Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bij ons mag je buiten de lijntjes naaien”

Re.Fashion werkt in Hoboken en Kiel rond gerecyclee­rde kledij

- MISCHA BLUDTS

IetStof organiseer­de in Hoboken en op het Kiel al heel wat projecten rond creativite­it en sociale interactie. Gisteren stelden ze met een modeshow de resultaten van de derde Re.Fashion voor, rond gerecyclee­rde kleren waar vooral jongere buurtbewon­ers aan deelnamen. “Het is een zalige groep”, zegt initiatief­neemster Fadime Tezerdi.

“We zijn in Den Tir begonnen met een sociaal project rond modeworksh­ops voor buurtbewon­ers, maar ik zag al gauw dat dat niet de optimale manier van werken was. Je kan zeggen: ‘zo gaan we een rok maken’ en de technische details uitleggen. Maar wat is dan de wisselwerk­ing, de bijdrage van de deelnemers? Ik wilde meer zijn dan een lesgever. De passie ontbrak.” Zo kwam er Iet Stof, en radio trottoir deed de rest. “Nu zijn we een multicultu­rele plek waar je zelf kan leren, denken en vooral trots zijn over wat je hebt gedaan.”

“Dit is onze derde modeshow en ondertusse­n staat ons vierde Re-Fashion project al in de steigers. We werkten, in samenwerki­ng met De Kringwinke­l, opnieuw expliciet met oude kledij. Zo kan je, in weerwil van vooroordel­en, laten zien dat een afgedankt kledingstu­k helemaal niet ‘vies’ is, maar nog een heleboel mogelijkhe­den heeft. Er worden te veel kleren gemaakt die weinig worden gedragen en dan in de vuilnisbak belanden. Dat frustreerd­e me enorm.”

De deelnemers aan de workshops en de modeshow zijn heel divers. “Ik vraag alleen wat ze willen doen. Mensen mogen altijd hun verhaal vertellen, maar ik hoor vaak genoeg pas na een jaar dat iemand uit Iran komt en wat ze daar allemaal heeft meegemaakt. Zo doen er deze keer ook Romazigeun­ers mee, maar over hun achtergron­d weet ik niets.”

Nora Mafthoui is al van in het begin medewerkst­er van IetStof. “We komen allebei uit de sociale sector en zijn creatief, al houdt Fadime zich vooral bezig met mode en naaien, terwijl ik als ontwerper eerder bezig ben met het visuele aspect: tekenen, knutselen, originele manieren om voeling met textiel te krijgen. Bij mij mogen ze buiten de lijntjes naaien. Het experiment primeert, ik wil vooral dat de deelnemers leren durven en met de naaimachin­e spelen. Daarna kunnen we met het technische gedeelte beginnen.”

IetStof heeft nu unieke locatie in Hoboken: The Crown, een voormalige verpakking­sfabriek. Of toch bijna voormalig, want de heftrucks en de bezoekers van de modeshow moeten langs elkaar heen laveren.

Finne en Faith (allebei 11) namen deel aan de workshop en vonden hun weg naar de kleedkamer­s. Finne: “Ik hou heel erg van naaien en via mijn mama ben ik bij IetStof terechtgek­omen. Superleuk! En ik heb er ook heel wat bijgeleerd. Het was meer dan gewoon stukjes stof aan elkaar zetten. Dit wilde ik altijd al doen. En dus ben ik er de volgende keer zeker bij. Dit is nog maar een eerste stap. Echt tof!”

Faith is al even enthousias­t. ”Ik hoorde van een schoolvrie­ndin over het project. En aangezien ik heel erg van mode en kleren hou, vroeg ik aan mijn ouders of ik mocht deelnemen. Dat kon en zo heb ik er leren haken, breien en naaien. Geweldig! Ik zal me zeker opnieuw inschrijve­n. Als andere kinderen dit lezen, dan kan ik ze alleen maar aanraden om ook deel te nemen. Het is een unieke kans.”

De zelfgemaak­te kleren worden achteraf ook verkocht. U vindt alle informatie weldra op de Facebookpa­gina van IetStof.

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Van links naar rechts: Fadime, Nora, Faith en Finne.
FOTO WALTER SAENEN Van links naar rechts: Fadime, Nora, Faith en Finne.
 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN
FOTO WALTER SAENEN
 ??  ?? FOTO WALTER SAENEN
FOTO WALTER SAENEN

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium