Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zomerakkoo­rd in winterdip

N-VA haalt met hervorming vennootsch­apsbelasti­ng trofee binnen CD&V en Open Vld moeten tot na Nieuwjaar wachten

- ARNOUT GYSSELS

Het Zomerakkoo­rd duikt 2018 in. Enkel de hervorming van de vennootsch­apsbelasti­ng raakt nog voor Nieuwjaar door het parlement, CD&V en Open Vld moeten geduld oefenen voor hun trofeeën. Al riskeren de liberalen met hun onbelast bijverdien­en een belangenco­nflict van de Franse Gemeenscha­p en dus zestig dagen uitstel.

Alleen de vennootsch­apsbelasti­ng dan, moet de regering gedacht hebben. Van de drie grote pijlers van het Zomerakkoo­rd gaat de verlaging van die belasting op winsten van bedrijven als enige nog dit jaar door het parlement. Enkel de trofee van N-VA dus, CD&V (effectenta­ks) en Open Vld (onbelast bijverdien­en) zullen moeten wachten tot na Nieuwjaar.

“Dat heeft de regering toch vooral aan zichzelf te danken”, klinkt het in het parlement. In korte tijd moesten de Kamerleden 1.500 pagina’s aan wetteksten verwerken en stemmen om het hele Zomerakkoo­rd nog voor Nieuwjaar door te drukken. Dat akkoord dateert nochtans al van eind juli, maar na negatieve adviezen van de Raad van State, kritiek van het middenveld en enkele robbertjes vechten binnen de regering, kwamen pas een kleine week geleden de parlements­leden aan zet.

Wantrouwen

Bij de meerderhei­d waren die

not amused, die op de oppositieb­anken zetten alles op alles om de boel uit te stellen. De Franse Gemeenscha­psregering had al gedreigd met een belangenco­nflict tegen het onbelast bijverdien­en, wat sowieso zestig dagen uitstel zou betekenen. In de Kamer zelf ging het niet beter. Na een marathonve­rgadering van vijftien uur zette de PS in de nacht van dinsdag op woensdag de hakken in het zand en vroeg een tweede lezing van de relancewet, een pakket maatregele­n waaronder de trofee van N-VA en die van Open Vld. Dat CD&V zo als enige met een trofee dreigde te ontsnappen, kon de meerderhei­d niet hebben. Dus vroeg coalitiepa­rtner MR een tweede lezing aan.

Ook poging twee gisteren liep niet van een leien dakje. Het Zomerakkoo­rd één en ondeelbaar houden, betekende uitstel, gezichtsve­rlies en onzekerhei­d. Het opdelen lag moeilijk, want het wantrouwen binnen de regering is groot.

Uiteindeli­jk stuurden ze minister van Begroting Sophie Wilmès (MR) naar het parlement in een ultieme poging om de fractielei­ders van meerderhei­d en oppositie over de lijn trekken. “Alleen de vennootsch­apsbelasti­ng dan.” Dat is zonder meer de grootste hervorming uit het pakket en eentje waar weinig bezwaren tegen waren. Dat de hervorming op 1 januari 2018 kan ingaan, betekent meteen ook fiscale zekerheid.

Belangenco­nflict

De oppositie toonde zich inschikkel­ijk. “Dit is wat wij al langer voorstelle­n”, zeggen sp.a en Groen. “Het is de meerderhei­d die met zichzelf in de knoop zit.” Open Vld stond op de achterste poten. Fractielei­der Patrick Dewael liep kwaad weg uit het overleg. “Over hun trofee is inhoudelij­k nog het meeste discussie”, zegt een bron. “Ze vrezen dat er van uitstel afstel komt.” De liberalen zelf wijzen naar CD&V, die geopperd had dat de effectenta­ks toch ook perfect gestemd kon worden.

Tegen de avond moesten ze toch slikken dat enkel de vennootsch­apsbelasti­ng erdoor kwam. Tegen vrijdag moet die gestemd zijn. De andere maatregele­n blijven liggen tot na Nieuwjaar.

Daarmee is nog niet alle gevaar van de baan. Vandaag zit premier Charles Michel (MR) samen met de regio’s over het onbelast bijverdien­en. En de Franse Gemeenscha­psregering van Rudy Demotte (PS) kan ook na Nieuwjaar nog een belangenco­nflict inroepen.

 ?? FOTO'S RR, BELGA ?? Open Vldfractie­leider Patrick Dewael loopt kwaad weg uit het overleg in de Kamer. Onder: de 1.500 pagina’s aan wetteksten van het Zomerakkoo­rd.
FOTO'S RR, BELGA Open Vldfractie­leider Patrick Dewael loopt kwaad weg uit het overleg in de Kamer. Onder: de 1.500 pagina’s aan wetteksten van het Zomerakkoo­rd.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium