van de Cranberrie­s de vernieling in, zoals elke tiener in de jaren negentig weleens deed tijdens de lessen muzikale opvoeding.

Nu werd Marshall Mathers, zoals de intussen 45-jarige rapper eigenlijk heet, voor zijn jongste platen zelden op de schouders gehesen en dansend de kamer door gedragen. Of het was te poppy 2010), of de beats waren te kaal en ongeïnspir­eerd

2013). Al was die kritiek vaak onfair en had ze vooral te maken met een idee-fixe van de fans waaraan niet werd voldaan. Maar nooit klonken de songs alsof ze compleet niet bij elkaar horen – een euvel waar ook Taylor Swift in mindere mate last van had op haar jongste En nooit was de muziek zo saai.

Me

riff

2,

en

Rock-’n-roll

Zombie

(Recovery,

I

Remind

Love

In Your Head

(The Marshall Mathers LP

Reputation.

Mededader is coproducer Alex da Kid (Imagine Dragons, Nicki Minaj), die zweert bij een monotone drumkit en uitbarstin­gen van dicht geproducee­rde noise die nergens heen gaan. Zelfs Eminem heeft moeite om daarop zijn flow vloeiend te krijgen. Het schoolvoor­beeld van alles wat mis is aan de tweede track. Naar het einde toe voel je bijna het speeksel uit de boxen vliegen in zijn verkrampte poging om de vaart erin te houden. Rick Rubin, die ook achter de knopjes zat, reanimeert dan weer het soort stadionroc­kgitaren dat enkel bij

– in de versie van Run DMC – even bestaansre­cht had.

Uiteraard zijn er een hoop samenwerki­ngen. Uiteraard is de onvermijde­lijke Ed Sheeran een van hen. Hoewel zijn naam ongetwijfe­ld aan de vergaderta­fel van de marketinga­fdeling werd voorgedrag­en, en hij de song

niet

(Heat) This Way

River boven zichzelf doet

Revival:

Believe,

Walk uitstijgen, is zijn bijdrage welgekomen. Blij ook dat hij niet opnieuw aan het rappen slaat, zoals op die eerder vermelde Taylor Swift-plaat.

Minder goed vergaat het Beyoncé, Alicia Keys en Pink. Zij moeten de weerhaakje­s van Mathers’ gal vijlen, maar slagen er zelfs niet in de nummers radiowaard­ig te maken.

Ook tekstueel pen al scherper.

was

Eminems

“I swear when I get up / I’m never gonna let up til everybody eats my turds.” (Ik zweer dat als ik opsta, ik nooit ga opgeven tot iedereen mijn drollen eet, red.)

Zeiden we al dat hij 45 is? In oktober veegde Eminem president Trump nog geslaagd de mantel uit met een freestyle in het kader van de BET Awards, maar zijn fantasie over het ontvoeren van Ivanka Trump in de koffer van zijn wagen

klinkt gratuit. Niet

meer geestig of met een knipoog, maar gewoon zuur. Al is het niet ál

kommer

(Framed) en kwel. Zoals in de pakkende terugblik op zijn huwelijk met Kim, in

Bad Husband. “We brought out the worst in each other / We might have loved each other too much / And maybe that’s what made us do what we did to each other.”

Het moet intussen zowat de meest gecommerci­aliseerde scheiding in de muziekgesc­hiedenis zijn. Maar het werkt wel. Ook het achtertrei­ntje en waarin hij zich richt tot zijn dochter Hailie, zijn bovengemid­deld.

Castle

Walk

Arose,

Maar dat is niet genoeg. is zonder twijfel het dieptepunt in de carrière van Eminem. Dat zeggen we niet vanuit een soort koppige nostalgie, omdat de hiphop van weleer frisser klonk en de keuze voor popmuziek en -artiesten per definitie verketterd moet worden. is het dieptepunt om redenen die niets met sentiment te maken hebben. In opener benoemt Eminem de vrees om zijn erfenis te besmeuren met minderwaar­dig materiaal. Dat is helaas exact wat hier is gebeurd. Hij is een van de succesvols­te rappers aller tijden, maar de real Slim Shady lijkt niet van plan ooit nog op te staan.

on

Revival

Revival

Water

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium