Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Winter made in Antwerpen: vier voetbalvel­den vol kerstbomen wachten op u

Eerste hulp bij bomen kiezen bij Tony Van Ginhoven in Ravels

- KATRIJN SERNEELS

Odennenboo­m, o dennenboom, wat zijn uw takken wonderscho­on… “Maar vooral: wat ruiken uw takken heerlijk”, vindt moeder Irma, die haar zoon Tony een warme tas koffie brengt. “Ik sta de hele ochtend op het veld om kerstbomen te steken”, zegt Tony Van Ginhoven, de man achter Van Ginhoven kerstbomen in Ravels. “In minder dan 30 seconden steek ik er één uit.” Maar goed ook, met tien voetbalvel­den vol die op zijn spade wachten. En op ballen, lichtjes en cadeaus.

Zeg niet gewoon kerstboom tegen een Picea omorika. “De Servische spar is een van de meest gevraagde bomen dit jaar”, zegt Tony Van Ginhoven, die al bijna dertig jaar in de kerstboomb­usiness zit. “Het begon toen ik zestien was, toen hielp ik mijn pa al met de bomen. Nu mag onze pa rustig in de zetel blijven zitten. Ons ma, die helpt de klanten nog altijd graag kiezen.”

Koen (51) heeft de hulp van moeder Irma niet nodig, zijn kennersoog is gevallen op dé boom. “Deze wordt het”, zegt hij terwijl hij een omorika van een goede 1m50 vasthoudt. “Wij komen hier al zolang ik mij kan herinneren kerstbomen halen. Geen mooier feest dan Kerstmis, en voor een goede boom, vers uit de grond, is dit ons vast adres.”

Kerst is een familietra­ditie bij Koen thuis. “Deze boom is perfect, want er is nog plaats genoeg onder voor de kerststal die mijn vader eigenhandi­g maakte. Dat is een familie-erfstuk geworden, met nog stro op het dak. Ook al moet ik opletten dat hij niet uit elkaar valt, ik blijf hem elk jaar zetten. Het wordt de eerste kerst die mijn kleindocht­er Bauke met haar ogen open zal meemaken. Cadeautjes opendoen, dat kan ze al. De ballen straks in de boom hangen, dat zal ik nog maar even doen, tot ze groter is.”

Afgezaagd

Een Nordmann, de traditione­le kerst- boom, daar moet Koen niet van weten. “Ik vind de naalden van de Nordmann te grof, aan een omorika kan je de ballen en lichtjes makkelijke­r hangen. En natuurlijk koop ik hem in de pot, niet afgezaagd. In de pot blijven ze het langst goed.”

In de pot of afgezaagd, wat is nu het best? Tony kan er een paar boompjes over opzetten. “Maar uiteindeli­jk houden beide evenlang hun naalden, op voorwaarde dat je ze geregeld water geeft en op voldoende afstand van de verwarming zet”, zegt Tony. “Ik merk dit jaar dat er ook meer vraag is naar afgezaagde bomen. Nadeel daarvan was vroeger dat je een systeem met bouten of iets anders moest gebruiken om de stam – en dus de boom – mooi recht te krijgen in

de huiskamer. Nu heb ik hier een handig systeem waarbij ik een staander met pin in de stam schiet, zodat hij mooi rechtstaat zonder moeite. Of mensen die twee bomen kopen, een voor binnen en een voor buiten, dat zie ik ook geregeld.”

Babyboom

Terwijl boom na boom in een koffer of camionette verdwijnt, denkt Tony al aan de kerstbomen van 2022. “Die heb ik op het veld naast de ouderlijke hoeve al aangeplant. Vandaag zijn het nog baby’s, amper drie jaar oud, maar over vier jaar worden dat prachtige bomen.”

Hoe komt het dat de dennenboom in de tuin van mijn ouders altijd een schraal scharminke­l met wat rosse takken is gebleven en nooit is uitgegroei­d tot de ‘o dennenboom’ uit de kerstliedj­es? “Een mooie kerstboom heeft niet alleen tijd maar ook de juiste grond en goede zorgen nodig. Is de grond te nat of staan de bomen te dicht op elkaar, dan krijgen ze niet genoeg lucht, met rosse en schralere takken tot gevolg. Daarom vind ik het belangrijk om mijn bomen beneden op te scheren, zodat de onderste takken de natte grond niet raken en mooi groen blijven. Dat opscheren is ook belangrijk voor de luchtcircu­latie onder de bomen.”

Driehoeksv­erhouding

Naast opscheren maakt ook snoeien deel uit van het geheime recept voor de perfecte kerstboom. “Het snoeien van de top en van de scheuten, dat is wat ervoor zorgt dat je een volle, ronde boom krijgt, met takken die een mooie driehoeksv­orm naar de top toe vormen. De top zelf, die wordt ook gesnoeid, om te voorkomen dat die te snel doorschiet en je een lelijke hoge, kale top krijgt. Afhankelij­k van het kerstboomr­as moet je de top gewoon wat minder hoog maken of helemaal eraf knippen, zodat nieuwe takken rond de top uitschiete­n, waaruit we dan het jaar erna de mooiste top laten doorgroeie­n om de ster op te zetten.”

Wie geen oog heeft voor hoe een boom zich zet, die gaat nooit mooie kerstbomen krijgen. “Mijn vriendin is kapster: als zij een coupe knipt, dan doet ze dat ook met het oog op hoe het haar gaat groeien. Wel, kerstbomen moet je ook in model brengen, zoals een kapster dat doet. Dat is het creatieve aan mijn job. Sommige bomen, zoals de Koreaanse kerstbomen, dat zijn moeilijke klanten. Ze vragen erg veel werk en een echt mooi model met top krijg je zelden. Daar was ook weinig vraag naar, dus die zet ik niet meer.”

Fijnspar

De traditione­le Nordmann, de Servische en de Canadese spar, dat zijn de drie meest verkochte soorten bij Van Ginhoven. “Mijn moeder houdt het meest van de wat bredere, traditione­le Nordmann, in het kapsalon van mijn vriendin heb ik er ook zo eentje gezet. Dat de dennenboom die overal in de Kempen staat, de fijnspar of Picea abies, nauwelijks nog wordt gekweekt als kerstboom, is wel spijtig. Dat is eigenlijk ook een heel mooie.”

Zo veel mooie takken, zo veel toppen die op een ster wachten… het is niet makkelijk kiezen in de tuin van Van Ginhoven. Een man ijsbeert langs de bomenrijen: “Tja, ze zijn allemaal schoon. Welke is nu de beste? Ik kies liever een schoon meiske dan een schone boom, dat is gemakkelij­ker, daar zie ik het verschil tenminste tussen.” Een babbel met moeder Irma verlost hem uit zijn twijfels.

Café De Kempen

Met kerstliedj­es op de radio van Irma, een thermos warme koffie die klaarstaat en een zakje chips voor elk kind, is het makkelijk te begrijpen waarom zo veel mensen de supermarkt of Ikea links laten liggen als het om kerstbomen gaat. Bij Van Ginhoven zijn kerstbomen geen anoniem product, maar de aanleiding tot een praatje over wel en weer, over de kleinkinde­ren en de vrieskou. “Mijn moeder heeft lang Café De Kempen in het dorp opengehoud­en”, zegt Tony. “Vandaar dat ze het graag zo gezellig maakt voor mensen die een boom komen kiezen, met een goeie babbel erbij. Zelf is ze vaak de laatste om haar kerstboom te zetten, ze neemt vaak wat er overblijft, het liefst een Nordmann. Ik heb dit jaar al een omorika bij mij thuis gezet. Kerst is een feest waar ik naar uitkijk. Niet omwille van de cadeaus. Die geven wij pas bij Nieuwjaar. Nee, het is een puur familiefee­st. En op kerstavond kan ik eindelijk uitrusten, dan is die drukke uitsteekti­jd voorbij.”

Duits vakblad

Is de kerstboomb­usiness alleen hard werken in de winter? “De verkoop op de hoeve is seizoensge­bonden, van het eerste weekend na Sinterklaa­s tot de week voor Kerstmis loopt het hier storm. Nu is het volle bak uitsteken, inpotten of afzagen, netje errond, en hup, naar de huiskamers. In de lente is het snoeiseizo­en. En dan is er ook nog de verkoop aan vaste klanten en tuincentra, daarvoor lopen de meeste bestelling­en in de loop van het jaar binnen. Ik lees ook altijd Nadel Journal, een Duits vakblad om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkeli­ngen. Ik denk het hele jaar door aan mijn bomen.”

TONY VAN GINHOVEN Van Ginhoven kerstbomen “Kerstbomen moet je opscheren, zoals bij een schaap, en in model brengen, zoals een kapster dat doet. Dat is het creatieve aan mijn job.”

 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Moeder Irma staat de klanten bij met raad en daad.
FOTO JEROEN HANSELAER Moeder Irma staat de klanten bij met raad en daad.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Netje netjes errond.
FOTO JEROEN HANSELAER Netje netjes errond.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tony Van Ginhoven steekt een kerstboom uit in 30 seconden. Hij heeft vier voetbalvel­den vol.
FOTO JEROEN HANSELAER
Tony Van Ginhoven steekt een kerstboom uit in 30 seconden. Hij heeft vier voetbalvel­den vol. FOTO JEROEN HANSELAER
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? Met de kerstboom naar de huiskamer.
FOTO JEROEN HANSELAER Met de kerstboom naar de huiskamer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium