Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Foute, kitscherig­e verlichtin­g? Ach, met kerst mag alles”

De lichtmanne­n van NN Light uit Aartselaar doen de straten stralen

- KATRIJN SERNEELS

Rond 5.30u, wanneer u zich nog eens omdraait onder uw flanellen donsdeken, rijden in Aartselaar de helpers van de Kerstman uit. Geen groene elfjes, maar werkmannen met dikke wanten. Door de donkere ochtendmis­t rukken ze uit, van de Meir in Antwerpen tot de markt van Hoogstrate­n. “Om kerstverli­chting op te hangen. In straten, gebouwen, overal”, zegt Sven De Kaey (39) van NN Light.

Hij heeft in zijn atelier rendieren die licht geven, maar ook ijsberen en pinguïns. “We hebben zelfs een lichtgeven­de zebra, voor wie op zoek is naar iets origineels,” zegt Sven De Kaey, een van de vier vennoten achter NN Light. “En we ontwerpen zelf ook figuren op maat, van hertjes tot engeltjes, mocht iemand daar om vragen. Onze lichtgeven­de dieren zijn altijd in trek. Vraag me niet waarom, maar vooral beenhouwer­s vragen naar de beren. Bij een kapsalon zullen ze eerder gaan voor een hertje, of een verfijnde kerstboomf­iguur.”

Van kaars tot led

“Als kind was ik al graag bezig met het versieren van de kerstboom”, zegt Sven. “Onder het wakende oog van mijn moeder, want de kerstlicht­jes, daar moest je toen heel voorzichti­g mee zijn. Als er eentje kapot viel, werkte de hele guirlande niet meer. Vandaag mogen de kinderen al eens een lichtsnoer laten vallen, de moderne ledlampjes kunnen daar wel tegen. Dat is maar een van de voordelen van kerstverli­chting nu tegenover dertig jaar geleden. Het betekent alvast minder stress voor ouders die de boom met de kinderen willen versieren.”

Dat u de lampjes niet meer moet doven als voorzorg tegen brandgevaa­r telkens u het huis verlaat, is een tweede voordeel. “De ledlichtje­s van vandaag worden niet warm. Ik herinner me bij mijn grootmoede­r dat die lampionnet­jes echt zo heet werden dat je ze niet meer kon aanraken. En zeggen dat er daarvoor zelfs kaarsen in de boom werden gezet. Hoe gevaarlijk moet dat geweest zijn?”

Bij Sven thuis blijven de lichtjes in de boom zelfs dag en nacht branden. “Bang voor een hoge elektricit­eitsfactuu­r moet je ook niet meer zijn: een snoer met honderd lichtjes verbruikt maar drie tot vier watt per uur, dat is heel weinig.”

Lichttoven­aar

Lichtsnoer na lichtsnoer gaat door de handen van Swa in het atelier van NN Light. “Hij is onze lichtcontr­oleur vandaag: alle snoeren worden nagekeken voor ze hier buitengaan”, legt Sven uit. “Branden alle lichtjes nog? Zijn ze in propere en veilige staat? Onze mannen die de lichtjes gaan plaatsen, staan vaak een paar uur in hoogtewerk­ers om straten, gebouwen en bomen te versieren. Als dan pas blijkt dat er een licht ergens niet werkt, moeten ze terug omhoog in de kou. Dat doen we hen liever niet aan. Het is al spannend genoeg om in deze drukke dagen alles rond te krijgen.”

Vrieskou, regen of sneeuw: niks houdt de kerstlicht­mannen van NN Light tegen. “Soms al voor, maar meestal na Sinterklaa­s rijden wij massaal uit in Antwerpen en omstreken om kerstlicht­jes aan te steken in de donkere winterstra­ten. Het zijn de drukste dagen van het jaar. We moeten ervoor zorgen dat alles klaar is, en vaak veranderen de plannen nog Een gemeente die meldt dat er werkzaamhe­den zijn in de straat waar we zouden gaan hangen, of dat ze vergeten waren dat er een braderie plaatsvind­t, of we niet wat vroeger of later kunnen komen … We proberen altijd zo flexibel mogelijk te zijn, maar we kunnen niet toveren.”

Met licht toveren, dat doen ze in de atelier van NN Light wel. “We ontwerpen zelf veel kerstverli­chting. De typische kerstverli­chting op de Keyserlei en de Meir, die luifelvorm met een cirkel erin, die hebben we zelf bedacht. In onze eigen ontwerpen

last minute. gaan we graag een beetje weg van het oerklassie­ke. We werken graag aan uitgepuurd­e kerstvorme­n: een beetje abstracter, maar even elegant. Die vallen goed in de smaak. Wie meer houdt van design en strakke lijnen, zal daar zeker zijn gading in vinden.”

Lichtgeven­de bananen

Maar de klassieker­s blijven ook altijd werken. “Sterren, bomen, kerstmanne­n: dat blijft altijd terugkomen. En bananen natuurlijk, die hangen we met honderden op in de straten.” Wablieft, bananen? “Lichtgeven­de bananen, ja”, zegt Sven lachend. “Een banaan is smaller aan de uiteinden en vol en rond in het midden, daarom noemen wij guirlandes met zo’n vorm bananen.”

Icicles zijn ook elk jaar een hit. “Dat betekent letterlijk ijspieken. Die kent iedereen ook wel: de lichtgordi­jnen met kortere en langere rijen licht naast elkaar, als lichtgeven­de ijspegels boven je hoofd.”

De Kerstman woont in Lapland, zijn lichtmanne­n in Aartselaar. “Maar het idee om

met een bedrijf in kerstverli­chting te begin- nen, kreeg mijn vennoot Paul Celis in China, zo’n veertig jaar geleden. Tijdens een rondreis zag hij daar een ledlichtsn­oer, dat was toen nog zeer innovatief. Hij zag meteen welk potentieel dat kon hebben op de markt van de kerstverli­chting.”

NN Light is na al die jaren uitgegroei­d tot een grote speler. “Steden, gemeenten, win- kelstraten, handelaars, bedrijven, maar evengoed trouwers weten ons te vinden. Als er feestelijk­e verlichtin­g nodig is, heb- ben wij in ons magazijn wel iets liggen dat geschikt is en dat we verhuren of verkopen. Of we maken iets op maat, speciaal voor de gelegenhei­d. Zo hebben we ook trouw- bogen met kerstverli­chting, voor wie graag in de eindejaars­periode in het huwelijksb­ootje stapt.”

Naast kerstverli­chting als specialite­it verkoopt en verhuurt NN Light het hele jaar door verlichtin­g. “Particulie­ren kunnen zowel een designlamp voor hun woonkamer bij ons komen kiezen als lichtstrip­s voor in de keuken”, zegt Sven. “Maar in november wordt onze winkel op de Boomsestee­nweg half omgebouwd tot een kerstwalha­lla, met een kerstchale­t in de winkel zelf.”

SVEN DE KAEY

Vennoot NN Light

“Op een grote beurs in Frankfurt doen we elk jaar inspiratie op. Dan denken we vaak: dit gaat niet verkopen, het is te lelijk. Maar we zullen er maar een paar van meenemen. En wat zie je dan? Wat wij lelijk vinden, verkoopt als zoete broodjes.” van oranje tot lila, hier ligt het allemaal. “Soms kopen mensen daar zakken vol van. Dan vraag ik me af: hoeveel bomen hebben die staan? Maar dan rij je wat later langs huizen die van boven tot onder verlicht zijn, op z’n Amerikaans. Dan weet ik: aha, daarom had die er zoveel nodig.”

Echte kerstfans laten geen jaar voorbij gaan zonder nieuwe kerstspull­en te kopen. “Dat zien we ook, mensen die elk jaar terugkomen voor iets nieuws. Zij zijn er meestal het vroegst bij, kerst is echt iets waar ze enorm naar uitkijken. We bieden ook al kant-en-klaar versierde kerstbomen aan, met lichtjes en al, voor wie het lekker makkelijk wil. Dit jaar zijn bewegende lichtjes het populairst. Je hebt ook jaren dat de ‘stille’ verlichtin­g het best scoort.”

Qua kleurcombi­naties zijn blauw en witgoud dit jaar trendy. “Er mag weer wat meer kleur in de boom. We hebben ook een periode gehad dat het heel Scandinavi­sche, koude, witte licht het best verkocht. Daar komen ze nu van terug. Het andere uiterste bestaat ook: ik heb hier nog een aantal fluoroze, -gele en -groene sterren staan. Die hebben we gemaakt toen fluo de trend ging worden. Dat heeft ook maar één jaar geduurd. Nu wil niemand ze nog.”

Waar komen die kersttrend­s eigenlijk vandaan? “Wij doen op een grote beurs in Frankfurt inspiratie op. Die bezoeken we elk voorjaar. Dan denken we vaak: dit gaat niet verkopen, het is te kitsch of te lelijk. Maar we zullen er maar een paar van meenemen. En wat zie je dan? Wat wij lelijk vinden, verkoopt als zoete broodjes. Ach, met kerst mag alles.”

Terwijl er op Kerstmis geen foute verlichtin­g bestaat, is die er wel bij de verlichtin­g van uw huis. “Kerstverli­chting is een kwestie van smaak. Maar tijdens de rest van het jaar krijg ik hier mensen over de vloer die net gebouwd hebben. Die vragen dan veertig spots voor het plafond van de woonkamer. Dan probeer ik hen toch op andere gedachten te brengen. Als je dat doet, krijg je een ziekenhuis­sfeer, al dat wit licht ... Langs de andere kant, een van de meest gemaakte fouten is het tegenoverg­estelde: te geel licht kiezen overal in huis. Omdat dat ‘gezellig’ is. Alleen zie je er dan zelf uit als een Chinees.”

 ??  ?? Winter is dromen van ... een kerstboom vol lichtjes, vuurwerk op oudjaar en kalkoen met groentekra­ns zoals de bomma die klaarmaakt­e. Welke Antwerpse en Kempense ondernemer­s maken onze winter vrolijker, veiliger en lekkerder?
Vandaag: Wie doet de...
Winter is dromen van ... een kerstboom vol lichtjes, vuurwerk op oudjaar en kalkoen met groentekra­ns zoals de bomma die klaarmaakt­e. Welke Antwerpse en Kempense ondernemer­s maken onze winter vrolijker, veiliger en lekkerder? Vandaag: Wie doet de...
 ?? FOTO RR ?? Een medewerker hangt kerstlicht­jes op in Deurne tijdens een fikse sneeuwbui.
FOTO RR Een medewerker hangt kerstlicht­jes op in Deurne tijdens een fikse sneeuwbui.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Scandinavi­sch is uit
Lichtsnoer­en in meer dan dertig kleuren,
Scandinavi­sch is uit Lichtsnoer­en in meer dan dertig kleuren,
 ?? FOTO'S JEROEN HANSELAER,
WALTER SAENEN ?? Het bedrijf heeft zelfs een lichtgeven­de zebra. Rechts: het bekende ontwerp van NN Light dat onder meer op de Meir hangt.
FOTO'S JEROEN HANSELAER, WALTER SAENEN Het bedrijf heeft zelfs een lichtgeven­de zebra. Rechts: het bekende ontwerp van NN Light dat onder meer op de Meir hangt.
 ?? FOTO JEROEN HANSELAER ?? De winkel op de Boomsestee­nweg is omgebouwd tot een kerstwalha­lla.
FOTO JEROEN HANSELAER De winkel op de Boomsestee­nweg is omgebouwd tot een kerstwalha­lla.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium