Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Inzamelact­ie voor waardige begrafenis

Inzamelact­ie voor waardig afscheid van vader (38) met hersentumo­r

- ANDREAS ROTTY

We besloten volop voor het leven te gaan”, zegt Natasja Knauer (38) uit Lier. Haar man Kris Van Beek (38) leeft al tien jaar met een tumor zo groot als een tennisbal in zijn hoofd. Toch kochten ze een huis en kregen ze twee kinderen. Nu Kris op sterven ligt, is er niet genoeg geld voor de begrafenis.

Op de website gofundme.com loopt een opvallend trieste inzamelact­ie voor het gezin van Kris Van Beek (38) uit Lier. De teller stond gisteravon­d op een mooi bedrag van 1.860 euro, maar het beoogde doel van 16.500 euro is daarmee nog lang niet bereikt. Kris is op sterven na dood en zijn vrouw Natasja en hun kinderen willen hem een passend afscheid gunnen, maar het geld is niet voorhanden.

Epilepsiea­anvallen

Op 4 februari 2007 trof het noodlot Kris. Hij speelde op dat moment een voetbalwed­strijd voor de caféploeg F.C.B. in Berchem. De bal nam hoogte en Kris ontmoette het leer met zijn hoofd. Hij sprak tijdens de rust over een vieze smaak in zijn mond en hij voelde zich slecht. Hij besloot niet meer het veld op te gaan, nam een douche en kwam langs de zijlijn staan.

Natasja Knauer (38), toen vriendin en ondertusse­n vrouw van Kris, arriveerde net en zag hoe Kris in elkaar stuikte en een reeks epilepsiea­anvallen kreeg. Hij werd met de MUG afgevoerd naar het Sint-Augustinus­ziekenhuis. Na zes dagen onderzoek kreeg het koppel te horen dat Kris een tumor zo groot als een tennisbal in zijn hoofd had.

Opereren was geen optie. De chemo die er in die tijd was, kon niet echt helpen en bestraling zou hem dement kunnen maken. “We vroegen ons natuurlijk af of we nog samen een leven konden beginnen”, vertelt Natasja. “We waren verliefd en wilden een huis en kinderen, maar had het wel zin? Onze fantastisc­he dokter kon ons voorzichti­g vertellen dat 70 tot 80% van de mensen in zijn situatie nog tien jaar konden leven, in sommige gevallen zelfs veel langer. We besloten volop voor het leven te gaan. Je wil toch niet op het einde terugkijke­n op wat je hebt meegemaakt en beseffen dat je alleen hebt gewacht op de dood?” Kris en Natasja kochten een huis, kregen twee kinderen, Amelia (9) en Conrad (6), en trouwden in 2013.

Laatste keer thuis

Ondertusse­n bleven de epilepsiea­anvallen, bestraling­s- en chemokuren het gezin als een donkere wolk boven het hoofd hangen. Kris verloor deels zijn geheugen, zijn spraak en zijn motoriek. Sinds vier weken ligt hij weer in het Sint-Augustinus­ziekenhuis. Vrijdag kreeg Natasja het bericht dat hij op palliatiev­e zorgen terechtkan. Maar afgelopen zaterdag kon Kris toch over huis om nog een – misschien wel allerlaats­te – keer thuis bij zijn familie te zijn.

Natasja’s zus Sophia (26) besliste dat het tijd was om actie te ondernemen. “Ik weet dat mijn zus erg gesteld is op haar privacy, maar ik sprak haar aan over het idee om een inzamelact­ie te houden. Het moet altijd moeilijk geweest zijn om het financieel te bolwerken. In het begin wilde ze er niets van weten, maar na verloop van tijd zag ze in dat het anders niet zou lukken.”

Nog altijd rekeningen

“Het voelt als bedelen, ik had het er inderdaad erg moeilijk mee”, beaamt Natasja. “Ik weet ook wat mensen denken: ze weet het al tien jaar, waarom heeft ze zich niet beter voorbereid? Maar we waren gewoon bezig met leven. Kris deed ook nog een tijdje de fi- nanciën toen het al iets minder goed ging met hem. Blijkbaar lukte dat toen al niet goed. Ik ont- vang soms nog rekeningen van 600 of 700 euro.”

“We zijn het huis aan het verbou- wen en daar kruipt geld in. Maar veel belangrijk­er: momenteel kan ik Kris niet eens een deftige begrafenis geven en hij kan elk moment sterven. Dus dacht ik: zet je trots opzij. Kris verdient dat. Hij is altijd zo’n positieve man geweest, was ieders beste vriend. Hij kon met iedereen aan de praat raken, zowel met kinderen als met een dronken man op straat. Hij geeft mensen het gevoel dat hij hen apprecieer­t zoals ze zijn. Je zal niemand vinden die iets slechts over hem kan zeggen. Het is zo oneerlijk.”

NATASJA KNAUER (38)

Vrouw van Kris Van Beek “Ik weet wat mensen denken: ze weet het al tien jaar, waarom heeft ze dat niet voorbereid? Maar we waren gewoon bezig met leven.”

 ??  ?? KRIS (38) KAN ELK MOMENT
OVERLIJDEN
FOTO JOREN DE WEERDT
KRIS (38) KAN ELK MOMENT OVERLIJDEN FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? Kris Van Beek (38) kon vorig weekend – mogelijk een laatste keer – naar huis, bij zijn vrouw Natasja (38) en zijn kinderen Conrad (6) en Amelia (9).
FOTO JOREN DE WEERDT Kris Van Beek (38) kon vorig weekend – mogelijk een laatste keer – naar huis, bij zijn vrouw Natasja (38) en zijn kinderen Conrad (6) en Amelia (9).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium