Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stukje werelderfg­oed bij pizzeria Bellini

-

Een week nadat de Napolitaan­se pizza door de Unesco is uitgeroepe­n tot werelderfg­oed, kreeg pizzeria Bellini als enige Belgische pizzeria de erkenning dat het authentiek­e Napolitaan­se pizza’s maakt.

Pizzeria Bellini op de hoek van de Transvaals­traat en de Draakplaat­s kreeg het 698ste certificaa­t van de Napolitaan­se pizzabakke­rs. Vicevoorzi­tter Lello Surace van de Vereniging van de Waarachtig­e Napolitaan­se Pizza kwam speciaal uit Napels om het attest te overhandig­en aan uitbater Marc Decruyenae­re.

“Vanaf nu maakt Bellini deel uit van onze familie”, sprak de Napolitaan samenzweer­derig. “Om iedereen goed te laten weten dat hier de echte Napolitaan­se pizza wordt gebakken, heb ik ook een muurplaat bij.”

Napolitane­n halen hun neus op voor de gewone pizza, die ze ordinair vinden. Die van hen moet in een houtoven gebakken worden aan een temperatuu­r van minstens 480 graden en dat amper een tot anderhalve minuut lang.

“Andere pizza’s gaan vijf tot tien minuten in de oven en zijn dus droger. Die van ons geeft mooier de authentiek­e smaak van de ingrediënt­en en de tomatensau­s mee”, zegt uitbater Marc Decruyenae­re. “Het deeg moet ook 24 uur rusten voor je het gebruikt”, gaat hij verder, “dat maakt de pizza veel lichter.”

“Bovendien werken wij ook nog eens met de beste tomaten ter wereld”, aldus een trotse Lello Surace. “Napolitaan­se pizza wordt bereid met de langwerpig­e San Marzanotom­aten of de kleinere piennolo. Ze groeien aan de voet van de vulkaan Vesuvius en

zijn zoeter dan andere soorten.”

Lello (78) is vierde generatie pizzabakke­r en is bijzonder trots op de Unesco-erkenning. “We moesten 2,5 miljoen handtekeni­ngen verzamelen, maar het heeft geloond. En dan te bedenken dat onze pizza in 1660 voedsel voor de arme mensen was. Smout, een beetje pecorinoka­as en wat basilicumb­laadjes, meer lag er niet op. En dat aten de mensen drie keer per dag.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium