Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Meedoen aan nieuwe triatlon rond MAS kan zelfs met Velo

Eerste Port of Triathlon Festival op 17 juni rond Antwerps Eilandje zet in op recreatiev­e deelnemer

- REBECCA VAN REMOORTERE

Zwemmen, fietsen en lopen rond het MAS in Antwerpen. Iedereen kan het doen op 17 juni tijdens het eerste Port of Triathlon Festival. Want de nadruk van het nieuwe evenement op het Eilandje ligt op de recreatiev­e deelnemer, die steeds meer de weg naar de sport vindt.

Na de Start to Run-gekte en het massaal lopen van de 10 Miles of de marathon, gaan we tegenwoord­ig de uitdaging van de triatlon aan. Het eerste Port of Triathlon Festival rond het Eilandje moet een nieuwe uitdaging vormen naast de vele sportevene­menten in Antwerpen. “We hebben heel wat populaire loop- en fietsevene­menten en maken nu de combinatie met zwemmen”, vertelt Antwerps schepen van Sport Ludo Van Campenhout (N-VA), die ook zelf zal deelnemen.

“De dag wordt opgedeeld in vier wedstrijde­n”, zegt Sven Van den Abbeele van de organisere­nde vzw Triathlon Antwerp 2020. “De Fun Race is de meest laagdrempe­lige. Die afstand staat gelijk aan een achtste triatlon, met uitzonderi­ng van de zwemafstan­d, die met 350 meter – of zeven baantjes in het Wezenbergz­wembad – korter is gemaakt om de drempel tot deelnemen nog lager te maken.”

Van kinderen tot wereldtop

Het fietsgedee­lte bedraagt 20 kilometer. “Om deel te nemen aan de Fun Race heb je geen dure racefiets nodig. Deelnemen kan met een gewone stadsfiets of zelfs een Velo, dus iedereen kan meedoen”, benadrukt Van Campenhout. De Fun Race eindigt met 5 kilometer lopen. Naast de recreatiev­e omloop is er ook nog een afstand van een kwarttriat­lon en een aflossing waarbij de drie discipline­s door drie verschille­nde teamleden worden uitgevoerd. De jaarlijkse kindertria­tlon van vzw Jespo verhuist speciaal voor het evenement van Linkeroeve­r naar Het Eilandje. En ook de wereldtop krijgt een kans om te strijden voor goud in de World Cup op de afstand van een achtste triatlon. Alle wedstrijde­n gaan door rond het MAS en het Havenhuis.

Steeds meer vrouwen

Dat de triatlonsp­ort bij niet-profession­elen aan popularite­it wint, is ook Jeroen Scheerder, professor sport- en bewegingsb­eleid aan de KU Leuven en zelf triatleet, niet ontgaan. “Uit een onderzoek van onze onderzoeks­groep blijkt dat Vlaanderen zo’n 10.000 triatleten telt, van wie 4.000 een licentie hebben en trainen in clubverban­d. Het merendeel traint dus individuee­l. Beoefenaar­s van de sport doen het vooral voor de uitdaging en het gevoel van overwinnin­g achteraf, dat blijkt ook uit het onderzoek. Triatlon wordt ook steeds populairde­r bij vrouwen. Vooral dertigers en veertigers doen het”, weet Scheerder. “Heel wat wereldsted­en hebben al een stadstriat­lon, Antwerpen hinkte nog achterop. De stad is het bijna verplicht aan zichzelf om ook een stadstriat­lon te organisere­n. De korte afstand die dag is een uitgelezen kans om een eerste triatloner­varing op te doen.”

Comedian Kamal Kharmach is ambassadeu­r van het Port of Triathlon Festival en zal zelf ook de zwem-, fiets- en loopuitdag­ing aangaan. De inschrijvi­ngen zijn gisteren geopend.

 ??  ?? FOTO VICTORIANO MORENO
FOTO VICTORIANO MORENO
 ??  ?? Op 17 juni kan iedereen zwemmen, fietsen en lopen rond het MAS tijdens de eerste editie van het Port of Triathlon Festival aan het Antwerpse eilandje.
FOTO JORIS HERREGODS
Op 17 juni kan iedereen zwemmen, fietsen en lopen rond het MAS tijdens de eerste editie van het Port of Triathlon Festival aan het Antwerpse eilandje. FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium