Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Opwaarderi­ng verloederd­e ‘stadskanke­r’ Kronenburg begonnen

Tientallen woningen afgebroken voor sociale flats met groenruimt­e

- SYLVIA MARIËN

Tussen het Sportpalei­s en de vernieuwde brug van den Azijn is begonnen met de herwaarder­ing van de Kronenburg­wijk – nu nog in aanblik een stadskanke­r. Tientallen leegstaand­e en verkrotte woningen worden afgebroken om plaats te maken voor nieuwe sociale appartemen­ten met groenruimt­e. “Dat kan voor een dominoeffe­ct zorgen.”

Verloederi­ng, overlast, criminalit­eit. De buurt tussen de brug van den Azijn en het Sportpalei­s kampt allang met die keten van problemen die vaak begint met de leegstand van oude industrie en magazijnen. De bebouwing is bovendien heel dicht en grijs, hoewel er ook nog interessan­te gezinswoni­ngen te vinden zijn.

“Het is een buurt met een lage beeldkwali­teit”, vat architect Peter Jannes van Ontwerpate­lier (in Olen) samen. Hij tekende de plannen van wat de eerste zichtbare aanzet tot een opwaarderi­ng van de buurt moet zijn. Sociaal nieuwbouwp­roject Azijn komt op de hoek van de Merksemses­teenweg, de Van Cortbeemde­lei en de Tweemontst­raat, een perceel van bijna een voetbalvel­d groot, waar zopas de afbraak van tientallen leegstaand­e en verkrotte woningen is gestart. Azijn zal 61 één-, twee- en drieslaapk­amerappart­ementen tellen, een ondergrond­se parking, meer dan 230 fietsensta­llingen en een gemeenscha­ppelijke binnentuin. “De bouw moet starten in de zomer van 2018, om tegen eind 2019 klaar te zijn”, zegt Jannes. “Maar we geloven dat elke activiteit, nu al, iets teweeg kan brengen.”

Dat denkt ook schepen van Stadsontwi­kkeling Rob Van de Velde (N-VA). “Waar er vernieuwd wordt, krijgen andere bewoners ook meer zin om aan de slag te gaan”, zegt hij. “Daarom zetten we in op vernieuwin­g op strategisc­he plekken in de stad, want dat geeft een domino-effect.”

Strategisc­he vernieuwin­g zit er in het zogenaamde RUP ‘Stopkesfab­riek’. De voormalige site van de Crown Cork Company, het blok tussen Bisschoppe­nhoflaan (waar Van Marcke zit), Merksemses­teenweg, Van Cortbeemde­lei en Torremanss­traat, is sinds de jaren 70 ingevuld als industrieg­ebied, en dat zou volgens de stad een kwalitatie­ve ontwikkeli­ng van dat gebied bemoeilijk­en. Vandaar dus een aanpassing, waarvan nu een voorontwer­p en adviezen klaarligge­n. Allicht nog voor de zomer zou het openbaar onderzoek kunnen plaatsvind­en, waarbij de buurt bezwaren en opmerkinge­n kan indienen. In het uiteindeli­jke ruimtelijk uitvoering­splan, RUP dus, zal worden vastgelegd hoe de site kan worden ingericht en welke functies er mogelijk zijn en welke niet. Een precieze invulling – wonen, kleinhande­l, sport… – is flexibel.

ROB VAN DE VELDE Antwerps schepen voor Stadsontwi­kkeling (NVA) “Waar vernieuwd wordt, krijgen andere bewoners ook meer zin om aan de slag te gaan. Daarom pakken we strategisc­he plekken in de stad aan.”

Enige schwung zit mogelijk ook in de ‘groene sproet’ die de stad en het district Deurne zullen planten ter hoogte van Ten Nessestraa­t 31 (en aan de achterkant Van Cortbeemde­lei 56). Vespa heeft daar de grond van een houthandel aangekocht, om in de toekomst dus een minipark met speelruimt­e te worden, met aangrenzen­d bebouwing. In totaal gaat het om 1.973 vierkante meter. “Open groene ruimte die de buurt goed kan gebruiken”, zegt Van de Velde. “Private projecten die in dat verhaal passen, zijn welkom.”

Meer plannen voor buurt

Bij Azijn is het zo dat een private ontwikkela­ar, Timeless Developers, het project bouwt, maar het is de sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij ABC die eigenaar/beheerder is en die haar appartemen­ten zal verhuren. “En er zijn nog meer bouwplanne­n voor deze buurt”, zegt Ludovic Vekemans van Timeless Developers. “Dat zal de buurt en haar bewoners alleen maar ten goede komen.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO'S RR, DIRK KERSTENS ?? Zo moet project Azijn eruitzien. De hoogste bouwlagen komen aan de kant van de Merksemses­teenweg.
FOTO'S RR, DIRK KERSTENS Zo moet project Azijn eruitzien. De hoogste bouwlagen komen aan de kant van de Merksemses­teenweg.
 ??  ??
 ??  ?? De afbraakwer­ken, hier aan de kant van de Van Cortbeemde­lei, zijn volop aan de gang.
De afbraakwer­ken, hier aan de kant van de Van Cortbeemde­lei, zijn volop aan de gang.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium