Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ons laatste Winterconc­ert was uniek”

Philip Heylen en Antoinette brengen kerstsfeer naar Sint-Laurentius­kerk

- MAAIKE FLOOR

Van een kleinschal­ige muzikale avond tot een minifestiv­al in kerstsfeer. Gisteren vond het zeventiend­e en laatste Winterconc­ert plaats van voormalig schepen Philip Heylen. “Ik ben ieder jaar nerveus of er wel volk komt, maar de kerk zit altijd stampvol.”

PHILIP HEYLEN Exschepen, ISVAGvoorz­itter “Tijdens de kerstperio­de lopen veel mensen wat verloren. Met het Winterconc­ert wilden we ook voor hen iets doen. Dit was wel de laatste editie...”

Ook dit jaar waren het weer grote namen uit de muziekwere­ld die zich engageerde­n voor het Winterconc­ert: Guido Belcanto, Gregory Frateur, Esmé Bos, Bart Voet en als verrassing­sact Nicole en Hugo. “Als ik bedenk wie sinds 2000 heeft opgetreden, dan is dat een mooie lijst”, zegt ex-schepen Heylen. “Van La Esterella tot Yasmine, van Filip Kowlier tot Ericksson & Delcroix, en dan nog een hele reeks koren en klassieke artiesten.”

De eerste editie in 2000 begon kleinschal­ig. “Mijn vrouw Antoinette en ik kwamen uit een moeilijke periode. Antoinette had haar moeder net verloren. We hadden ook een kinderwens, maar we moesten ons erbij neerleggen dat een kleintje er niet inzat voor ons. Door al die omstandigh­eden zochten we een nieuw doel. We realiseerd­en ons dat er in de kerstperio­de veel mensen wat verloren liepen en zijn toen met het eerste Winterconc­ert gestart. Antoinette en ik komen allebei uit een muzikale familie en als kind gingen we in de kerstperio­de vaak naar concerten. Die sfeer wilden we terugbreng­en, en tegelijk mensen samenbreng­en en geld inzamelen voor goede doelen, vaak voor kinderen.”

Jaar na jaar werd het Winterconc­ert een beetje groter, tot er jaarlijks meer dan duizend mensen kwamen luisteren. “Met dank aan Helmut Lotti is de organisati­e veel profession­eler geworden. Zijn mensen kwamen ons helpen om alles technisch in orde te krijgen en alles mooi te belichten.” Ondertusse­n begon de organisati­e ook meer op een festival te lijken: van toiletwage­ns tot kraampjes van goede doelen, smouteboll­en en glühwein.

Neef verloren

Vorig jaar stapte Philip Heylen op als cultuursch­epen en ging hij aan de slag bij Ackermans & van Haaren. “Het was een drukke periode en ik heb toen ook mijn neefje (bassist Lenn Dauphin,

red.) verloren. Daarom is er toen geen Winterconc­ert geweest. Dit jaar wilden we nog één keer alle registers opentrekke­n. Het was wel de laatste editie. Ik wil voorkomen dat ik net dat concert te veel organiseer. Ik heb nooit politieke motieven gehad om dit te doen. Er zijn altijd collega’s van meerderhei­d en oppositie komen luisteren. Ik kan alleen maar hopen dat meer politici dit soort initiatiev­en nemen.”

In al die jaren ging er meer dan 125.000 euro naar goede doelen. Dit jaar gaat de opbrengst, 12.000 euro, naar Tutti Fratelli en naar het Berrefonds, dat gezinnen bijstaat die een baby verliezen. “En zo komen we mooi uit bij het idee waarmee het ooit begonnen is.”

 ?? FOTO'S WIM HENDRIX, RR ?? Een optreden van Nicole en Hugo was de verrassing­sact tijdens dit laatste Winterconc­ert.
FOTO'S WIM HENDRIX, RR Een optreden van Nicole en Hugo was de verrassing­sact tijdens dit laatste Winterconc­ert.
 ??  ?? Philip Heylen en zijn vrouw Antoinette tijdens het concert. “Ik heb dit nooit met politieke motieven georganise­erd”, zegt Heylen. Helmut Lotti tijdens het optreden van 2015.
Philip Heylen en zijn vrouw Antoinette tijdens het concert. “Ik heb dit nooit met politieke motieven georganise­erd”, zegt Heylen. Helmut Lotti tijdens het optreden van 2015.
 ??  ??
 ??  ?? FOTO JAN VAN DER PERRE
FOTO JAN VAN DER PERRE

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium