Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Seriedoder die moord op ex filmde vandaag voor assisen

Proces tegen Mechelaar begint in Antwerpen en gaat in februari verder in Tongeren

- JORIS VAN DER AA

Het assisenpro­ces tegen de Mechelse seriemoord­enaar Renaud Hardy (55) gaat vandaag officieel van start in het gebouw van het hof van beroep in Antwerpen. Het hof buigt zich samen met de advocaten over de selectie van getuigen. In februari gaat het proces verder in Tongeren.

In het hof van beroep vindt vandaag de inleidende zitting plaats in de zaak rond Renaud Hardy, de 55-jarige Mechelaar die wordt verdacht van twee moorden, twee moordpogin­gen en twee verkrachti­ngen in Mechelen, Zemst en Bonheiden tussen mei 2014 en september 2015.

Camera op lichaam

Hardy zal voor een volksjury meer bepaald terechtsta­an voor de moord op zijn ex-vriendin Linda Doms (51) in Hofstade (Zemst) en de moord op de 82-jarige Maria Walschaert­s uit Leest, een deelgemeen­te van Mechelen. Via DNA konden de speurders Hardy linken aan de dood van Walschaert­s, al ontkent hij die beschuldig­ing. De moord op zijn ex-partner Linda Doms kan Hardy moeilijk ontkennen, want hij filmde de feiten met een camera die hij op zijn lichaam had bevestigd. Daarnaast moet hij zich dus ook verantwoor­den voor twee moordpogin­gen, onder meer op actrice Veerle Eyckermans.

Hardy is de eerste moordverda­chte in de provincie Antwerpen die sinds de wetswijzig­ing van begin vorig jaar naar assisen wordt gestuurd. Daar kan hij eventueel tot levenslang worden veroordeel­d, terwijl voor de correction­ele rechtbank een maximumstr­af van dertig jaar kan worden uitgesprok­en. De seriedoder lijdt in ernstige mate aan de ziekte van Parkinson. Of hij in staat zal zijn om het wekenlange proces bij te wonen, is niet duidelijk.

Tijdens de zitting vandaag legt het hof, in overleg met de advocaten van de beschuldig­de en de burgerlijk­e partijen, de lijst van getuigen vast en de volgorde waarin de getuigen tijdens het proces aan bod zullen komen.

Het hof van assisen zal worden voorgezete­n door de ervaren raadsheer Dirk Thys. Hij wordt bijgestaan door mevrouw Kathleen Transaux en mevrouw Arlette Winants, beiden ere-kamervoorz­itter bij het hof van beroep in Antwerpen. Het Openbaar Ministerie zal worden vertegenwo­ordigd door substituut-procureurg­eneraal Alexandra Van Kelst.

Renaud Hardy zal worden verdedigd door de Mechelse strafpleit­er Frederic Thibaut. De burgerlijk­e partijen worden bijgestaan door Jos Van der Velpen, Walter Damen, Jef Vermassen, Nico Van de Broek en Joris Vercammen.

De inhoudelij­ke behandelin­g van de zaak zal wellicht vijftien werkdagen in beslag nemen.

Assisenzaa­l niet beschikbaa­r

De zitting vandaag vindt plaats in het gebouw van het hof van beroep in Antwerpen, op de Waalse Kaai. De samenstell­ing van de jury en de inhoudelij­ke behandelin­g van de zaak vindt vanaf 9 februari plaats in de assisenzaa­l in Tongeren. “De assisenzaa­l in Antwerpen in het gerechtsge­bouw op de Britselei is niet beschikbaa­r, omdat er binnenkort renovatiew­erkzaamhed­en plaatsvind­en”, zegt persmagist­raat Jo Daenen. “Ook de plechtige zaal in hof van beroep, die vroeger weleens werd gebruikt voor assisenpro­cessen, kan niet meer worden gebruikt. De enige assisenzaa­l in het gerechteli­jk gebied Antwerpen die gebruikt kan worden, is die in Tongeren.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium