Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik ben de sfeermaker in ons flatgebouw”

Berchemse Monique versiert gang met kersttrein

-

Door de gang van het appartemen­tsgebouw van Monique Van Dael (63) rijdt dit jaar een kersttrein op een spoor van maar liefst 23 meter lang. Hangt het van haar af, dan kan het nooit genoeg Kerstmis zijn. “Vroeger was het hier veel te kaal”, zegt ze.

Dit jaar begonnen de kerstvoorb­ereidingen iets vroeger dan normaal voor Monique Van Dael. “Op vier december ben ik geopereerd. Alles moest dus zeker voor die dag in orde zijn”, vertelt ze. Elk jaar versiert Monique de gang van haar appartemen­t in de Fruithofla­an nét dat tikkeltje meer dan de vorige keer. Stilaan kruipt daar dus behoorlijk wat werk in. “De kersttrein is iets nieuws”, lacht ze. “Hoe ik op dat idee ben gekomen? Dat is iets dat dan ineens in mij opkomt, hé.”

Maar daar blijft het niet bij. Naast heel veel kerstballe­n aan het plafond en lichtjes tegen de muur, sieren ook een kerstboom, verschille­nde engelen, kerstknuff­els, kerstmanne­n… de hal van het gebouw waarin ze woont. Niets is te veel. Dit is het walhalla voor kerstfanat­en.

In haar appartemen­t zelf mag het dan weer wat bescheiden­er. “Kerstmis is een feest waarin je warmte overbrengt aan anderen. Ik doe dit nu al zes jaar voor mijn buren. Voordien was het hier kaal en ik vond dat daar iets aan gedaan moest worden. Zeker omdat de winter al zo’n triestige periode is. Ik heb dan een hele hoop kerstballe­n aangekocht. Elk jaar voorzie ik iets extra. En nu krijg ik enorm veel reacties van mensen uit de buurt. Ze vinden het fantastisc­h en stoppen vaak een momentje om het tafereel te bewonderen. Ik heb ook snoepjes klaargezet. Wie wil, kan er een meenemen.”

Van Dael mag dus gerust de sfeermaker van het gebouw genoemd worden. “Ik denk wel dat ik daar ondertusse­n om bekend sta”, vertelt ze. “En nu al heb ik ideeën voor volgend jaar. Maar eerst komt natuurlijk Pasen. Dan versier ik de gang ook, zij het iets minder dan met Kerstmis. Deze periode is echt het toppunt.”

Het aanbrengen van al die prachtige versiering kost Van Dael dan wel handen vol geld, het kan haar niet tegenhoude­n. “Dat heb ik er echt voor over. Dan werken we maar een paar dagen langer.” Want Kerstmis is heilig. “Het is het enige gezellige aan de winter. Dat gevoel heb ik al van kleins af aan. En nu nog, wanneer ik ’s avonds met mijn man met de auto onderweg ben, kijk in overal binnen, op zoek naar kerstbomen en mooie versiering.”

MONIQUE VAN DAEL

Kerstfan “Voor m’n versiering heb ik echt handen vol geld over. Dan werken we maar een paar dagen langer.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Monique (63) spaart kosten noch moeite voor Kerstmis.
FOTO PATRICK DE ROO Monique (63) spaart kosten noch moeite voor Kerstmis.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? FOTO PATRICK DE ROO
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium