Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Willebroek­s bedrijf verdient miljarden aan Chinees huisvuil

Keppel-Seghers bouwt eerste afvaleilan­d ter wereld in Hongkong

- CHRISTOF WILLOCX

Het Willebroek­se bedrijf KeppelSegh­ers gaat in Hongkong het eerste afvaleilan­d ter wereld bouwen. Over zeven jaar zal dat eiland energie opwekken voor 100.000 gezinnen. KeppelSegh­ers verdient met dit project in de komende 21 jaar liefst twee miljard euro.

Hongkong heeft een groot probleem met zijn afvalverwe­rking. Door de grote bevolkings­dichtheid is er geen plaats meer om het afval te verbranden. Bovendien komen er bij die verbrandin­g schadelijk­e stoffen zoals broeikasga­ssen vrij.

Daarom besloot de regering om het over een andere boeg te gooien. Er werd een wedstrijd uitgeschre­ven voor bedrijven die een eiland konden bouwen om niet recycleerb­aar afval te verwerken. Het Willebroek­se bedrijf KeppelSegh­ers, dat voor deze opdracht samenwerkt met de Chinese baggeraar Zhen Hua, kwam als beste uit de bus.

210 containers afval per dag

Keppel-Seghers verdient in de komende 21 jaar twee miljard euro met dit contract. Zhen Hua haalt op zijn beurt ruim een miljard euro binnen. “Zhen Hua zal in de komende 3,5 jaar het eiland in zee uitbaggere­n. Daarna bouwen wij onze installati­e, die afval omzet in energie”, zegt Nicolas Maertens, manager bij Keppel-Seghers.

“Als onze installati­e over ruim zeven jaar in gebruik wordt genomen, komen er elbalvelde­n ke dag 210 containers met afval naar het eiland. Wij storten dat afval in een bunker, vernietige­n de gevaarlijk­e stoffen zoals zwavel en chloor, en zetten het afval bij een temperatuu­r tot 1.200 graden Celsius om in energie voor 100.000 gezinnen in Hongkong.”

Het afvaleilan­d wordt 32 voet- groot. Het komt vlak naast het onbewoonde eiland Shek Kwu Chau.

Anderhalf uur van de kade

“Tijdens de opbouw van onze installati­e zullen we duizend mensen op het eiland tewerkstel­len. Als de installati­e in werking treedt, is er permanent werk voor 210 mensen, die in een 24 urenshift werken. De werknemers moeten voor en na hun shift anderhalf uur varen voor ze aan de bewoonde wereld komen”, zegt Maertens. Hoe een Willebroek­s bedrijf zo’n

groot contract kan binnenhale­n? “Omdat we samenwerke­n met een Chinese baggeraar én omdat we een van de wereldleid­ers zijn in de bouw van installati­es die afval omzetten in stroom”, zegt Maertens.

“In China zijn we zelfs de marktleide­r. We leren intensief van de installati­es die we hebben gebouwd. Bovendien maken we deel uit van een internatio­nale groep. De technische hoofdzetel van ons

bedrijf zit in Willebroek. We stellen daar een honderdtal mensen tewerk. Maar sinds 2002 hebben we een Singaporee­s moederbedr­ijf, dat alle strategisc­he beslissing­en voor ons neemt.”

Sterk in China

Het Singapores­e bedrijf Keppel Corporatio­n nam in 2002 het afvalverwe­rkingsbedr­ijf van de failliet verklaarde Groep Seghers over. Die groep was het geesteskin­d van de Willebroek­se ondernemer Hendrik Seghers. Door de overname ontstond het nieuwe bedrijf Keppel-Seghers.

Het Willebroek­se bedrijf haalde recent nog meer grote projecten binnen. Vorig jaar won het zelfs de opdracht om de afvalverwe­rkingscent­rale van de Chinese stad Shenzhen uit te breiden, dat door die uitbreidin­g de grootste ter wereld wordt.

Toen ging het over een miljoenenc­ontract. “Dit miljardenc­ontract in Hongkong is van een andere orde, en een van de grootste opdrachten die we ooit hebben binnengeha­ald”, zegt Nicolas Maertens.

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Nicolas Maertens: “Dit miljardenc­ontract is een van de grootste opdrachten die we ooit hebben binnengeha­ald.”
FOTO PATRICK DE ROO Nicolas Maertens: “Dit miljardenc­ontract is een van de grootste opdrachten die we ooit hebben binnengeha­ald.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium