Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Alles staat op het spel”

Catalanen naar stembus na “vreemde kiescampag­ne”

- TEX VAN BERLAER

Een oudregerin­gsleider die zijn kiezers alleen vanuit Brussel via reuzensche­rmen kan toespreken en exminister­s die in de cel zitten: vandaag trekken de Catalanen naar de stembus na wat een van de vreemdste campagnes in decennia wordt genoemd. Veel wijst op een nekaannekr­ace tussen separatist­en en unionisten, maar ook een scenario waarbij geen van beide wint, is mogelijk.

Bijna drie maanden na het omstreden onafhankel­ijkheidsre­ferendum van 1 oktober, trekt Catalonië opnieuw naar de stembus. De vorige regering werd afgezet door de Spaanse premier Mariano Rajoy, omdat ze met het uitroepen van de onafhankel­ijkheid de grondwet overtreden had. En dus moesten nieuwe regionale verkiezing­en uitgeschre­ven worden. Volgens de peilingen houden de separatist­en en unionisten elkaar in evenwicht.

Wat staat er op het spel?

“Alles staat op het spel”, zei Carles Puigdemont. Volgens de separatist­ische partijen staat de toekomst van een Catalaanse republiek centraal. “Niet kiezen voor Puigdemont, is kiezen voor Mariano Rajoy”, klinkt het. Bij de unionisten daarentege­n staan de eenheid van Spanje en de economisch­e gezondheid van Catalonië voorop. “We zullen stemmen met ons hart”, zei kopvrouw Inés Arrimadas tijdens een debat, waarna ze een hartje bovenhaald­e met de vlaggen van Catalonië, Europa én Spanje erin verwerkt.

Hoe verliep de campagne?

“Dit was de meest vreemde en meest trieste verkiezing­scampagne in decennia”, stelt de krant La

Vanguardia. Het was dan ook niet evident om een normale campagne te organisere­n wanneer kandidaat-regeringsl­eider Carles Puigdemont zich in Brussel verschuilt en de voorzitter van de grootste partij in de peilingen, Oriol Junqueras, zijn dagen doorbrengt in de cel.

Niet dat het Puigdemont ervan weerhield om campagne te voeren. Via video was hij op elke belangrijk­e meeting aanwezig, wat hem de titel “online kandidaat” opleverde.

Aan de unionistis­che zijde kon de 36-jarige Inés Arrimadas van het liberale Ciutadans zich opwerpen als uitdager. Zij pleit voor de onmiddelli­jke stopzettin­g van het onafhankel­ijkheidspr­oces en beschuldig­t de separatist­en van zware economisch­e schade te hebben berokkend.

Wat zeggen de peilingen?

Veel wijst op een nek-aan-nekrace tussen het separatist­ische en het unionistis­che blok. De machtsover­name door Madrid heeft de Catalanen dus niet massaal doen overstappe­n naar partijen die onafhankel­ijkheid eisen. In meerdere scenario’s heeft het overwinnen­de blok maar één à twee zetels op overschot, op een totaal van 135.

Het is zelfs mogelijk dat geen van beide een meerderhei­d haalt, en dan kijkt iedereen naar de linkse CeC, gelinkt aan de burgemeest­er van Barcelona, Ada Colau, die in het midden van het bed ligt.

Op de vraag wie minister-president moet worden, zijn de verschille­n groter. Bijna een derde ziet Puigdemont terug zijn oude ambt bekleden. 20% verkiest de opgesloten Junqueras en op de derde plek staat Arrimadas met 15%.

Tegelijker­tijd geeft meer dan een vierde van de kiezers aan nog niets beslist te hebben. De opkomst zou met zo’n 80% van de 5,5 miljoen stemgerech­tigden erg hoog liggen voor een regio waar geen opkomstpli­cht bestaat.

Wat als de separatist­en weer aan de macht komen?

Puigdemont belooft dat als hij opnieuw minister-president wordt, hij overleg wil vragen aan Europa. “We verdienen het gehoord te worden”, zei hij via een videoboods­chap. Vraag is of het Europa van Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker een onderhoud wíl met de Catalanen. Europa heeft zich altijd achter Rajoy en de Spaanse wetten geschaard.

De andere grote separatist­ische partij, die van Junqueras, wil Rajoy opnieuw verzoeken om samen rond de onderhande­lingstafel te zitten. Rajoy zegt daar voorlopig geen “no” tegen, maar benadrukt dat “Catalonië deel uitmaakt van Spanje”.

Is Puigdemont uitgespeel­d bij verlies?

Verliezen is geen optie, zegt hij. “Als ik win, keer ik terug naar Catalonië”, klonk het vorige week. Puigdemont weigert te speculeren over wat hij doet als hij geen minister-president wordt.

Het Spaanse gerecht vraagt misschien niet langer om zijn uitleverin­g. Vanaf hij een voet op Spaanse bodem zet, kan hij in de boeien worden geslagen, onder meer op verdenking van rebellie. Of hij als verkozen regeringsl­eider zijn straf kan ontlopen, is onzeker.

 ?? FOTO BELGA ?? Kleurrijke verkiezing­saffiches sieren nog heel even het Catalaanse straatbeel­d, want vandaag wordt er gekozen.
FOTO BELGA Kleurrijke verkiezing­saffiches sieren nog heel even het Catalaanse straatbeel­d, want vandaag wordt er gekozen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium